Myslíte si, že glutamát sodný škodí zdraví? Dietolog vyvrací pověry o "syndromu čínské restaurace"

Glutamát sodný nemá mezi milovníky zdravé stravy zrovna tu nejlepší pověst. Nejen, že ho najdete v mnoha nezdravých hotových a instantních jídlech, navíc ho…

Autor: Petr Opršal / Zdroj: Men's Health / 28. 1. 2019

Glutamát sodný nemá mezi milovníky zdravé stravy zrovna tu nejlepší pověst. Nejen, že ho najdete v mnoha nezdravých hotových a instantních jídlech, navíc ho leckdo považuje za látku, která škodí tělu a způsobuje bolesti hlavy. Podle dietologa Chrise Mohra si ale podobnou pověst nezaslouží.

20. 1. 2020Půllitr piva za 40 tisíc korun? Žádný problém. Tohle jsou jedna z nejdražších piv na světě

„Celé to začalo článkem dr. R. H. Kwoka o bolestech hlavy, kloubů a žaludku po návštěvě čínské restaurace z roku 1968. I když se jednalo jen o názorový článek, ve kterém si dr. Kwok nebyl zcela jistý, zda mu nebylo zle z rýžového vína, z přesoleného jídla, nebo z použitého glutamátu, název ´syndrom čínské restaurace´ se ujal,“ píše dr. Chris Mohr, dietolog serveru Men’s Health.

„Nedlouho na to Kwokovy závěry zdánlivě potvrdil experiment, při kterém novorozené laboratorní myši dostávaly injekčně obří dávky glutamátu, 25 tisíc miligramů na kilo váhy. Myši, které od narození dostávaly injekce glutamátu, měly tendence k obezitě, byly výrazně menší než běžné myši, trpěly neplodností a mozkovými defekty. Od té doby mnozí doporučují ženám, aby se v těhotenství glutamátu vyhnuly,“ pokračuje dr. Mohr. „Jenomže málokdo ví, že žádné z dalších studií se za padesát let nepodařilo duplikovat výsledky zmíněného pokusu na potkanech. Lékařské asociace v USA od minulého roku nepovažují glutamát za látku, která by způsobovala bolesti hlavy.“

„Zajímavé je také podívat se na čísla. Průměrný Američan denně v potravě přijme okolo 500 mg glutamátu. To je okolo 7 mg na kilo váhy denně. V Asii, kde se glutamát často používá namísto soli, se také stále jedná ozlomek dávky, jíž denně dostávali potkani. Po pravdě, glutamát funguje jen v menším množství. Menší dávka přidá jídlu pátou chuť umami, velká dávka ho učiní nepoživatelným.“

16. 1. 2019Restaurace El Emir nabízí blízkovýchodní pohostinnost i plné talíře pravé libanonské kuchyně

„Největší problém glutamátu je ten, že ho mnozí výrobci přidávají do potravin podřadné kvality i výživových hodnot, aby jim dodali výraznější chuť,“ uzavírá dr. Mohr. Každopádně nikdo, kdo by se chtěl stravovat zdravě, asi nebude každé ráno snídat instantní polévku a sypat si do ní podezřelé zářivě žluté koření. I když glutamát jako takový zdraví neškodí, dvě pětiny strávníků se ho stále snaží omezit. Přitom kdo chce jíst zdravě, ten by měl omezit jiné látky, zejména pak cukry.