Škodlivost glutamátu sodného je falešný mýtus. Navíc jej v běžných potravinách konzumujeme prakticky každý den
Straight friendly
Zdroj: Adobe Stock

Škodlivost glutamátu sodného je falešný mýtus. Navíc jej v běžných potravinách konzumujeme prakticky každý den

Skoro žádné asijské jídlo se neobejde bez glutamátu sodného, populárního, avšak kontroverzního dochucovadla, které najdeme nejen v sójové omáčce, ale i v mnoha dalších potravinách, běžně používaných a konzumovaných i v českých domácnostech. Přesto je glutamát často spojován se zdravotními riziky. Jak je to ve skutečnosti? Překvapením pro někoho určitě bude i fakt, že se nejedná pouze o dochucovadlo, ale zcela běžnou součást jídelníčku většiny z nás.
Redakce Redakce Autor
21. 5. 2024

Zejména v posledních letech se výrobci potravin často chlubí, že jejich produkty jsou „bez přidaného glutamátu“. Mnoho zastánců zdravé výživy se rozhodlo tento „škodlivý“ přísadový prvek vyřadit ze svého jídelníčku. Pravda je, že při nadměrném použití může glutamát dát jídlu „lacinou“ chuť, což někteří lidé nemají rádi, ale co dělá našemu tělu tak hrozného, že si vydobil status nechtěné součásti stravy? Paradoxně, právě v asijských zemích, kde je glutamát velmi rozšířený, se lidé dožívají nejvyššího průměrného věku na světě. Jak to s tou škodlivostí tedy je?

Pojďme se podívat do historie. V roce 1908 japonský chemik Kikunae Ikeda objevil, že glutamát sodný (v anglicky mluvících zemích se používá zkratka MSG) je zodpovědný za chuť umami, což je pátá základní chuť vedle sladké, slané, kyselé a hořké. Ikeda zjistil, jak glutamát extrahovat ze sušených řas, a svůj objev si nechal patentovat. Založil společnost AJI-NO-MOTO, která vyrábí dochucovadla na bázi glutamátu dodnes.

Mimochodem, tady je dobré zmínit, že glutamát skutečně není jakási v laboratoři uměle vyrobená látka, jak si mnozí myslí. Nachází se přirozeně v živých organizmech (což naznačuje i extrakce ze sušených řas), a tedy jej v různých formách konzumujeme i v případě, že se o něm na obalu nic nedozvíte. To se stane pouze v případě, že je tam přidán navíc ve formě přídavného dochucovadla v krystalické formě, které se extrahuje z různých surovin. 

V padesátých letech se výrobky s glutamátem objevily na regálech amerických obchodů. Dvacet let je Američané konzumovali bez hlášení zdravotních problémů. Až v roce 1968 zveřejnil odborný časopis The New England Journal of Medicine dopis od lékaře, který si stěžoval na nevolnost po jídle z čínských restaurací a spekuloval, že by to mohl způsobovat právě glutamát sodný. Šlo však pouze o hypotézu bez důkazů.

<Path> Světově úspěšný model Petr CieslawskiZdroj:

Několik čtenářů časopisu uvedlo, že má podobné potíže, což vedlo vědce k zkoumání tohoto fenoménu. Média rychle vycítila senzaci a tzv. syndrom čínské restaurace (Chinese Restaurant Syndrome) byl na světě. Přestože následný výzkum neprokázal žádnou souvislost mezi glutamátem a popisovanými symptomy, mýtus přežil a trvá dodnes. Dokonce i ti, kteří tvrdili, že jsou na glutamát citliví, nevykazovali žádné reakce na jídlo s glutamátem během kontrolovaných studií.

Aura nebezpečí kolem glutamátu slábne

Znamená to, že lidé, kteří tvrdí, že mají s glutamátem problémy, lžou? Spíše ne. Mohou prožívat tzv. nocebo efekt, což je negativní varianta placebo efektu. Díky přesvědčení, že je glutamát škodlivý, se po jeho konzumaci skutečně mohou cítit špatně.

Tipy redakce

I když lékaři i šéfkuchaři dnes přiznávají, že obavy z glutamátu byly přehnané, veřejnost je stále na vážkách. Roky kampaní, které nás přesvědčovaly o jeho škodlivosti, zanechaly své stopy. A i přes to, že dnes existuje na sociálních sítích nespočet kuchařů, kteří bez rozpaků tuto přísadu v hojnosti používají, přístup veřejnosti je stále vělice opatrný. 

Glutamát v běžných potravinách a přírodě

Faktem je, že glutamát obsahují například ryby, maso obecně, vejce, houby, pivo, víno, mléčné výrobky, čočka, fazole i zelenina bohatá na proteiny. Pokud byste chtěli glutamát ze svého jídelníčku vyřadit úplně, museli byste přestat jíst i tyto potraviny. A pokud byste chtěli před touto látkou chránit své děti, nesměli byste je kojit, protože se nachází i v mateřském mléce. Jak už bylo řečeno, glutamát je běžnou součástí přírodního koloběhu, o to více nesmyslnější je kampaň za jeho odstranění z jídelníčku. Respektive, omezit používání jeho krystalické formy.

Krystalická forma glutamátu vypadá jako cukr nebo sůl, chutná stejně specificky. Přístup ke všem třem druhům dochucovadel by měl být ale i taktéž stejně opatrný
Foto: Adobe Stock

Tím se můžeme pomyslně vrátit k jedné z prvních poznámek o průměrném věku v asijských zemích. Je to právě glutamát, který přidává tamním pokrmům onu nezaměnitelnou chuť, kterou zbytek světa zkrátka miluje. Obsahuje ho téměř každý hlavní pokrm, je to základ stejný jako je pro nás sůl. Taktéž je přítomen v těch malých pytlíčkách námi velmi oblíběných instatních polévek, ale o tom raději pomlčme. Navíc je obsažen v rybím mase, což je v asijské kuchyni jedna z nejpoužívanějších surovin. Budou to tedy asi jiné a závažnější faktory, které zkracují lidský věk. 

Na závěr tedy vše shrnout tak, že glutamátu ve formě dochucovadla se můžete bát úplně stejně, jako soli či cukru. Když to budete přehánět, bude to mít jistě zdravotní důsledky, ale použití „normálního“ množství není vůbec nic, co by vaše tělo jakkoliv radikálně devastovalo. A protože je obsažen i v mnoha dalších instatních potravinách, konzervách a součástí koření mnoha polotovarů, můžete se prostě rozhodnout je nejíst. Denně do sebe v průměru dostaneme 10 g této látky ze stravy. Zda to stačí, to se můžete poradit se svým lékařem. Vše je ale nakonec jen o naší chuti a buňkách v našem těle. Jiný kraj, jiná stavba těla a jeho fungování.

Zdroj: Henry Tooman, academic.oup.com, efsa.europa.eu

Populární
články

Je-li čištění intenzivní, může pastu i nahradit
TĚLO & MYSL

Je zubní pasta pro zdraví chrupu nezbytná? Podle odborníků ne – a vznikla jen kvůli zisku výrobců. Zdravé zuby lze zajistit i jinak

Autor: Mirka Dobešová
Dokážete bez opory vstát?
TĚLO & MYSL

Zvednete se ze země bez pomoci rukou? Udržíte rovnováhu? Otestujte svou kondici a zjistěte, zda stárnete zdravě

Autor: Redakce
Vzhledem k tomu, že výstup na horu i pohyb v jejím okolí je je zakázán, moc fotek odtamtud neexistuje
CESTOVÁNÍ

Poznejte Gangkhar Puensum, nejvyšší nezdolanou horu na světě, na kterou již 30 let platí zákaz vstupu

Autor: Michal Černý
Sprcha ráno, nebo večer? To je otázka...
TĚLO & MYSL

Sprcha ráno, nebo večer? Odborníci bádali nad tím, co je správně. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Autor: Mirka Dobešová
Emerald Kaia se vydá na první plavbu v dubnu 2026
LUXURY TRAVEL

Nahlédněte za oponu luxusního cestování. Jak probíhá plavba jednou z nejexkluzivnějších jachet současnosti?

Autor: Redakce
Krása Dolomit láká na idylickou glamsport dovolenou
LUXURY TRAVEL

Nový trend „glamsport“ láká na spojení aktivní dovolené s luxusem. Vyzkoušet jej můžete třeba s kolem v italských Dolomitech

Autor: Redakce
V rámci festivalu se představí i španělská primabalerína Cristina Aguilera
KULTURA

Co má společného Morava s iberoamerickou kulturou? Víc, než byste mysleli. Dokazuje to již 21. ročník festivalu Ibérica!

Autor: Redakce
Součástí vzrušení může být i dominantní postavení muže, kderý kompliment „uděluje“
HOT!

„Miliony žen“ mají v posteli úchylku, o které většina mužů ani netuší. Provazy ani důtky k tomu přitom nejsou potřeba

Autor: Martin Lyko
Kariéra sexu a peněz vypadá možná lákavě, může být ale pěkně temná
HOT!

5 bývalých pornoherců se svěřilo, jak skutečně probíhá práce před kamerou

Autor: Martin Lyko
Nebinarita představuje výzvu jak pro jednotlivce, kteří se s ní identifikují, tak pro zdravotnický systém, který musí najít způsoby, jak jim poskytovat vhodnou péči.
AKTUALITY

„Na nebinaritu nevěřím a vlastně jí ani nerozumím,“ říká přední česká sexuoložka, která se specializuje na trans pacienty

Autor: Michal Černý

E-Shop