Co se pilo za totáče? Pivo se drželo na první příčce, nechyběly ani zajímavé koktejly

Co se pilo za totáče? Pivo se drželo na první příčce, nechyběly ani zajímavé koktejly

Alkohol je oblíbeným nápojem mnoha lidí a nedílnou součástí našich životů (omlouváme se všem abstinentům). Byl tady pochopitelně i v dřívějších dobách, ale co konkrétně se kdysi pilo? Pojďte si s námi ty nejoblíbenější drinky připomenout.
Jan Witek Witek Jan Witek Witek Autor
20. 2. 2020

Stačí si připomenout známou lidovou píseň: „Co jste hasiči, co jste dělali…“ I v ní se zpívá o tom, co všechno Čechoslováci rádi pili. Náš národ měl k alkoholu vždy kladný vztah, vždyť například v konzumaci piva na obyvatele patříme ve světě mezi jedničky.

<Path> Co se pilo za totáče? Pivo se drželo na první příčce, nechyběly ani zajímavé koktejlyZdroj: iVysilani, Pinterest

Dnes na každém rohu najdeme nejrůznější speciální bary, z nichž mnohé se specializují pouze na jeden druh alkoholu, kdysi jich tolik nebylo. Výběr byl omezenější a různé luxusní prémiové podniky nebyly až tak dostupné. Oblíbené byly především hospody a pivnice.

Žádným překvapením není ani to, že právě pivo bylo i v dobách minulých nejoblíbenějším alkoholickým nápojem. Nesmíme zapomenout ani na chmelové brigády, které byly oblíbenou letní aktivitou mládeže. I tehdy bylo pivo velmi důležitým vývozním artiklem, který se od nás exportoval do mnoha zemí světa.

V Československu se pila hlavně desítka, zatímco do zahraničí se ve velkém vyvážela dvanáctka. Kolik tehdy pivo stálo? Těsně před revolucí to byly zhruba dvě koruny a padesát haléřů. V tu dobu se však průměrná mzda pohybovala okolo 3 170 Kčs.

V závěsu za pivem bylo víno. Nejvíce šly na dračku litrové lahve. Pila se Hradní svíce či Sklepmistr. Chtěl-li někdo ochutnat lepší víno, musel se vydat na jižní Moravu do sklípku nebo městských vináren. Dnes jsou rozsáhlé vinotéky součástí i každého většího obchodu a sehnat víno z jakékoliv části světa tak není žádný problém.

Chybět nemohla samozřejmě také kořalka. Jednoznačně nejoblíbenější byl tuzemák a vodka. A když vodka, tak pochopitelně často z Ruska. Tak rozsáhlý výběr tuzemského, ale i zahraničního alkoholu jako známe dnes, dříve nebyl, případně byl tak drahý, že si jej většina lidí nemohla dovolit.

Mnoho lidí mělo doma vlastní demižon s nějakým „omamným nápojem“. Výroba domácího alkoholu byla rozšířenější, ale mnoho nadšenců vyrábějících si své vlastní alkoholové nápoje najdeme i dnes.

Tvorba vlastních zajímavých koktejlů

Dnes známé a oblíbené míchané drinky dříve moc nefrčely, lidé si vytvářeli spíše vlastní koktejly. Mnohé z nich si dokonce vysloužily i politický podtext, jako třeba „utopený komunista“. Na dno sklenice se nalila griotka, která se opatrně po skle dolila vodkou. K této míchačce se vázala legenda, že čím víc se jí vypije, tím více bude „utopených komunistů“.

<Path> Dobrý sládek se pozná podle zápisků! Nová piva začínají experimentem: Sládková Lenka Straková jich letos chystá hned několikZdroj: Redakce/Pivovar PROUD, Lenka Straková

Hlavními ingrediencemi pro klasické české míchačky byly tři základní likéry - vaječňák, zelená a griotka. S těmi se pak míchal tvrdý alkohol, jako je vodka a rum a samozřejmě také pivo. Populární bylo třeba „magické oko“, což je panák zelené pozvolna spuštěný do sklenice piva. Klasikou bylo například i „vodníkovo sperma“ (zelená s mlékem). Na stolech často nechyběl ani tzv. „semafor“, který se míchal z vaječňáku, griotky a zelené. Někdo si může vzpomenout i na „mozek“ (griotka a vaječňák).

Nechyběla ani celá řada long drinků, z nichž většina se pije tradičně i dnes a některé hospody je mají dokonce i v menu, a to buď kvůli turistům, anebo proto, že je štamgasti mají v oblibě. Ukázkovým příkladem je „bavorák“, což je fernet s tonikem. Vzpomenete si jistě i na „beton“ – becherovka s tonikem. Úplnou klasikou je pak všem známá „houba“, což je červené víno s kolou.

Zdroj: iVysilani, Pinterest

Populární
články

E-Shop