
Sommelieři z Naše degu: V bedýnkách s víny od rodinných vinařství poznáte celou jižní Moravu a najdete si, co vám chutná
Ve vašich bedýnkách nabízíte víno z malých rodinných vinařství. Jak se jim v tuto těžkou dobu daří?
Patrik: Spousta malých vinařů měla dříve otevřený sklep pro turisty, prezentovali se na vinných trzích, dodávali svoji produkci do restaurací, barů, bister. Nyní jsou v situaci, kdy mají sklep plný skvělého vína, v jehož výrobě nechali kus srdce, ale nemají moc možností, komu ho nabídnout. Většina těch, jejichž vína zařazujeme do našich bedýnek, vinařstvím skutečně žije. Často se do něj už narodili – vinohrad měl dědeček i tatínek a oni od malička pomáhali. V řadě případů pracují jako enologové ve větších vinařstvích a doma se vlastnímu vínu věnují jako koníčku. Při malé produkci mu mohou věnovat víc času a opravdu si s ním vyhrát. Nedělají to pro byznys a na jejich přístupu i kvalitě vína je to velmi znát.
Jak vína do Sommelierských bedýnek vybíráte?
Patrik: Každý měsíc naši klienti dostanou bedýnku, v níž jsou čtyři láhve. Při sestavování jdeme po vinařských oblastech. Vybíráme po jenom vínu ze Znojemské, Slovácké, Mikulovské a Velkopavlovické podoblasti. Hlídáme si, aby vinařství nebyla blízko u sebe, protože geografický původ se odráží v chuti. Naší snahou je, aby obsah jedné bedýnky měl opravdu rozmanitou chuť.
Aneta: Záměrně do bedýnky nedáváme třeba jen veltlíny, i když by každý měl jinou charakteristiku. Protože někdo, koho Veltlínské zelené zrovna neoslovuje, by si v takové bedýnce pro sebe nic nenašel. Sázíme na jistotu, že i když se jedno víno v bedýnce možná netrefí do vkusu, ostatní tři pro klienta určitě zajímavá budou.
Co všechno s bedýnkou váš klient dostane?
Patrik: Už při objednávání bedýnky na daný měsíc má k dispozici základní popis, jaká vína budou uvnitř. Až mu bedýnka přijde, kromě lahví v ní najde dopis s dalšími informacemi. Na našem webu jsou pro něj připravena videa, nichž jednotliví vinaři svá vína osobně představí. Je to taková degustace na dálku, kdy vinař popíše odrůdu, lokalitu, kde vyrostly hrozny, i svůj způsob práce. Chceme, aby naši klienti při pití vína znali i jeho příběh.
Aneta: Naše bedýnky by lidem měly pomoci zjistit, co jim chutná. Klient by se zhruba v průběhu půl roku měl zorientovat a ujasnit ji, jaký má vkus.
Na trhu je teď bedýnek s vínem celá řada. V čem jsou vaše Sommelierské bedýnky jiné?
Patrik: S bedýnkami se v současné situaci roztrhl pytel, což je pochopitelné a my je nebereme jako konkurenci. Spíš je dobře, že se vinaři do distribuce vína pustili na vlastní pěst. V takových bedýnkách ovšem dostanete vína od jednoho vinaře, všechna mají stejný rukopis. Kouzlo naší bedýnky je v tom, že si klient ochutná celou jižní Moravu a najde si, co mu chutná. Navíc kromě lahví dostane i informace o daných vínech a virtuální setkání s vinařem.
Aneta: Bedýnky jsme postavili na tom, že klient si sám nemusí nic vybírat. Setkáváme s tím, že e-shopy vinoték nabízejí velké množství vín a lidé nevědí, co si mají vybrat. Často pak vybírají podle etikety a v sortimentu jsou zkrátka ztracení.
Jaké znalosti vína by měl člověk mít, aby vybraná vína dokázal ocenit?
Aneta: Náš klient není běžný spotřebitel. Je to člověk, který chce objevovat vína. Nestačí mu jen tak si něco koupit v supermarketu. Chce prvotřídní víno s příběhem, chce poznat vinaře, který ho vyráběl. Našim klientům chybí degustace, na které běžně chodili do wine barů. Sommeliérská bedýnka jim teď tyto prožitky může nahradit.
Patrik: Ale určitě budou naše bedýnky bavit i ty, kdo vínu zatím vůbec nerozumí. Koncipovali jsme je jako čtyři lahve na čtyři víkendy v měsíci. Klienti si mohou udělat hezkou každou sobotu a k večeři si otevřít námi vybranou sedmičku. Zároveň u nás mohou najít inspiraci, co si k danému vínu uvařit.
Koronavirus překryl zájem o to, jak se vydařil poslední vinařský rok z hlediska klimatických podmínek. Prospělo vinicím větší množství vláhy?
Aneta: Objíždíme malé vinaře a ochutnáváme jejich nové ročníky, které se právě připravují. Byl to složitý rok, ale myslím, že se s ním popasovali dobře. Letošní vína budou svěžejší, hodně pikantní na kyselině, protože sluníčka ke konci opravdu nebylo mnoho. Proto tam zůstaly ty kyseliny. Ale kdo nezaspal a posbíral hrozny ve správný čas, ten vyhrál.
Jaké služby plánujete nabízet, až pandemie skončí?
Patrik: Naše degu jsme založili už na vysoké škole jako obchod s vínem zaměřený na dodávky pro svatby a veřejné degustace. Těšíme se, až se k tomu budeme moci vrátit, protože osobní kontakt s lidmi se nedá nahradit. Sommelierské bedýnky hodláme zachovat a klientům nabízet návštěvy u našich vinařů. Věříme, že se rádi podívají přímo na to, jak víno vzniká a jak ho my vybíráme.