
Vaření se spermatem je pro odvážné gurmány a aktivní producenty. Kdo chce experimentovat s recepty, musí mít suroviny dobrý zdroj
V kuchyni se jako přísady používá ledacos. Koření, zelenina, různé kusy zvířat a zvířecí produkty, hmyz, houby… Mnoho ze surovin používaných exotickými národy by nám Evropanům přišlo snad i odporných, třeba taková vlaštovčí hnízda. Jeden běžně dostupný produkt ovšem zůstává v kulinářství opomíjen: semeno. Nebo že by tak opomíjené nezůstávalo?
Semeno se jí docela běžně. Ne sice zrovna jako jídlo (byť vtipů na téma „něco teplého do žaludku“ jste jistě slyšeli už spoustu), ale polknout mužskou šťávu nemá spoustu lidí problém. Tak proč by se nemohlo o tomto produktu uvažovat i jako o kuchařské přísadě?
Přesně tak o semenu uvažuje také autor knihy Přirozená sklizeň (Natural Harvest) Paul „Fotie“ Photenhauer. „Jakmile překonáte prvotní váhání, překvapí vás, jak báječné v kuchyni semeno je. Semeno je vzrušující ingredience, která může každý pokrm, jenž připravíte, zajímavě ozvláštnit,“ píše Photenhauer na úvod své knihy. Minimálně s tím posledním opravdu nejde nesouhlasit.
Sperma jako potravina
Otázka první a zásadní zní: Dá se sperma jíst? Jednoznačně ano. A jestli se ptáte, zda je sperma zdravotně nezávadná „potravina“, i pak zní odpověď ano. Všechny složky mužského semene jsou v pořádku a při pozření se stráví stejně jako jakékoliv jiné jídlo.
Tedy v případě, že je dotyčné sperma zdravé, respektive je-li zdravý jeho producent. Ejakulát totiž může obsahovat patogeny, zejména sexuálně přenosných nemocí. A některými z nich se můžete nakazit i při ústní „aplikaci“. Při nechráněném orálním sexu se mohou přenášet chlamydie, kapavka, syfilis, herpes, HPV a teoreticky i HIV. Co se ale konzumace spermatu jako takového týče, mělo by být – stejně jako mnohé jiné potraviny živočišného původu – neškodné po důkladné tepelné úpravě. Ta v něm všechno zhoubné zabije.
Chcete-li jíst ovšem sperma takříkajíc čerstvé, měli byste si ověřit, že je jeho producent zdravý. A to testem na pohlavně přenosné nemoci. Máte-li ovšem v plánu konzumovat své vlastní semeno, pak je to asi celkem jedno.
Alergie na sperma
Jisté riziko představuje při konzumaci semene také vzácná, přesto však existující alergie na tento mužský produkt. Projevuje se svěděním míst, které sémě potřísnilo, bolestí, zarudnutím otokem, štípáním, případně i dechovými obtížemi. Projevy se dostavují asi 20 až 30 minut po kontaktu s ejakulátem a stejně jako u většiny alergií mohou mít různě vážný průběh.
Jak zjistíte, jestli tuto alergii náhodou nemáte? Typicky při sexu, ale můžete si udělat i cílený test. Prostě si naneste malé množství semene na vnitřní stranu předloktí nebo zápěstí a počkejte. Když se po chvíli objeví svědění, zarudnutí nebo jiná abnormální reakce, nejspíš do miniaturního procenta postižených patříte.
Semeno tisíce a jedné chuti
Jako potravina má sperma ale potenciálně řadu výhod, jak ve své knize receptů Photenhauer uvádí. „Semeno je nejen výživné, ale má také lahodou texturu a skvělé vlastnosti pro použití v kuchyni. Stejně jako skvělé víno a sýry má semeno komplexní a dynamickou chuť.“ Jako další výhodu pak Photenhauer uvádí, že producenti semene mohou chuť svého ejakulátu snadno ovlivnit drobnými úpravami stravy. Což je pravda. Jako „zlepšovače chuti“ semene se uvádějí např. celer, skořice, pomeranče, muškát, petržel, papája a samozřejmě populární ananas. Co chuti mužské šťávy naopak škodí, je prý česnek a cibule, brokolice, zelí a další listová zelenina, chřest a také mléčné výrobky a maso. Jo a chcete-li si na ejakulátu co možná nejvíc pochutnat, nesmí se ani kouřit a pít alkohol a káva.
Zdroj: GiphyRecepty se semenem
A co jde ze semene vlastně uvařit? Vlastně skoro nic, v drtivé většině receptů je totiž semeno spíš jen dalším ochucovadlem a především „ozvláštňovadlem“. Spíš než ze semene je tak lepší mluvit o receptech se semenem. Tedy až na pokrm s názvem člověkem vyrobené ústřice (Man Made Oyesters). Tohle je totiž specialita pro opravdové nadšence osobitého lidského produktu. Kromě prázdných a čistých schránek od ústřic, citronu a pepře už totiž obsahuje jen chlazené čerstvé semeno. „Čím víc, tím lépe,“ nabádá Photenhauer. U receptu pak navíc nechybí ani poznámka, že „opravdoví milovníci semene mohou vynechat dochucení citronem a pepřem ve prospěch nepozměněné semenné chuti“.
Ostatní recepty jsou ale spíš vtipně nazvané a vlastně docela neškodné. Tuňák shashimi s namáčecí omáčkou, speciální „S“ barbecue omáčka, irská káva s extra smetánkou, krémová panna cota nebo trochu slanější kaviár. Hlavní chody, nápoje, dezerty i předkrmy, všechno se špetkou, nebo vlastně spíš lžící, „lásky“ navíc. A víc „lásky“ rozhodně potřebovat budete. Pokud totiž chcete vyzkoušet receptů několik, budete potřebovat semene poměrně velké množství. Jestli to zvládnete odbavit sami, pozvete si kamarády nebo se u vás v lednici objeví zavařovačka s „bílky“, už necháme na vás.
Macho Mojito
A jak takové vaření se semenem chutná? To můžete klidně sami vyzkoušet. Třeba na příhodně nazvaném receptu Macho Mojito. Recept je volně dostupný na YouTube: 30 ml rumu, listy máty, 1 lžíce cukru, 1 lžička moučkového cukru, 15 ml limetkové šťávy, 60 ml sody, semeno, limetka na ozdobu. Postup je stejný jako u normálního mojita, liší se jen v závěru. Výsledný nápoj je totiž ve sklenici završen dávkou semene našlehaného do pěny s moučkovým cukrem. Takže: „Na zdraví“!?
Závěrem však nutno dodat ještě jednu věc. Recepty se semenem jsou určeny pro dobrovolné a informované strávníky. Než tedy naservírujete hostům nějakou z těchto kreací, je potřeba, abyste měli jejich souhlas. Stejně jako při sexu. Kdo nesouhlasí se semenem v puse, tomu se tam nesmí dostat. Překvapení, zatajení a jakékoliv jiné „taktiky“ nepřichází v úvahu.