Přestaňte koukat na expirační data aneb Jak opravdu vyzrát na to, kdy procházejí naše potraviny?

17. 8. 2018 16:00 Co se děje
Přestaňte koukat na expirační data aneb Jak opravdu vyzrát na to, kdy procházejí naše potraviny?

Datum minimální trvanlivosti na potravinách je založeno na hrubých odhadech. Na světě se údajně vyhazuje až 40 % všech zakoupených potravin, jelikož lidé spoléhají pouze na data uvedená na obalech, místo toho, aby se o stavu jídla přesvědčili sami.

Jak zjistit, zda jsou potraviny jako vejce, sýr, ryby či zelenina stále v pořádku? Nemusíme to vždy spojovat s prohlížením data na obalu výrobků. Data exspirace jsou jen hrubým odhadem, jelikož nám říkají, kdy s největší pravděpodobností karton vajec či steak dosáhne limitu pro svou největší kvalitu.

16. 8. 2018Projeli jsme se v novém kabrioletu od Mini a zážitek byl nad očekávání

Miliony lidí tak do koše vyhazují jídlo, které je naprosto v pořádku jen proto, že si myslí, že je nebezpečné, když datum na obalu již minulo. Kvůli tomu se o toto téma začala zajímat také nezisková organizace pro ochranu životního prostředí Rada pro ochranu přírodních zdrojů.

Tím, jak celý svět vyhazuje až 40 % nakupovaných potravin, tak nemrhá jen penězi, ale také prostředky vynaloženými k vypěstování, výrobě a přepravě těchto potravin. Nehledě na to, jaký zbytečný odpad kvůli tomu vzniká.

Níže se můžete podívat na návod, jak zjistit, zda je obsah vaší ledničky v pořádku.

Špatná vejce se vznáší

Skořápky vajec jsou mírně porézní a po čase se mezi stěnou skořápky a vajíčkem začínají vytvářet malé váčky vzduchu. Pokud je uvnitř vejce větší vzduchová bublina, která způsobuje, že se vejce vznáší v misce s vodou, pravděpodobně je již špatné.

Prošlé jogurty jsou vodnaté víc než obvykle

Jogurty uchovávané v uzavřeném obalu mohou vydržet jeden až tři týdny, a to díky živým bakteriálním kulturám, které působí jako přírodní konzervační látka. Když však tyto kultury začnou umírat, začne se tvoři více kapaliny než obvykle a ta se většinou shromažďuje na povrchu.

24. 9. 2018Brzy budou existovat dva svébytné internety a toto štěpení již začalo. Jak se od sebe budou lišit?

Nevařené hovězí maso začne být slizké

Nevařené hovězí maso s nepříjemným zápachem, slizovitou strukturou a lepivým pocitem bude pravděpodobně nejlepší vyhodit. Na druhé straně však třeba změny v barvě nemusí nutně znamenat, že maso je již nepoužitelné.

Prošlý hummus začíná být kyselý

Pokud hummus, který jste si v obchodě koupili, začne mít více kyselejší chuť, je to jediná potvrzující známka toho, že bysto ho již konzumovat neměli.

Olivový olej již nevoní po olivách

Jak poznat prošlý olivový olej? Zkrátka přestane vonět po olivách. Kvalitní olivový olej je totiž cítit a výborně po olivách také chutná. Špatný olivový olej může být cítit podobně jako motorový olej či lepidlo.

Špatné ryby se vyznačují neobvyklým rybím pachem

Existuje jisté pravidlo, že čerstvé ryby by měly být zkonzumovány do 36 hodin od nákupu. Ryby, které byste již konzumovat neměli, mají na povrchu tlustou slizovitou masu s kluzkým povrchem. Projevují se také daleko intenzivnějším rybím pachem než dříve.

15. 8. 2018ROZHOVOR: Moderátor Honza Musil vyzkoušel nové SUV od Jaguaru! Jaký z něj měl pocit?

Čerstvá zelenina začíná žloutnout

Zelená čerstvá zelenina začne svou prošlost projevovat žloutnutím. Někteří fajnšmekři dokonce uplatňují také záchranu zeleniny. Špatný kousek se dá jednoduše odřezat a použít zbylou část. Případně ještě existuje jedna rada, a to odřezat špatný kousek (například celeru) a ten namočit na 10 až 15 minut v ledové vodě, aby se obnovil.

V mléku se začínají tvořit hrudky

Zkažené mléko jsme snad alespoň jednou v životě viděli všichni. Když kyselina mléčná v mléku začne produkovat bakterie, vzniká kyselý zápach a tvoří se hrudky.

Čerstvé ovoce mění svou texturu

Pokud ovoce začne být zrnité či jinak měnit svou texturu, je to první příznak toho, že již není dobré ho konzumovat. Dalšími příznaky jsou také extrémní ztráta barvy a samozřejmě zápach.

Na špatném pečivu se objevuje plíseň

Pečivo bychom vždy před konzumací měli zkontrolovat, zda se na něm již třeba i v malém množství neobjevuje plíseň. Takový chléb byste totiž již konzumovat neměli, i kdyby na zbytku chleba nic nebylo. Pečivo, které trochu ztvrdne, však nutně prošlé být nemusí, schází mu pouze vlhkost, a proto se dá například ohřát či použít na krutony. Abyste prodloužili trvanlivost pečiva, uchovávejte jej v lednici.

Krájené salámy a šunky

Prošlost těchto produktů se projevuje zvláštní vůní a změnou struktury. Může se projevovat také ztvrdnutím a tvorbou slizkého povlaku na povrchu. Krájené šunky a salámy, které byly zakoupeny čerstvé na pultě, by měly být zkonzumovány do tří dnů.

Zkažený sýr páchne jako kyselé mléko

Doba exspirace u sýrů závisí na jeho vlhkosti. Měkčí (a tím pádem i sýry s větší vlhkostí) se kazí daleko rychleji a začnou páchnout jako kyselé mléko. Na měkkých sýrech typu cottage či smetanových sýrech se zpravidla začíná tvořit plíseň. Tvrdší sýry pak kvůli jejich hustotě vydrží déle a v mnoha případech je možné také odříznout plesnivou vnější vrstvu a použít zbytek, který je v pořádku, jelikož plíseň nemá šanci v tvrdých sýrech tak jednoduše prostoupit, jako je tomu třeba u pečiva.

Hlavním pravidlem však zůstává, že byste měli nakupovat tolik potravin, které bez problému sníte, a nepřispívat tak ke vzniku zbytečného odpadu. Stále na Zemi existuje spoustu míst, kde vládne hlad, přitom se biliony tun potravin každodenně vyhazují do koše.

Zdroj: Business Insider
Jan Witek

Autor

Jan Witek

I když vystudoval zdravotnický obor, nikdy se z něj zdravotní bratr ani doktor nestal. Od malička toužil po pozornosti ostatních, a tak není divu, že se kromě psaní věnuje také moderování a DJingu. Miluje hudbu, kulturu, cestování, dobré jídlo, auta, nové technologie a samozřejmě žít naplno.

E-shop