Tak trošku „jiná“ kavárna, kde prim hraje výborné jídlo a výběrová vína

Není kavárna jako kavárna – konkrétně Národní kavárna, která již ke svému názvu příznačně připojila i titul „restaurant“, je toho důkazem. Pokud byste totiž v nabídce čekali jen kávu a dezerty, zůstali byste v (příjemném) údivu. Kromě vynikajících zákusků totiž Restaurant Národní kavárna nabízí běžné denní/obědové menu i pokrmy s klasickým výběrem ze stálé nabídky. Oběd či večeři navíc skvěle doplní zdejší nepřeberná nabídka vín. To vše v prostředí, které si oblíbili nejen mnozí významní čeští literáti jako Karel Čapek či Jaroslav Seifert, ale třeba i Tomáš Garigue Masaryk.

Autor: Mirka Dobešová / Zdroj: MD / 30. 10. 2019

Restaurant Národní kavárna je místem, kde se spojuje historická tradice s moderní gastronomií. V prostorách, kde se zformoval také literární spolek Devětsil, to každopádně žije dodnes. V interiéru zrenovovaném s citem a úctou ke dnům dávno minulým neschází ani odkazy k bohaté kulturní historii podniku.

V příjemných boxech si návštěvníci mohou dopřát soukromí nebo naopak k posezení zvolit jeden z klasických kulatých stolečků, jež přímo vybízejí k objednání silné kávy a snad i zapálení cigarety ve špičce. To dnes již samozřejmě možné není – podnik je kompletně nekuřácký. I díky tomu si lze nerušeně vychutnat nejen všechny nabízené pokrmy, ale i čas strávený v tomto unikátním prostoru. 

10. 9. 2019Kávová dieta – nový fenomén, který láká na rychle shozená kila

(Nejen) čtyři chody, které stojí za to ochutnat

Jelikož i v gastronomii je trendem sezónnost, z menu vybíráme pokrmy, které do jisté míry odpovídají podzimu. I proto je jasnou volbou červená řepa s balzamikem, krémovým kozím sýrem ze statku Horní Dvorce, marinovanými jablky a pistáciemi. Ačkoliv spojení červené řepy a kozího sýra je poměrně běžné, v podání kuchařského týmu Restaurantu Národní kavárna se mění ve skutečný gastro-zážitek. Na tom se velkou měrou podílí i marinovaná jablka, která nás svou svěží chutí, ale i křupavostí velmi příjemně překvapila.

I když se po zvoleném předkrmu chceme pustit rovnou do výběru hlavního chodu, je nám doporučeno ochutnat také místní „chloubu“ – polévku s drůbežím masem, žloutkem a domácími těstovinami. A pokud bychom měly označit pokrm, který se skvěle hodí do podzimních dní, na zahřátí, ale např. i rychlé zasycení v časovém prostoru mezi pracovními schůzkami, rozhodně by to byl tento delikátní vývar.

Náležitě zahřáté se po polévce můžeme pustit také do hlavního chodu, zauzených kachních prsou s křenovou pěnou, pečenou zeleninou a domácími bramborovými noky. Zatímco precizní způsob přípravy kachních prsou je na první pohled (a ochutnání) zřejmý, delikátní kouřové aroma podtrhuje velmi jemná křenová pěna (kdy rozhodně není třeba obávat se nežádoucí síly křenu), domácí noky se pak doslova rozplývají na jazyku. Přibude-li v této rovnici ještě výběrové víno (s jehož konkrétní volbou těm méně zkušeným personál ochotně pomůže), stává se z tohoto hlavního chodu i díky bezchybnému zpracování všech jednotlivých složek, které spolu vzájemně perfektně ladí, pokrm hodný nejen ochutnání, ale snad i možný důvod k opakované návštěvě Resturantu Národní kavárna.

Dezerty nejenže skvěle vypadají, ale také výborně chutnají

Dezert na konec?

Ačkoliv po hlavním chodu klasicky přichází dezert, v našem případě je na řadě ještě degustace sušené šunky Jamón. Tu kuchař z velké kýty odkrajuje na tenké plátky přímo před našima očima. A je třeba říci, že pokud patříte mezi milovníky italského prosciutta (parmské šunky), rozhodně byste měli ochutnat i tuto španělskou variantu.

Teprve po této chuťovce následuje obligátní dezert, který je ovšem „obligátní“ jen tím, že naši hostinu v Národní kavárně uzavírá. Jak tartaletka s vanilkovým krémem a malinami, tak i variace na Sachr dort jsou totiž ukázkou vysoké cukrařiny. V prvním případě oceňujeme nejen užití pravé vanilky v jemném krému, ale také osvěžující malinové pyré, v případě druhém pak odlehčené pojetí jinak poměrně hutného dortu. Neschází však čokoláda a ani pikantní meruňková náplň.

25. 6. 2019Lidé jsou ve vztazích nepoučitelní – může za to typizovaný výběr partnera, který však nijak nesouvisí se vzhledem

Národní kavárna – místo vhodné pro každou příležitost

Zatímco členové Devětsilu byli v Národní kavárně většinou zaměstnáni plamennými diskusemi, kvůli nimž jim ani na kávu příliš času nezbývalo, dnes si v jejím zrenovovaném interiéru v prvorepublikovém stylu může každý vychutnat nejen dezerty s teplými nápoji, ale i snídani, plnohodnotný oběd či slavnostní večeři.

Všichni, kdo se v polední době pohybují v centru Prahy, potažmo v okolí Národního divadla, v jehož bezprostřední blízkosti se Národní kavárna nachází, pak jistě ocení také týdenní nabídku obědového menu. Naopak při posezení u vína (nejen rozlévaného, ale také skvělých kusů, jež jsou součástí obsáhlého vinného lístku) potěší selekce sýrů i chuťovek. Jednoduše řešeno, Restaurant Národní kavárna má rozhodně co nabídnout prakticky každému strávníkovi, ačkoliv i svou funkci kavárny plní na výbornou.