Jak Instagram a další sociální sítě změnily způsob stravování za poslední dekádu?

Jak Instagram a další sociální sítě změnily způsob stravování za poslední dekádu?

Sociální sítě pomohly ukázat to nejhorší a nejlepší z restaurací, ale i soukromých kuchyní. Díky mnoha fotkám a příspěvkům tak doslova změnily způsob, jakým je jídlo podáváno, z čeho je připravováno, ale rozhodují také o tom, kam se na jídlo vydáme.
Redakce LUI Redakce LUI Autor
27. 12. 2019

Mnoho mladých lidí dnes při rozhodování o tom, kam zajít na kávu, zákusek, oběd nebo večeři, sáhne po mobilním telefonu a snaží se vhodnou cukrárnu či restauraci najít na internetu. Často k tomu využijí právě sociální sítě, kdy se na Facebooku podívají na hodnocení podniku a na Instagramu projdou veškeré fotografie a příspěvky ostatních lidí z tohoto místa. Díky tomu si udělají obrázek, zda se jim na daném místě bude líbit, či nikoliv.

<Path> Nové vydání LUI Living je tady a historicky poprvé jeho obálku zdobí duhová rodina. Soutěžte s novým vydáním o poukázky od WestwingZdroj: Jan Witek

„Nedotýkej se toho, ještě jsem to nevyfotil.“ Pravděpodobně jste tuto větu od svých přátel již někdy slyšeli. Publikum na Instagramu ocení skvělou podívanou na krásné fotky. Proto se dnes většina kuchařů snaží na talíři vytvořit doslova umělecké dílo, které nepotěší jen váš vlastní zrak. Zkušení kuchaři dobře vědí, že pokud vytvoří opravdu hezkou porci, bude vás to nutit vytáhnout foťák a poslat fotku na sociální sítě. Nemělo by to však sklouznout do takových extrémů, že se budou tvořit jídla, která sice vypadají hezky, ale ve skutečnosti nedávají velký smysl. Zde platí staré známé heslo „všeho s mírou.“ Pokud jídlo vypadá hezky a navíc je jeho chuť dokonalá, lepší kombinace neexistuje.

Kuchaři by neměli zapomínat, že nejlépe jim sociální sítě pomůžou v inspiraci a objevování nových směrů, a to je to nejlepší, co Instagram a další sociální sítě mohou přinést.

Naleštěná bída

Je jasné, že existují i majitelé podniků, kteří více času investují do sociálních sítí, než aby se věnovali tomu, jak dobře jimi podávané jídlo chutná. V důsledku tak dochází ke zklamání zákazníků, kteří se do restaurace již znovu nevrátí.

Najde-li se někdo, kdo bude s návštěvou podniku opravdu hodně nespokojen, může se stát, že na sociálních sítích vyvolá velkou antireklamu a kromě špatného hodnocení přímo na stránce podniku bude tuto informaci šířit i mezi svými známými.

<Path> VIDEO ROZHOVOR: Youtuber a hvězda Instagramu Luboš Kulíšek hovoří o své kariéřeZdroj: Video: Oliver Cuadra, Nikola Červená

Ono samotné hodnocení podniků se v poslední době stalo jakousi modlou všech barů, cukráren a restaurací. Pokud nebudete dbát na kvalitu a skvělý servis, ale váš podnik bude přímo v srdci hlavního města, pravděpodobně se vždy najde několik neznalých turistů, kteří do vaší restaurace zavítají, ale pokud budete mít podnik někde na okraji města, budete se všemi silami snažit, aby se k vám zákazníci hrnuli. K tomu budete potřebovat i velmi dobré hodnocení nejen na sociálních sítích, ale i na dalších speciálních stránkách a cestovatelských serverech.

Nové kuchařské hvězdy, které se zrodily díky sociálním sítím

Sociální sítě neslouží jen pro inspiraci k tomu, kam zajít na jídlo. Nejen v zahraničí, ale i v Česku se díky sociálním sítím proslavilo několik zajímavých kuchařů. Talent jim pochopitelně nepřinesly sociální sítě jako takové, ale pomohly jim dostat se do širšího povědomí, díky čemuž se mohli začít věnovat dalším zajímavým projektům nebo vydat vlastní kuchařky.

Zcela jistě k nim patří například Lukáš Hejlík, který na sociálních sítích postavil svou oblíbenou Gastromapu, ve které mapuje české podniky, ale také Chef Kamu, která vydala již dvě kuchařky a nyní pravidelně cestuje po celém světě, aby načerpala novou inspiraci. Velmi známou se stala také čerstvá maminka Kateřina Lustigová, která stojí za projektem @mycookingdiary.cz a kromě vydaných kuchařek ji třeba jen na Instagramu sleduje necelých 200 tisíc lidí. Do povědomí se pomalu a jistě dostávají také Fany a Jirka alias @buznyvakci. Ti se objevili také v jednom z vydání našeho magazínu LUI Living a každým dnem jim přibývají fanoušci na jejich instagramovém profilu, kde hned v úvodním popisku najdete: „Buznyvakci aneb s alkoholem v kuchyni to jde vždycky líp.“ Asi není třeba nic dalšího dodávat.

Kromě těchto „kuchařských influencerů“ se díky sociálním sítím propojují i nejrůznější komunity jako maminky s dětmi, vegetariáni, vegani, milovníci steaků a další, kteří si sdílí zajímavé recepty, místa, kam zajít apod.

Nazí kuchaři a další hity

Velkou roli v rámci sociálních sítích a vaření hraje také server YouTube. I zde se zrodilo několik hvězd, které prezentují své recepty. Vzhledem k tomu, že jich na této síti existuje velké množství a je tak často těžké se prosadit, je třeba vždy přicházet i s nějakým novým zajímavým nápadem. Podobně to udělali i tzv. „nazí kuchaři.“ Jedná se o svalnaté muže, kteří vaří nahoře bez, případně jen v zástěře. Díky tomu dosahují statisícových i milionových počtů zhlédnutí.

Jedna rada na závěr aneb Odložte telefony

Mnozí majitelé podniků se shodnou na tom, že chytré telefony snižují interakci mezi lidmi. Právě restaurace a bary jsou místy, kde lze tento trend pozorovat ze všeho nejvíc. Lidé se proměnili v jakési jídelní paparazzi. Jakmile dostanou jídlo, vytahují foťáky a pět minut se snaží zachytit co nejlepší fotku, což může být pro restaurace skvělý způsob šíření reklamy, nicméně všeho moc škodí. I když jsou sociální sítě určitě fajn, nezapomínejte telefony na chvíli odložit.

Zdroj: Instagram, Pinterest

Populární
články

Gay páry dnes již docela běžně děti vychovávají
LIDÉ

„Chtěli jsme být s partnerem rodiči za každou cenu, dnes kvůli tomu syn trpí,“ přiznává Erik, který svého rozhodnutí lituje

Autor: Mirka Dobešová
Správné nabíjení telefonu je někdy trochu složitější než se může zdát
LIDÉ

Přestaňte ničit baterii svého telefonu několika zbytečnými chybami

Autor: Michal Černý
Pro někoho je BDSM jen čistokrevná úchylárna, pro jiného zase životní poslání
LIDÉ

„BDSM je můj smysl života,“ říká Lucie, kterou fascinovala bolest už na základní škole

Autor: Michal Černý
I ženy, jejichž životní trajektorie vedou jinými směry, mohou nacházet společnou řeč a navzájem se podporovat
LIDÉ

„Ničí vám přátelství mrňata vašich kamarádek? Problém bude patrně ve vás,“ vzkazuje třicátnice, která mateřství aktuálně neplánuje

Autor: Veronika Košťálková
Portrét muže, který musel opustit vše, aby našel svobodu
LIDÉ

V Rusku ho vydírala policie, protože je gay. Uprchl proto do Kanady a Čechům vzkazuje: “Bojujte za svá práva, dokud ještě můžete”

Autor: Redakce LUI
Ani studium na křesťanské škole neznamená, že by vaši sexuální orientaci nebo genderovou identitu měli učitelé jakkoliv hanět
LIDÉ

„LGBT je hřích,“ řekla učitelka a byla vyhozena z práce. Soud její žalobu ministerstva školství nyní zamítl

Autor: Michal Černý
Společnost Generator představila výsledky originálního průzkumu, který zjišťoval, z jakých cestovatelských zvyků mají mladí lidé „osypky“
CESTOVÁNÍ

Duolingo i stání ve frontě na letadlo. Které návyky byste si měli odpustit na cestách, ať z vás generace Z nemá „osypky“?

Autor: Veronika Košťálková
Má generace Z tu nejlínější pracovní morálku?
TRENDY

„Na obědě jsem minimálně 82 minut.“ Generace Z otevřeně přiznává, jak okrádá zaměstnavatele o čas i peníze

Autor: Michal Černý
Myslím, tedy jsem! Ale kde jsem?
BEYOND REALITY

Pochybnostmi o realitě se zabýval i René Descartes: „Myslím, tedy jsem!“ Jenže kde vlastně jsme?

Autor: Redakce LUI
„Venerofobie mi seznamování kazí. Zodpovědnost, jakou bych si představoval, se nenosí,“ říká muž. „Asexuální nejsem,“ dodává
LIDÉ

„Venerofobie mi seznamování kazí. Zodpovědnost, jakou bych si představoval, se nenosí,“ říká muž. „Asexuální nejsem,“ dodává

Autor: Irena Piloušková

E-Shop