Jak správně vybrat olivový olej? Nenechte se zmást údaji na obalu!

Spousta lidí zbožňuje olivový olej. A proč ne, rozhodně se jedná o jeden z nejzdravějších tuků pro teplou i studenou kuchyni. Jenomže vybrat ten správný bývá…

Autor: Petr Opršal / Zdroj: Men's Health / 27. 12. 2018

Spousta lidí zbožňuje olivový olej. A proč ne, rozhodně se jedná o jeden z nejzdravějších tuků pro teplou i studenou kuchyni. Jenomže vybrat ten správný bývá někdy potíž. Etiketa se hemží lákavými názvy, jako je „za studena lisovaný“, „extra panenský“ a teď, babo, raď, který z nich je nejlepší. Server Men’s Health se proto zeptal odborníků, co při nákupu olivového oleje sledovat.

31. 1. 2019Trend v mužské kráse: „zženštilí“, ale silní muži. Nahradí muži s make-upem klasické macho typy?

Označení „za studena lisovaný“ nic neznamená

„Časy, kdy se olej získával v lisu, už jsou dávno pryč,“ říká Meagan Cole odbornice na výrobu a zpracování oleje. „Posledních padesát let se olivový olej vyrábí v odstředivce. Jenomže kdyby výrobce na etiketu napsal „Za studena odstředěný“, neznělo by to tak lákavě.“ Prý skoro žádný olivový olej na trhu, vyjma těch nejdražších z malovýroby, není za studena lisovaný. Ale prý jsou jiné indikátory kvality, kterých byste si měli všímat.

Sledujte, kdy byl olej vylisován

Trefit ideální moment, kdy jsou olivy tak akorát zralé na lisování, to je trochu alchymie. „Čím déle necháte olivy na stromě, tím jsou zralejší. Jenomže v tohle případě není ideální nechat je tam co nejdéle, tuk se v nich mění ve vodu. Z přezrálých oliv tak získáte více oleje, zato však podřadné kvality,“ říká olejoložka. Pokud výrobce uvádí datum sklizně či lisování, je lepší si vybrat z těch, které byly sklizeny do poloviny října.

Extra panenský olej nemusí být podvod, ale…

Asi jste četli o tom, že při prodeji extra panenského oleje se mohutně podvádí a málokterý olej splňuje náročná kritéria na to, aby mohl být označován za extra panenský. Podle Meagan Cole jsou extra panenské oleje takové, které byly lisovány za studena bez použití jakýchkoliv dalších chemických látek, extra panenský olej musí splňovat i náročná kritéria na vzhled a chuť. „Nepoctiví výrobci, kteří vyfiltrují nekvalitní olej a přebarví ho tak, aby vypadal jako extra panenský, určitě existují, naštěstí jich není mnoho,“ doplňuje Cole. „Problém je spíš v tom, že extra panenský olej se snadno kazí. Zvláště pokud ho výrobce stočí do čiré lahve, je velice citlivý na světlo a správné skladování. Takže leckdy už v obchodě najdete extra panenský olej, který sice splňuje všechny standardy na výrobu, ale už je podřadné kvality.“

Není olej jako olej, poznáte to zejména na bodu přepalování

Kouřový bod nebo bod přepalování, to je u oleje velice důležitá veličina. Tato veličina představuje teplotu, při níž se olej rozkládá – včetně všech obsažených zdraví prospěšných látek. Přepalování také ničí chuť oleje. Pokud plánujete smažit, je vždy nejlepší vybrat takový olej, který má tento bod co nejvyšší.

18. 12. 2018Lechtivým vánočním dárkem letos určitě nezklamete

Jenomže u olivového oleje to není tak jednoduché. Rozdíl mezi dvěma různými láhvemi může být až dvacet stupňů celsia. Mohou za to zejména zmíněné nečistoty a aditiva v nekvalitním oleji z přezrálých oliv. Právě proto je dobré zapomenout na reklamní přívlastky a nakupovat olej podle data lisování.