Největší trendy ve výživě pro rok 2025: Od NAD+ po cyklování sacharidů
Polyfenoly, které napodobují účinek Ozempicu
Účinné léky na hubnutí, zejména přípravky Ozempic nebo Mounjaro, vyvolaly v poslední době velký rozruch. Oba patří do skupiny léků, které napodobují hormon GLP-1, jenž se přirozeně tvoří ve střevech po jídle a pomáhá tělu regulovat hladinu cukru v krvi, zpomaluje trávení a snižuje pocit hladu. Od března příštího roku by měl britský zdravotnický systém NHS začít předepisovat Mounjaro pacientům, kteří splní stanovená kritéria. Dá se proto očekávat, že zájem o léky na bázi GLP-1 bude v letošním roce dál výrazně růst.
S popularitou těchto léků se také začíná prosazovat i výzkum jejich přírodních alternativ, které by mohly napodobit účinky hormonu GLP-1. Pravděpodobně se tak brzy začnou objevovat různé potraviny nebo doplňky stravy s označením „GLP-1 efekt“, které budou slibovat podobné výsledky jako například Ozempic. Takže až na sociálních sítích narazíte na přírodní produkty s tímto označením, už aspoň budete vědět, o co jde.
Polyfenolový antioxidant je jedna z kategorií potravin, které se v tomto ohledu dostává na přední místa v seznamech oblíbenosti. Tato přírodní rostlinná sloučenina zvyšuje hladinu hormonu GLP-1 a nachází se v běžně dostupných potravinách, jako jsou jablka, špenát a chřest. Snažte se tedy každý den zařadit do jídelníčku co nejvíce pestrobarevného ovoce a zeleniny (alespoň sedm porcí).
Vláknina pro dlouhověkost
Posilování nutriční kvality našich jídel pomocí bílkovin je trendem již delší dobu, ať už kvůli cvičení nebo udržování svalové hmoty s přibývajícími roky. Nyní se však vláknina - kdysi neopěvovaný hrdina světa výživy - dostává opět do popředí zájmu, aby pomohla udržet tělo zdravé i v pozdějším věku. Velikou zásluhu na tom má vědec Tim Spector, který prostřednictvím svého výzkumu a knih, jako je „The Diet Myth“ a „Spoon-Fed“, ukázal, jak moc klíčovou roli hraje vláknina pro zdraví střevního mikrobiomu. Díky jeho práci se široká veřejnost dozvěděla, že rozmanitá a na vlákninu bohatá strava může výrazně pozitivně ovlivnit imunitu a trávení.
Nedávný výzkum WHO navíc zjistil, že přidáte-li do svého jídla každý den pouze 5 g vlákniny, mohlo by to snížit riziko předčasného úmrtí o neuvěřitelných 14 %. Toto množství vám dokáže dodat 100 g lesních bobulí, půlka avokáda nebo jedna velká hruška.
NAD+ pro energii
Tyto drahé injekce koenzymu, který je zodpovědný za řadu důležitých buněčných procesů, si oblíbily hollywoodské hvězdy jako Kim Kardashian nebo Hailey Bieber. Hlavní předpoklad je, že doplňování NAD+ podporuje produkci energie ATP (adenosintrifosfátu) v buňkách, což může vést k podstatně větší vitalitě, lepšímu spánku a zvyšení energie během dne. Jedním z průkopníků v této oblasti je společnost NAD+ At Home, která nabízí podkožní mikrodávkové injekce NAD+ a zkušební sadu za 195 liber (necelých 6000 Kč).
Koemzym sice není možné získat přímo z potravin, ale zachovat jeho přiroznou hladinu v těle vám pomůže vitamin B3. Ten se hojně nachází v červeném masu, vejcích nebo lososech.
Foto: Adobe Stock
Individuální stravování pomocí algoritmů umělé inteligence
Existují potraviny, které se na obecných stupnici zdravých potravin umisťují hodně vysoko,a pak jsou tu specifické složky, které vám dodají konkrétní živiny potřebné k podpoře vašeho zdraví v závislosti na vašich cílech a individuálních stravovacích potřebách.
Aplikace a nositelná zařízení využívající umělou inteligenci k personalizaci dat a poskytování „dokonalých“ doporučení jsou dnes sofistikovanější než kdy dřív. Zároveň však pod povrchem tohoto technologiemi propleteného světa narůstá únava z neustálého digitálního dohledu. Lidé stále více touží po výživovém poradenství, které je založeno na lidském kontaktu a osobním přístupu.
Manipulace s makry pro metabolickou flexibilitu
Vaše tělo instinktivně ví, jak rozložit živiny v potravinách a využít je pro větší dobro. Metabolická flexibilita spočívá v tom, že vaše buňky jsou schopny efektivně přepínat mezi využíváním tuků nebo sacharidů jako zdrojů energie v závislosti na jejich dostupnosti. Odborníci na zdraví očekávají, že v příštím roce ustoupí módní diety do pozadí a na jejich místo nastoupí stravovací strategie zaměřené právě na zlepšení metabolické flexibility. Schopnost vašeho těla přepínat mezi makronutrienty pro získání energie svědčí o efektivním metabolismu a vede k lepšímu hubnutí a lepším zdravotním biomarkerům.
Jednou ze zkratek k lepší metabolické flexibilitě je střídání dnů, kdy máte vysoký příjem sacharidů a dnů s nízkým příjmem – proces známý také jako sacharidové cykly. Konkrétně to znamená konzumaci vysokého množství sacharidů (přibližně 150 g) ve dnech s vyššími energetickými nároky (např. intenzivní tréninky) a nižšího množství sacharidů (celkem 75-85 g) ve dnech regenerace a odpočinku.