Víte, kde se vzala dnešní popularita dýní? Halloween je v tom nevinně

26. 10. 2018 14:00 Co se děje
Víte, kde se vzala dnešní popularita dýní? Halloween je v tom nevinně

Dýně byly vždy symbolem Halloweenu. Jenomže od vyřezávaných dýní k dnešní popularitě všeho dýňového vedla dlouhá cesta. Podívali jsme se proto, co asi stojí za popularitou podzimní oranžové lahůdky.

31. 10. 2018TIP LUI: Jaké boty byste si právě teď měli pořídit?

Využití dýně má dlouhou historii. Podle serveru Cooking Light se jednalo o první plodinu z amerického kontinentu, kterou se kdy podařilo domestikovat a pěstovat. Tedy ještě dříve než takové základní potraviny, jako jsou brambory, rajčata či kukuřice. Dýňové koláče se zde pečou od nepaměti, ale za současnou popularitou podzimní lahůdky stálo něco jiného.

Většina zdrojů, jako je Buzzfeed, Cooking Light i Forbes se shodují, že za současnou popularitu dýní může zejména řetězec kaváren Starbucks a jeho Pumpkin Spice Latté. Příchuť, která byla vyvinuta v roce 2002 jako jedna z mnoha sezónních variací, si získala u zákazníků takovou oblibu, že má i vlastní hashtag na Twitteru a při online soutěžích o to, které město bude mít dýňové latté jako první v nabídce, pravidelně padají servery.

Dnes tak v obchodech seženete s dýňovou příchutí prakticky cokoliv, na co jde pomyslet. Bonbóny, čokolády, pivo, dokonce i třeba párky či psí granule. Dýně se tak stala nejen symbolem podzimu a trendem, ale v podobě Pumpkin Spice Latté i svébytnou zkratkou pro středostavovské Američany a Evropany, zejména pak pro „basic“ slečny.

31. 10. 2018Tohle by vás nenapadlo! 8 geniálních způsobů, jak v domácnosti využít dětský olejíček

Ale dýně zdaleka není jen latté. Na podzim si tak člověk může pochutnat na polévkách, pomazánkách nebo třeba jen na pečené dýni. Způsobů, jak dýni připravit, jsou tisíce, stejně tak jako nejrůznějších odrůd. Nejpopulárnější je asi menší oranžová dýně hokkaido, ale skvělá je například i máslová či špagetová dýně. Sezona dýní je teď v plném proudu, stačí si jen vybrat dýni a recept dle vlastní chuti a už si jen vychutnat sezónní delikatesu.

Zdroj: Forbes, Cooking Light, Buzzfeed
Petr Opršal

Autor

Petr Opršal

Milovník perliček na dně vína i pěny na hladině piva. Těžký stroj, poháněný kofeinem a smyslem pro humor. Melancholický cholerik, idealistický cynik. Tvor, který si pamatuje všechny vítěze Survivoru, ale kdyby neměl hlavu pevně přišroubovanou, někde ji zapomene.

E-shop