
Jak chutná kuře od kuchaře, který nejí maso? A svede lepší Crème brûlée než vy? Petr Brach v PROSTŘENU
Dramaturgie pořadu se vrací zpět mezi dospělé amatérské kuchaře a i v následujících dnech nabídne zajímavou směsku soutěžících. V pondělí si k sobě domů pozval štáb i čtyři soupeře Vojtěch Skuhravý, který svým menu odstartoval dění a naladil chuťové buňky dalším třem mužům a jedné ženě. Všichni mají něco společného: bydlí v Praze nebo Středočeském kraji, a především mohou vyhrát až sedmdesát tisíc korun. Deset od diváků a šedesát pod svým glošem nalezne ten, kterého nejlépe ohodnotí ostatní účinkující. Bude to právě Petr?
Hned první den si soutěžící vysvětlili, co nejedí. Rajčata, maso, intolerance na lepek… Zdá se, že v následujících dílech nebude pro nikoho snadné uspokojit všechny strávníky. Ve středu se můžete těšit na Petra, který o sobě Primě prozradil, že má rád společnost, je komunikativní, často se schází se svou rodinou, přestože žije sám, a kromě četby, zpěvu, přátel a hudby má rád také jídlo, což se rozhodl ukázat. Poněkud ostatní soutěžící i diváky vyděsil svým prohlášením, že není fanouškem masa, slíbil však, že i takové pokrmy ostatních ochutná a bude je hodnotit spravedlivě. Snad se dočkáme ode všech takto upřímného hodnocení a fair play. Pokud se poštěstí vyhrát právě Petrovi, peníze by si prý uspořil – tedy, to, co by mu zbylo po nějaké příjemné dovolené. Snad u něj tedy bude hostům chutnat. Mladý sympaťák, který se sice dle svých slov neřídí žádnými životními motty, se výzev nebojí a přijal ji, byť si na sebe bič v podobě soutěžení neupletl sám. Přihlásil ho totiž kamarád.
A co že se to bude ve středu podávat? Máte rádi vegetariánskou stravu? Pak vás nejspíš velice zaujme Petrův předkrm a polévka. Své hosty překvapí smaženým sýrem – avšak ne jen tak ledajakým. Zvolil lehce slaný, polotvrdý sýr, připomínající konzistencí mozzarellu, a který se vyrábí především na Kypru z ovčího a kozího mléka: halloumi, který je skvělý na grilování nebo jen tak, s ovocem k snídani či svačince. Perfektně k němu jde štiplavost mátových lístků a doporučujeme jej vyzkoušet i s grilovanou cuketou. Tato kombinace se vůbec nemusí bát soupeřit s ostatními pochutinami z grilu. Je totiž výtečná! Petr k halloumi zvolil o něco barevnější, kreativnější přílohu: Nebál se nejen máty, ale ani hrášku, červené řepy, jogurtu či vlašských ořechů. Tak jsme zvědaví!
Jako polévku se třetí soutěžící rozhodl servírovat kombinaci mrkvového krému se zázvorem a předtím, než završí svůj večer klasikou ve formě Crème brûlée, nabídne i bylinkové rizoto s kuřecím masem na indický způsob. Tím pravděpodobně zaskočí všechny, které varoval, jak to s jeho chutěmi vlastně je. Zvládne připravit prvotřídní drůbež? Dá si s ostatními, anebo pro sebe vytvoří speciální vegetariánskou porci? Jak se zdá, Petr se skutečně nebojí ani toho, co mu není příliš blízké. Třeba jeho soupeři snahu o oživení jinak bezmasého meníčka ocení a připíše si nějaký ten bod navíc.
Snad se Petrovi bude dařit a jsme zvědaví nejen na jeho pojetí méně známých pokrmů, ale i na to, jak se mu podaří zákusek. Pravé Crème brûlée má krásně zlatou karamelovou krustu na povrchu, která vzniká rozžhavením cukru. Uvnitř má být jemné a když se správně připraví, je opravdu delikátní. Přestože se tato klasika mezi sladkými tečkami skládá jen z několika málo ingrediencí, je na něm co zkazit a je potřeba trpělivosti a preciznosti. To může být pod tlakem natáčení a v časovém presu stresující, ovšem věříme, že si s tím Petr poradí na jedničku!
Jestliže si chcete tuto specialitu připravit doma i vy a ve středu po páté hodině sledovat Petrovo snažení s vhodnou doprovodnou chutí, zkuste následující recept podle Home Cooking Adventure. Budete potřebovat:
- 6 žloutků o pokojové teplotě
- cukr: 100 g do krému a 60 g na karamelizaci na povrchu
- 7 g vanilkového extraktu
- 500 g smetany ke šlehání
Troubu si předehřejeme na 150°C.
Vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem do krémové konzistence světle žluté barvy. Není dobré tento krok podcenit. Výsledek má být jemný a bez hrudek. Toho dosáhneme pouze pokud budeme respektovat ingredience a dopřejeme jim dostatek času i snahy.
Samotnou smetanu vlijeme do kastrůlku a zahříváme, dokud nezačne na okrajích lehce probublávat. Odstavíme z plotny a pomaličku, po malých částech vlíváme do připravené žloutkové směsi – za stálého míchání, aby se žloutky neuvařily a nesrazily!
Nyní už nám schází jen přelít vše do žáruvzdorných mističek vhodných na jednu porci. Ty poté vložíme do vyššího pekáče, abychom kolem nich mohli vytvořit vodní lázeň a dáme na asi 30-35 minut zapéct. Hotový custard (krém) necháme vychladnout a uložíme jej do lednice na minimálně dvě hodiny.
Na závěr přichází největší zábava: Karamelizace povrchu. A jak na to? Vychlazený krém posypeme cukrem, který poté nemilosrdně rozžhavíme, ideálně hořákem. Rozhodně postupujte v rámci svých zkušeností a možností. Opatrně na zranění. Výsledek stojí za ochutnání, ovšem neriskujte. Když dosáhneme zlatavé, až hnědé barvy, máme hotovo! Lžička by se měla vrchní vrstvou doslova prolomit do příjemně lehkého krému a kdyby nám to i tak nestačilo, můžeme navíc dozdobit oblíbeným ovocem – ideálně jahodami nebo lesními plody. Přejeme dobrou chuť a těšíme se na porovnání s Petrovým středečním výkonem.