Řada potravin kvůli klimatickým změnám nejspíš zmizí ze stolu. Hrozí to nejen banánům. Káva i víno se mohou stát „podpultovkou“
Straight friendly
Zdroj: AdobeStock

Řada potravin kvůli klimatickým změnám nejspíš zmizí ze stolu. Hrozí to nejen banánům. Káva i víno se mohou stát „podpultovkou“

Pro dnešní dobu je příznačné, že prakticky všeho je dostatek, tedy, minimálně zdánlivě. Co se potravin týká, člověk může vyrazit do supermarketu a pohodlně nakoupit nespočet produktů z celého světa, které ještě v poměrně nedávné době platily za exotické, luxusní či přímo nedostupné. Jenže pomyslnému blahobytu může nastat docela rychlý konec – ostatně, přesně to se stalo i v minulosti. Vzhledem k tomu, že na celém světě se v důsledku nedostatečné ochrany životního prostředí mění klima, je dost dobře možné, že se brzy množství dnes zcela běžných potravin významně ztenčí, příp. se stanou naprosto nedostatkovými…
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
19. 9. 2024

Nedostatkové zboží v praxi

„Nebezpečí, že se výrobky, které konzumujeme denně, stanou nedostatkovými, je skličující. Skutečně hrozí, že se mnohé potraviny stanou pro řadu lidí nedostupné,“ uvedla Monique Raat, která se problematice produkce potravin a spotřebitelského chování věnuje na univerzitě v Surrey. I dnes lze přitom napříč nabídkou potravin určit ty, které jsou považovány za „luxusní“. Rovnice je to snadná, figurují v ní dva faktory a pravděpodobně každého napadne, které to jsou: (ne)dostupnost a cena. To pak do puntíku platí např. pro mořské plody, jako jsou humr nebo ústřice. V obou případech přitom (možná docela paradoxně) platí, že v minulosti se jednalo o pokrmy chudých. Konkrétně humr byl ještě v 18. století pokrmem, kterému se vyšší vrstvy společnosti důsledně vyhýbaly. Důvodem bylo to, že humr se na východním pobřeží USA vyskytoval v takové hojnosti, že jej dokonce servírovali jako jídlo vězňům. Až díky rozvoji železnice se z humra stal žádaný pokrm – a to díky prosté neznalosti špatné pověsti humrů ze strany cestujících, jimž provozovatelé vlaků korýše servírovali. A jelikož cestujícím humr zachutnal, začali se jej dožadovat i po návratu domů – díky tomu se tedy tato pochoutka dostala na výsluní.

Obdobná pak byla situace i s ústřicemi, které jsou v dnešní době také považovány za skutečně luxusní „chuťovku“. V 19. století jich ale na britském trhu bylo tolik (a za pár „korun“, či spíše liber), že je lidé běžně zapékali do koláčů, jen aby je spotřebovali. V tomto případě ale již následnou změnu ovlivnily lidské zásahy do přírody, konkrétně tedy nadměrný rybolov a znečištění moře průmyslovým odpadem – ústřic tedy postupně ubývalo a stávaly se čím dál vzácnějšími. Přesně podobná situace pak může nastat i s řadou dalších potravin, které dnes považujeme za samozřejmé…

<Path> Pobřeží koster: Jeden z největších lodních „hřbitovů“ na světě a tajemné místo, které podle místních stvořil Bůh z hněvuZdroj: info-namibia.com, researchgate.net, mytravelcurator.com, YT BBC Studios/Se svolením, afktravel.com

Rovnice vnímání luxusu je přitom jasně daná – se zvyšujícím se nedostatkem roste zájem i cena. „Za naši posedlost nakupováním vzácných a luxusních jídel platí planeta. Jakmile se např. určitý druh ryb nebo mořských plodů stává vzácnějším, cena stoupá. Zvyšující se cena ale dává lidem podnět k tomu, aby lovili ještě intenzivněji a pochytali i to, co ještě zbylo, což může skončit až vyhynutí druhu,“ popisuje emeritní profesor antopologie Richard Wilk. A podobný scénář může nastat i v případě různých typů zemědělských plodin a produktů z nich.

Cukr – káva – limonáda...

Zatímco v minulosti byly např. káva, čokoláda či koření považovány za luxusní produkty, v dnešní době regály v supermarketech tímto sortimentem doslova přetékají. Ovšem rozhodně se nelze spoléhat na to, že to tak bude vždy. V tomto případě pak roli sehrává především klimatická změna (ale viníkem je opět člověk), tedy zvyšující se teploty, extrémní klimatické výkyvy a také nedostatek či nadbytek srážek. „Čokoláda a káva by se kvůli změně klimatu mohly stát opět vzácnými a luxusními potravinami,“ vysvětluje tak Monika Zurek, vedoucí výzkumná pracovnice Institutu pro environmentální změny oxfordské univerzity.

Tipy redakce

Jak totiž naznačují např. výsledky výzkumu z roku 2013, pokud globální teplota stoupne o „pouhé“ dva stupně, stanou se obrovské kakaové plantáže v Ghaně a na Pobřeží slonoviny pro pěstování kakaových bobů zcela nevhodnými. „Kakao bylo v minulosti vyhrazeno pro krále a nikoho jiného. Změna klimatu velmi tvrdě dopadá na jednotlivé pěstitelské oblasti, a tak by se kakao mohlo stát opět luxusnějším a nedostatkovým,“ dodává Zurek.  A podobný osud dle predikcí může postihnout také kávové plantáže v Latinské Americe, jejich rozloha by se tak do roku 2050 mohla snížit o téměř 90 procent. Totéž pak platí také pro oblasti v Indii, kde se pěstuje koření – mnohé druhy by se tak brzy mohly stát prakticky nedostupnými.

Banány – avokádo – víno…

Ohroženo je ale také pěstování světově nejoblíbenějšího ovoce – tedy banánů. A v tomto případě paradoxně není důvodem přímo úbytek vhodné zemědělské půdy, její rozloha by se dokonce v důsledky klimatických změn měla do roku 2070 zdvojnásobit (vlastně není divu, banány teplo milují…). Tím, co bude fatální, bude nedostatek vody v tropických oblastech – a s tímto nedostatkem související houbové infekce způsobující kompletní dehydrataci rostlin. Změna stravovacích návyků pak hrozí i mileniálům – zejména ti si totiž oblíbili avokádo. To je však obecně poměrně náročně na pěstování, a to nejen vzhledem ke klimatickým podmínkám, ale i kvůli docela velké potřebě vody.  Podle odborníků pak hrozí, že rostlina do roku 2050 kompletně vyhyne, nebo se stane nežádoucí kvůli neudržitelnosti.

Zdroj: Giphy

Děsí vás podobné představy a raději byste si dali skleničku vína? Dejte si, dokud můžete. Minimálně některé odrůdy citlivé na různé teplotní výkyvy jsou totiž také ohrožené – i ta nejmenší změna v teplotě se totiž projevuje v chuti. Vinaři tak již začínají zvažovat, že vinice budou muset posunout do vyšších nadmořských výšek, aby jejich produkce kompletně neskončila. A mimochodem, dle studie z roku 2013 se objem životaschopné půdy k pěstování vinných hroznů do roku 2050 může snížit až o 73 %. Tak na zdraví…

<Path> Mladí LGBTQ+ lidé se o klima bojí víc než hetero většina, čelí proto i depresím. Klimatická změna totiž vystaví komunitu větším rizikůmZdroj: williamsinstitute.law.ucla.edu, thetrevorproject.org, advocate.com

Maso a velké bum…

Na to, stát se luxusní potravinou, ale aspiruje i maso – které minimálně zatím patří prakticky do každodenního jídelníčku mnoha lidí. I v tomto případě může změnu ovlivnit klima, ovšem trošku jinak – jak upozorňují odborníci, řada konzumentů se dnes masa vzdává také proto, aby snížili svou uhlíkovou stopu. Existují tak názory, že časem se konzumace masa stane společensky nepřijatelnou – podobně jako se proměnily postoje společnosti ke kouření. „Situace může dojít do bodu, kdy jíst hamburger nebude zrovna skvělá náplň trávení času s přáteli,“ tvrdí pak Peter Alexander, výzkumník z univerzity v Edinburgu. A tímto prizmatem hrozí, že při onom setkání budeme vděční i za obyčejnou sklenici s vodou…

Zdroj: history.com, bbc.com, bbc.co.uk, 10best.com, researchgate.net, euronews.com, jstor.org

Populární
články

Už jste někdy odešli z kina předčasně jen kvůli tomu, že byl snímek příliš nechutný? S nejnovějším hororem to budete moct napravit
KULTURA

Nový horor šokuje svou extrémní brutalitou. Diváci opouští kina už po několika minutách promítání

Autor: Michal Černý
„Maminka mi řekla, že je to moje vina,“ vypráví Jakub o své zkušenosti s domácím násilím. „Ženy bych prý neměl důvod se bát.“
LIDÉ

„Maminka mi řekla, že je to moje vina,“ vypráví Jakub o své zkušenosti s domácím násilím. „Ženy bych prý neměl důvod se bát“

Autor: Irena Piloušková
Chcete se pobavit? Požádejte hlasového asistenta o ruku. Otestuje si vás kvízem, a pak vám stejně dá košem
TRENDY

Na přání vás urazí, svatbu ale odmítne. „Sotva začnu o sexu, vypne se,“ líčí žena, která na zkoušku vyměnila partnera za robota

Autor: Veronika Košťálková
Pro lepší zdraví vaší nervové soustavy stačí několik běžných potravin a chvilka pohybu, kterou zvládnete i o polední pauze
TĚLO & MYSL

Máte „pocuchané“ nervy nebo časté výpadky pozornosti? Krmte a trénujte „hospodyni“ ve svém mozku, navrhují vědci

Autor: Veronika Košťálková
Festival Queer Eye i letos přiveze zajímavé ženské hlasy: třeba berlínskou zpěvačku MADANII.
KULTURA

Blíží se Queer Eye. Pestrý festival, kde můžete tančit, besedovat, skládat hudbu, trénovat sebeobranu… Nebo klidně jen ležet!

Autor: Veronika Košťálková
Předstírání práce je nový trend...
TRENDY

Dělám, že něco dělám: Stále více lidí v zaměstnání práci předstírá. Ti, kdo při práci nejsou vidět, se totiž (údajně) flákají

Autor: Mirka Dobešová
„Byl jsem přesvědčený, že musím být ten dokonalý, schopný a příjemný chlap, který všechno zvládá,“ vypráví Václav o svém zhroucení
LIDÉ

„Byl jsem přesvědčený, že musím být ten dokonalý, schopný a příjemný chlap, který všechno zvládá,“ vypráví Václav o svém zhroucení

Autor: Irena Piloušková
Z nového průzkumu vyplývá, že některé páry preferují oddělené hotelové spaní už v rané dospělosti
CESTOVÁNÍ

„Spánkový rozvod“ na dovolené? Půlka mladých párů nechce na hotelu společný pokoj, každý třetí odmítá spát v jedné posteli

Autor: Veronika Košťálková
Součástí vzrušení může být i dominantní postavení muže, kderý kompliment „uděluje“
HOT!

„Miliony žen“ mají v posteli úchylku, o které většina mužů ani netuší. Provazy ani důtky k tomu přitom nejsou potřeba

Autor: Martin Lyko
Na první pohled Rosa září pozitivní energií...
LIDÉ

„To, že mě vychovaly dvě mámy, na mě mělo pozitivní i negativní dopad,“ tvrdí Rosa, která Čechům vzkazuje: „Buďte tolerantní a učte to hlavně své děti“

Autor: Jakub Starý

E-Shop