„Ať už jste ‚studení‘ nebo ‚teplí‘, La Gare je tu pro všechny,“ říká šéfkuchař Roman Rataj, který vám chce v rozhovoru vysvětlit, co přesně je to ten chuťový extatický prožitek
Rozhovor
Zdroj: Marcel Bíza, La Gare / se svolením
<Path>

„Ať už jste ‚studení‘ nebo ‚teplí‘, La Gare je tu pro všechny,“ říká šéfkuchař Roman Rataj, který vám chce v rozhovoru vysvětlit, co přesně je to ten chuťový extatický prožitek

Francouzská restaurace La Gare v centru Prahy je pojem. Elegantní interiér, výjimečné chutě a neformální atmosféra, která nestaví mezi hostem a personálem žádné zbytečné zdi. Hlavní tváří a zároveň srdcem kuchyně je Roman Rataj, šéfkuchař, který v La Gare působí už čtrnáct let. V rozhovoru pro LUI jsme si povídali o vývoji restaurace, francouzské gastronomii, páté chuti i o tom, jak v týmu funguje diverzita na pracovišti.
Jakub Starý Jakub Starý Autor
4. 6. 2025

Pamatujete si, kdy jste do La Gare nastoupil? 

Bylo to v roce 2011, takže už je to čtrnáct let. Restaurace samotná funguje ještě o rok déle, příští měsíc oslavíme patnáctileté výročí. Já sám jsem do toho tehdy skočil naplno a od té doby jsem tady. A pořád mě to baví.

V čem podle vás spočívá úspěch La Gare? Co stojí za tím, že lidé se lidé neustále a rádi vracejí? 

Jednoznačně kuchyně. Vždycky říkám, že bez dobrého jídla to nejde. Samozřejmě je důležité i prostředí, lokalita a servis, ale když nejsou dobré chutě, dlouho to nevydrží. My navíc držíme jistý rukopis – La Gare neustále ctífrancouzskou kuchyni, ale nebojíme se do toho přidat vlastní nápady, trendy, občas nějaký lehký přesah do Asie, Španělska nebo i Česka. Je to mix, který si ladíme po svém.

Francouzská kuchyně vás tedy provází celou kariéru? 

Jo. Já vlastně nic jiného nikdy pořádně nevařil. Francouzská kuchyně je mi nejbližší. Je mi blízká i tím, že má mnoho společného s tradiční českou. Dřív se u nás vařilo podobně jako ve Francii, například omáčky, dušené maso, ryby, šneci. Jenže pak přišel komunismus a s tím i šunkofleky, kuře se šunkou a sýrem a smažák. Tím se to hodně pokazilo. Ale ten základ jsme měli dost podobný.

Co vy a smažák? Dáte si? (smích)

Jasně, zrovna před pár dny mi ho manželka udělala. Občas na něj nedám dopustit. (smích)

Jak moc se francouzskému originálu přibližuje současná nabídka v La Gare? 

Dříve jsme byli spíše klasickou francouzskou brasserií, nabízely se tak u nás vnitřnosti, klobásy, kohouti na víně a tak podobně. Po rekonstrukci v roce 2019 jsme to posunuli trochu výš, přišel modernější interiér, lehčí pokrmy a více chuťových kombinací. Ale základ zůstává francouzský, jen není až příliš dogmatický. Snažíme se reflektovat trendy, ale nejdeme s davem. Vždycky to upravíme podle sebe. Podle toho, co chutná nám.

Tipy redakce

Vaše jídla v sobě často nesou i trochu humoru nebo nadsázky, co se chutí týče. Pokud to tedy tak mohu říci... Je to záměr? 

Někdy jo. Nápady mi přichází často večer, před spaním. Hlava jede, skládám si chutě, kombinuju. Občas to zapíšu, občas bohužel zapomenu. Ale u nás v kuchyni si to můžeme rovnou vyzkoušet. Máme denní menu, kde testujeme nové věci. Když se něco povede, jde to na stálý lístek. Jídlo musí hlavně bavit. Kuchař, který nejí a nebaví se tím, co dělá,nikdy neudělá nic dobrého.

<Path> Zapomenutý ostrov pokladů: La Graciosa nadchne milovníky romantiky, kteří touží po dovolené mimo civilizaciZdroj:

Změnil se za ty roky i váš zákazník? 

Dřív jsme byli dostupnější, a to i cenově. Teď je prostor noblesnější, interiér navrhl architekt Pavel Kříž, máme dvoumetrový grill, který je naší pýchou. Tomu odpovídá i skladba hostů – chodí k nám spíše vyšší střední třída, lidé z okolí, manažeři. Ale stále platí, že asi tak 65 % klientely jsou Češi. A to určitě chceme zachovat. Cizinci přijdou, zaplatí aodejdou. Češi se vrací. A to je pro nás klíčové.

Jak zvládáte udržet vysokou kvalitu i v týmu? 

Tím, že máme stabilní partu. Kluci se mnou vaří třeba už deset let. Tykáme si, děláme si srandu, ale zároveň ví, že když je průšvih, tak musí mlčet. Nehraju si na autoritu, řekl bych, že ji mám přirozeně. Musí u nás fungovat lidská rovina, pak to jde. Já v kuchyni nejsem manažer v saku, dělám omáčky, vařím, připravuju. Bez kuchaře není šéfkuchař, říkám vždycky.

Jak se stavíte k diverzitě v týmu? Setkal jste se třeba s kolegy z LGBT komunity? 

Jo, a víckrát. A vždycky to bylo úplně v pohodě. Kdokoliv z komunity, kdo u nás začne pracovat, tedy musí snést legrácky, které v týmu máme hodně rádi, někdy i ostřejší, ale pořád v rovině srandy, žádné urážky. Pak to funguje skvěle.Měli jsme tady číšníka, gaye, který byl skvělý. Dělali jsme si navzájem srandu, žádné křivdy. Podle mě je to o humoru a respektu. Když je někdo otevřený a autentický, nemám vůbec žádný problém. A když se někdo uráží, tak sem prostě nepatří. Ne kvůli orientaci, ale kvůli tomu, že nemá nadhled. My jsme otevření všem. Ať jste studení nebo teplí, říkám.

<Path> Hvězdnou oblohu a nulový světelný smog si nejlépe vychutnáte na La Palma, ostrově, jehož srdcem je monumentální kráterZdroj:

A teď obligátní otázkakdybyste měl někoho pozvat do La Gare, co by měl ochutnat? 

Jednoznačně kachnu à la presse. To je naše specialita, kterou nikde jinde v Česku nenajdete. Připravuje se na objednávku, prsa se servírují medium rare, skelet se lisuje před hostem, extrahujeme morek a šťávu... No prostě kulinářský zážitek. A druhá věc, která nikdy nechybí? Kohout na víně. Ten tu je déle než já.

Když mluvíte o chutích, často zmiňujete i „umami“, pátou chuť. Co to vlastně je? 

To je chuť, která vzniká, když se spojí všechny ostatní chutě – slaná, sladká, kyselá a hořká. Ale spíš než mix, je to něco, co jídlu dá ten finální rozměr. Najdete ji třeba v parmazánu, sojovce nebo ančovičkách. Je to prostě chuťový orgasmus. Takhle bych to řekl.

A na závěrjste hrdý na to, co jste s La Gare dokázal? 

Jsem. Ale neřekl bych to sám od sebe. Jsem tady díky skvělým majitelům, díky týmu, který mě drží. Je to čtrnáct let jedné lásky. Lásky k jídlu, k lidem, k místu. A dokud mě nevyhodí, zůstávám. Protože tady to má srdce. A bez srdce se vařit nedá.

Zdroj: JS, Roman Rataj

Populární
články

Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda tvrdí, že manželství pro všechny Česku neprospěje. Většina jeho voličů si ale myslí opak.
AKTUALITY

Marek Benda a iluze svobody: Když politik odmítá práva jiných, protože „mu to nesedí“

Autor: Šimon Hauser
Místo skutečné blízkosti vám někdo jen drobí drobky pozornosti. Lajk tu, zpráva tam – stačí na to, abyste zůstali v očekávání, ale nikdy se necítili opravdu chtění.
TĚLO & MYSL

Flirtuje, píše si s vámi, ale na schůzku nikdy nepřijde? Vítejte v éře „breadcrumbingu“

Autor: Šimon Hauser
Camping la Playa Ibiza
LUI IBIZA

4 syrové postřehy sólo cestovatele aneb Jak si užít Ibizu na vlastní pěst, i když všechno nejde podle plánu?

Autor: Jakub Starý
LUI IBIZA

„Abys našel sám sebe, musíš se nejdřív ztratit. A nekoukat na ostatní!“ Náhodné setkání s Tonym, buddhistou a milovníkem Ibizy, bylo jako setkání s bohem...

Autor: Jakub Starý
Zdánlivě dokonalý začátek vztahu může skrývat varovné signály, které je snadné přehlédnout.
TĚLO & MYSL

Láska na první pohled, trauma na druhý. Víte, co je to „love bombing“?

Autor: Šimon Hauser
Klára i Barbora apelují na voliče, aby svůj hlas využili k ochraně svobod, rovnosti a duševního zdraví.
LIDÉ

„To, že se politici rozhodnou útočit zrovna na LGBT+ komunitu, je extrémně nefér. Usilujeme o změnu,“ říkají Pirátky Klára Kocmanová a Barbora Pipášová

Autor: Šimon Hauser
LUI IBIZA

Po stopách skutečných hippies. Kam se vydat a čeho si všímat, když vás zajímá autentická „flower power“, která Ibizu proslavila celosvětově a dodnes láká miliony duší?

Autor: Jakub Starý
Pomeranče ze stromů v parcích se nejedí!
CESTOVÁNÍ

Valencie: Město tradic, Svatého grálu, michelinských hvězd a zrádného nápoje

Autor: Ondřej Josef Kubáček
Nové album, které zachycuje proces přijetí sebe sama, vychází 1.8.
LUI IBIZA

O mužích, kteří nepláčou a o těch, kteří chtějí prolomit klec toxické maskulinity. O odvaze být jemný, kterou si mylně vykládáme jako slabost

Autor: Jakub Starý
V sobotu projde Ostravou sedmý pochod hrdosti. Organizátoři chystají průvod, proslovy i komunitní program v parku.
AKTUALITY

„Osvobození queer lidí není možné bez kritiky kapitalismu,“ říkají organizátoři Ostravského Prajdu

Autor: Šimon Hauser

E-Shop