Staňte se mistrem v kuchyni! S tím správným nožem a krájecími technikami okouzlíte každého
BLØG
Zdroj: Fiskars, se svolením
<Path>

Staňte se mistrem v kuchyni! S tím správným nožem a krájecími technikami okouzlíte každého

Říká se, že základem každé kuchyně je správný nůž a každý šéfkuchař má ten svůj, osobní. Avšak nejen šéfkuchaři, všichni máme v kuchyni svého favorita, který se nám někdy hodí jednoduše na všechno. A jak profesionálové, tak i my, kteří prostě jen rádi vaříme, máme svůj styl krájení. Co myslíte, není na čase ten váš posunout o level výš?
Aneta Šimečková Aneta Šimečková Autor
8. 11. 2022

Z televizních show či třeba z kuchařských kurzů víme, že dobrý kuchař se pozná podle perfektního krájení. A co víc? Kouzly v kuchyni ohromíte třeba i svou drahou polovičku či potenciálního partnera. Nebojte se vzít nůž do ruky a ukažte se v kuchyni. I to nejnudnější jídlo pak může na talíři vypadat skvěle.

Na začátek – musíte si vybrat ten správný nůž. Bez něj to nepůjde. Přes sekání, krájení, filetování, porcování, loupání a okrajování je výhodou zvolit nůž, který se na danou činnost hodí. Práce tak bude nejen efektivní, ale i bezpečná.

<Path> Staňte se mistrem v kuchyni! S tím správným nožem a krájecími technikami okouzlíte každéhoZdroj: Fiskars.cz, IG: Fiskars

Pravý nůž pro víceúčelové krájení má širokou čepel s jemným ostřím. Je to jednoduše velký kuchařský nůž, který se hodí na krájení, řezání a sekání masa i zeleniny. Ale sáhnout můžete i po specializovaných kouscích. Například na maso se hodí porcovací či filetovací nože, na ovoce a zeleninu okrajovací, zahnuté, loupací či snídaňové nože. Na pečivo pak vroubkované čepeli či nůž na roztírání. Existují i speciální varianty nožů třeba na asijskou kuchyň. Těm se říká santoku a nakiri.

Naostřeno jako od profíků

I ten sebelepší nůž potřebuje naostřit a pravidelnou péči. Univerzální brousek není úplně to pravé. Každý nůž má totiž jiný úhel ostří, a tak je třeba ho dodržet. Může se totiž stát, že si místo naostření čepele nůž zničíte. Na této činnosti ale není nic složitého. Je potřeba mít pouze správnou ostřící sadu s brusným kamenem a vše zvládnete sami. Ostřič položíte celou plochou na prkénko a pevně přidržujete po celou dobu ostření, tím se zamezí nežádoucí pohyb na podložce. A správně zafixovaným ostřičem už stačí nůž jen 15 – 20x protáhnout oběma směry. Existují ale i profesionální brusičství, která se doporučují u velmi tupých, poškozených či speciálních nožů. 

Pokud vás zajímá více technik, jak na správné broušení nožů, tak tady je pro vás máme. 

Jeden všestranný nůž na všechno

Pokud jste zastáncem toho, že máte v kuchyni pouze jeden nůž na všechno, tak zbystřete. Máme pro vás rady, jak na jednotlivé druhy krájecích technik s jedním nožem.

Jak na krájení na stejné kousky? Tímto způsobem můžete nakrájet cuketu, brambory, červenou řepu nebo třeba maso a asijské pokrmy. Důležité je upravit před krájením suroviny do pravidelného tvaru tak, aby příčnými řezy následně vznikly stejné kousky. Prsty sbalíme a lehce ohneme. Surovinu držíme proti prkénku tak, aby nehty byly schované. Nůž opřeme o špičku a pravidelnými kolébavými pohyby krájíme napříč. Chce to chvilku cviku, ale věřte, že vám tato technika zrychlí práci v kuchyni o tisíc procent. Jen pozor na prsty!

A co třeba plátkování? Seřízněte podél třeba cuketu či lilek, aby vám vznikla rovná plocha, přitlačte mírně ohnutými prsty proti prkénku a krájejte. Jedním tahem nože pak krájejte od špičky při využití celé délky čepele.

A co sekání? 

Některé ovoce nebo zelenina je ale potřeba nasekat. Při sekání navíc dochází k charakteristickému klapavému zvuku, a to je pro vás signál, že sekáte správně. Rozkrojte například žampiony napůl, přidržte sbalenými prsty a nožem pravidelnými pohyby rovnoměrně sekejte. Tento druh krájení se používá i u bylinek, tam se ale hodí sekat více najemno. Svazek bylinek si chytíte ohnutými prsty a se špičkou nože opřenou o prkénko nejprve překrájíte napříč. Poté uchopíte nůž i druhou stranou u špičky a sekáte bylinky kolébavými pohyby. Najednou se budete cítit jako šéfkuchaři v luxusní restauraci.

Stylové krájení zeleniny

Zelenina nemusí být na talíři taková nuda. Když si vyhrajete s různými druhy krájení, jídlo na talíři pak může vypadat úplně jinak. A s tím souvisí i tyto čtyři techniky: Julienne, Brunoise, Paysanne, Macedoine. Znáte je?

Julienne je krájení okurky na nudličky. Hodí se třeba do salátu nebo jako ozdoba na asijské pokrmy. Nejdříve okurce odkrojte oba konce a překrojte ji napůl. Prsty sbalíte a lehce ohnete. Okurku držte proti prkénku tak, aby nehty byly schované. Palcem přidržte proti ostatním prstům a několika řezy nakrájejte na tenké plátky. Brunoise je pak krájení na kostičky, které se hodí třeba do studených polívek či do pomazánek. Jednoduše všude, kde je žádoucí jemné struktura. Julienne otočte a krájejte napříč malé kostičky.

Paysanne se hodí do teplých asijských pokrmů a všude, kde nechcete semínka. Jde o krájení na kolečka. Okurku podélně rozkrojíte na čtvrtiny a řezem seříznete semínka. Položíte řeznou stranou na prkénko a kolébavými pohyby nožem postupně krájíte na vámi požadovanou tloušťku. A naopak na studené použití se hodí Macedonie, krájení na kostky. Okurku podélně rozčtvrtíte, semínka nevykrajujete a podélnými řezy ji rozkrojíte na hranoly podle vámi zvolené velikosti a požadované jemnosti či hrubosti kostiček.

S pomocí těchto několika jednoduchých postupů zvládnete zajímavě nakrájet třeba i mrkev. Kromě technik Julienne, Macedoine, Brunoise, Paysanne můžete zkusit třeba i Mirepoix. Jendá se o krájení zeleniny na velké kostky. Používá se to třeba do základů na polévky nebo i jiných jídel. Velikost kostek by měla být přibližně stejná. Vetší kostky se hodí třeba na restování, protože se tak snadno nespálí. Překrojte mrkev podélně napůl a znovu napůl. Dvě poloviny dáte zase k sobě do původního stavu a krájíte z nich přibližně stejně velké kusy.

<Path> Vyrobte si doma „imunitní kostku“ - první funkční virální hit z TikToku, který zajistí lepší zdraví a ochrání před infekcemiZdroj: today.com, scmp.com, ncbi.nlm.nih.gov, medicinenet.com, today.com

Dobrým pomocníkem při krájení jsou určitě i návodná videa, díky kterým si ještě snadněji osvojíte techniky a základní dovednosti každého kuchaře. Taková videa poskytuje Akademie krájení od Fiskars. 

S jednoduchými radami můžete práci v kuchyni nejen zefektivnit, ale bude vás rozhodně bavit o poznání více. Navíc, se správným nožem od společnosti Fiskars jsou poté veškeré techniky mnohem jednodušší. Stačí si vybrat jen své favority a v kuchyni zazářit.

 

Zdroj: Fiskars.cz, IG: Fiskars

Populární
články

Má generace Z tu nejlínější pracovní morálku?
TRENDY

„Na obědě jsem minimálně 82 minut.“ Generace Z otevřeně přiznává, jak okrádá zaměstnavatele o čas i peníze

Autor: Michal Černý
Správné nabíjení telefonu je někdy trochu složitější než se může zdát
LIDÉ

Přestaňte ničit baterii svého telefonu několika zbytečnými chybami

Autor: Michal Černý
„Venerofobie mi seznamování kazí. Zodpovědnost, jakou bych si představoval, se nenosí,“ říká muž. „Asexuální nejsem,“ dodává
LIDÉ

„Venerofobie mi seznamování kazí. Zodpovědnost, jakou bych si představoval, se nenosí,“ říká muž. „Asexuální nejsem,“ dodává

Autor: Irena Piloušková
Je na gay páry jako plnohodnotné rodiče česká společnost plně připravena?
LIDÉ

„Když lidé poznají gay páry osobně, přestává jim vadit, že mají dítě,“ říká Jakub, který s partnerem vychovává adoptovaného syna

Autor: Michal Černý
I ženy, jejichž životní trajektorie vedou jinými směry, mohou nacházet společnou řeč a navzájem se podporovat
LIDÉ

„Ničí vám přátelství mrňata vašich kamarádek? Problém bude patrně ve vás,“ vzkazuje třicátnice, která mateřství aktuálně neplánuje

Autor: Veronika Košťálková
Společnost Generator představila výsledky originálního průzkumu, který zjišťoval, z jakých cestovatelských zvyků mají mladí lidé „osypky“
CESTOVÁNÍ

Duolingo i stání ve frontě na letadlo. Které návyky byste si měli odpustit na cestách, ať z vás generace Z nemá „osypky“?

Autor: Veronika Košťálková
Existují jídla, která vám zvýší hladinu oxytocinu, tedy vás udělají šťastnějšími? Ano
TĚLO & MYSL

Znáte potraviny, které zvyšují hladinu „hormonu dobré nálady“? Jsou doslova všude kolem nás

Autor: Michal Černý
Nemocniční dotazník, který šokoval rodiče i politiky, se novopečených rodičů ptá na genderovou identitu a sexuální orientaci miminka
AKTUALITY

„Je vaše novorozené dítě gay nebo trans?“ Nemocnice šokuje rodiče žádostí, ať určí sexuální orientaci a gender miminka

Autor: Veronika Košťálková
Za pozvánku na večírek pro „normální gaye“ sklidili američtí queer republikáni vlnu posměchu a kritiky
AKTUALITY

Konzervativci uspořádali večírek pro „normální gaye“. Slibovali koktejly a „zdravý rozum“, teď sklízí posměch i „ohromující zájem“

Autor: Veronika Košťálková
Že se za mnoha jeho obtížemi ukrývá vytěsněné sexuální zneužívání v raném věku, pochopil Karel až v dospělosti
LIDÉ

„Strýc mě naučil zneužívat sám sebe. Svou sexuální orientací si nejsem jistý dodnes,“ svěřuje se čtyřicetiletý Karel

Autor: Veronika Košťálková

E-Shop