Nové doporučení odborníků na výživu šokuje svět: Abyste byli zdraví, nepřestávejte jíst červené maso, tvrdí

Tažení proti konzumaci masa se v posledních letech stalo součástí našich každodenních životů. Zatímco z některých se stali vegetariáni, z jiných vegani, další pak volí i jiné (do jisté míry extrémnější) formy stravování, vitariánství, RAW apod. Ať už jsou důvody k těmto alternativním životním stylům jakékoliv, jedním z argumentů je také ochrana životního prostředí. Snad i proto aktuální doporučení světových odborníků na výživu rozpoutalo takovou vlnu nevole – tvrdí totiž, že konzumace červeného masa je pro člověka správné a zdraví prospěšné…

Autor: Mirka Dobešová / Zdroj: time.com / 3. 10. 2019

Výživa především…

Výzkum týkající se oblasti výživy je neustále podrobován různým výzvám. A výsledky jsou nezřídka velmi rozporuplné. Zatímco v jedné dekádě je určitá potravina (či stravovací model) považována za zdraví prospěšnou, za pár let může být vše úplně jinak. Každopádně nová doporučení týkající se výživy publikovaná v Annals of Internal Medicine nyní způsobila nečekané pozdvižení. Podle pokynů totiž není třeba, aby lidé omezili konzumaci červeného (vepřového a hovězího) masa, chtějí-li být zdraví. To vše navzdory předchozím výzkumům, které naopak právě nejen červené, ale i dále průmyslově zpracované masné výrobky spojily se zdravotními komplikacemi, jako jsou srdeční choroby či rakovina (především střev a konečníku). A také navzdory veškeré vědecké podpoře stravy postavené na rostlinném základě.

„Pro většinu lidí – ačkoliv samozřejmě ne úplně pro každého – je konzumace červeného a průmyslově zpracovaného masa správným přístupem,“ tvrdí docent v oblasti lidského zdraví a epidemiologie, Bradley Johnston, který je zároveň jedním z autorů publikovaného textu. Podle něj je pro člověka zdravé konzumovat tři až čtyři porce červeného masa týdně.

4. 10. 2019Čeští muži zanedbávají preventivní prohlídky. Kdy a na jaké vyšetření by měl každý rozhodně jít?

Konsternovaní vědci

Samozřejmě výše citované závěry okamžitě vyvolaly poměrně ostrou diskusi napříč odbornými kruhy. Podle dr. Franka Hu, předsedy nutričního oddělení harvardské univerzity, se jedná o velmi nezodpovědné doporučení. Dle jeho názoru (který ostatně doložil také v nedávné studii) se konzumace červeného a průmyslově zpracovaného masa pojí obecně s vyšším rizikem úmrtnosti. Přitom mírné snížení spotřeby červeného masa by prý hypoteticky mohlo snížit úmrtnost napříč populací o 7,6 %.

Omezení konzumace masa není přínosem

Nová doporučení tedy do jisté míry odporují dosavadním trendům. Na zveřejněné studii se přitom podílelo na 14 odborníků z různých oblastí – od nutriční epidemiologie přes dietetiku až po vnitřní lékařství. Závěry jsou pak založeny na pěti různých přezkumech předchozí spotřeby červeného a průmyslově zpracovaného masa týkajících se jak zdravotních výsledků, tak i kulturních preferencí. Tento vědecký panel se také zaměřil spíše na „absolutní rizika“ spojená s konzumací masa než na „rizika relativní“, která dle Johnstona mohou rozsah účinků zkreslit. „Pokud je základní riziko nemoci v populaci 2 % a následně se sníží o 1%, jedná se o 50% relativní snížení rizika, ale ve skutečnosti je to pouze 1% snížení rizika absolutního,“ upřesňuje.

10. 10. 2019Trendy v (pod)zimní pánské módě: šála Harryho Pottera, leopard a kabelka na krk. Držte se ale raději při zemi, i tak můžete být in

Vědci se tedy shodli na tom, že existuje minimum důkazů, že by snížení konzumace masa dokázalo snížit rizika vzniku rakoviny či dalších souvisejících chorob. „Pro většinu konzumentů masa existuje jen velmi málo benefitů, které by plynuly ze snížení jeho konzumace,“ tvrdí Johnston. Je však třeba dodat, že další dopady produkce a konzumace masa, jako jsou otázky etické či ekologické, nebyly zohledněny.  

Zatímco v České republice se spotřeba masa pohybuje kolem 80 kg na osobu (a v čase roste zejména konzumace masa kuřecího a naopak klesá zájem o vepřové – které však tvoří stále cca polovinu celého objemu – i hovězí), v USA meziročně spotřeba masa pozvolna roste. Zejména dle ekologů je však třeba konzumaci masa omezovat. Na druhou stranu ale nelze opomíjet nutriční benefity, které se ke konzumaci masa pojí, v lidském jídelníčku by tedy zcela scházet nemělo. Jaký je ovšem jeho ideální poměr vůči ostatním potravinám, je stále otázkou, v níž nepanuje všeobecná shoda.