
Pivo jako lék proti kocovině? S těmito babskými radami na „opici“ zaručeně vyzrajete!
Babské rady existují snad na všechno včetně kocoviny. Někdy jde o poměrně bizarní tipy. Jak to tedy je s jejich účinností? Opravdu fungují, nebo nás jenom baví a šokují?
Mléko
Možná jste už někdy slyšeli, že mléko je díky obsahu vápníku a fosforu dobré na kosti. Pomoci ale může i při kocovině. Přemíra alkoholu v těle totiž způsobuje překyselení žaludku. „Ten je ale kyselý už sám o sobě, a to díky kyselině chlorovodíkové, která je jeho hlavní součástí,“ objasňuje MUDr. Lenka Bílková. Mléko tak dle jejích slov naopak žaludek zneutralizuje. Když ho navíc ochutíte banánem, doplníte tělu také draslík.
Lák od okurek a citron
Podobné je to i s lákem od okurek nebo třeba citronem. Zní to sice zvláštně, ale má to svůj logický důvod, který si mnohdy ani neuvědomujeme. „Při kocovině je důležité vyrovnat pH v těle. I když třeba právě citron chutná kysele, nesmíme se tím nechat zmást. Svým pH je ve skutečnosti zásaditý,“ popisuje také MUDr. Bílková. V kombinaci s vodou jde o dobrou volbu. A pokud jde o lák od okurek, tak i ten má schopnost hydratovat organismus. Bonusem je i vysoký obsah minerálů.
Studené pivo
Ačkoliv to na první pohled může připomínat spíš ruský způsob překonávání kocoviny, klíčem není znovu se opít do němoty. Když to s pivem přeženete, samozřejmě hrozí opětovné zvýšení hladiny alkoholu v krvi. Pokud na to ale půjdete chytře, může vám pivo naopak prokázat velmi dobrou službu. Má v sobě totiž minerální látky i vitaminy skupiny B, které je tělu potřeba dodat, jsou totiž dle slov MUDr. Bílkové zásadní pro energetický metabolismus.
Polévky
Česnečka, hovězí vývar nebo zelňačka. Všechny tyhle polévky vám při kocovině udělají dobře, protože i ony jsou plné minerálů a vitaminů. Kromě toho vám díky teplu dodají energii a zklidní žaludek.
Bylinky
I odvary z máty, heřmánku, meduňky nebo zázvoru podrážděnému žaludku uleví – zejména, když si je dochutíte medem. Máta dokáže zrychlit metabolismus, díky tomu i snáz odstraní „zbytkáč“. Tyhle voňavé zelené lístečky navíc snižují kyselost těla a zklidňují žaludeční sliznici. Podobné účinky mají i heřmánek, tymián či meduňka, přičemž meduňka zabere i na bolest hlavy. Migrény vás zbaví i zázvorový čaj. Jeho uvařením také urychlíte proces trávení alkoholu. Petržel pak vašemu tělu poskytne detox, zatímco rakytník zase vitaminy.
Těžší jídla
Také u tohoto bodu platí, že dobrého po málu. Žaludek byste si neměli bezhlavě ve velkém „zaplácnout“ tučnými kalorickými pokrmy. Místo nich byste si měli dopřát jídlo, které je bohaté na živiny – třeba maso, ryby, sýry nebo vajíčka. Popíjet byste pochopitelně neměli nalačno, a tak je ideální něco zakousnout jak před oslavou, tak průběžně během ní, a dokonce i po ní. Žaludek tak zůstane zaměstnaný zpracováváním jídla a alkohol se do něj tak snadno nedostane.
Káva a zelený čaj
Černá káva, zelený čaj nebo třeba Coca-Cola patří mezi často doporučované „vyprošťováky“. Tyhle klasiky sice zabírají proti únavě, ale ani s nimi byste to neměli přehánět. Pár doušků kávy nebo oblíbené limonády nevadí, ale i v tomto případě všeho moc škodí. Při jejich nadměrné konzumaci totiž dochází k dehydrataci organismu, takže byste se zapletli do takového začarovaného kruhu.
Někdy se babské rady můžou jevit jako docela úsměvné. Spoustu těchto tipů ale prověřil čas a jak se ukazuje, mnohdy nám nedávají smysl jenom proto, že jsme na hodně věcí jednoduše zapomněli, nebo si je neuměli vysvětlit.