
Okurky – nakládačky: v barevném láku z ovocného šumáku i s burákovým máslem. Okurkové tradice z celého světa a důvod, proč lák také pít
Sezona zavařování plodů ze zahrádek vrcholí a ačkoliv se o nás Češích traduje, že jsme národem chatařů a dokázali bychom zpracovat/zavařit prakticky cokoliv, i v zahraničí mají své zavařovací tradice. A faktem je, že co se okurek – nakládaček týká, mnohé zahraniční tradice jejich zpracování, ale i konzumace, jsou na české poměry značně překvapivé. Kde tedy frčí okurčičky ve sladkém láku na bázi rozpustných nápojů, jako je u nás třeba Tang? A jaké reakce budí sandwiche s burákovým máslem a kyselou okurkou?
V Čechách okurky obvykle zavařujeme do sladkokyselého láku. V jižnějších státech USA a zejména v oblasti delty řeky Mississipi je ale všechno jinak. Tam „lák“ vyrábí pomocí populárního rozpustného nápoje Kool-Aid (což je prakticky takový ovocný šumák…). Okurčičky pak prý mají ovocnou a sladkokyselou chuť…a dle příchutě jsou také vesele barevné…Bizarní, chtělo by se říci. Ale tato tradice se táhne již po několik generací. Ačkoliv není přesně známo, kdo přišel na výrobu nálevu z prášku na výrobu limonády, tomuto nápadu předcházel recept, dle nějž se do sklenice k okurkám vložila peprmintová tyčinka, která se v nálevu rozpustila…
Hitem posledních pár let jsou pak sandwiche s burákovým máslem a naloženou okurkou. Tento „recept“, který se poprvé objevil na stránkách New York Times v roce 2012, však i ty, kteří milují burákové máslo až za hrob (což se o nás Češích, pravda, zrovna říci nedá), rozdělil na dva tábory. Jedni se oblizují až za ušima a druzí jsou zhnuseni…
Zhnusení pak může vyvolat i pití okurkového láku. Ten, kdo se ale probral po bujarém večírku, ví jistě své. Ovšem lák rozhodně není dobrý jen na „opici“, má také spoustu dalších zdravotních benefitů, dokonce existuje i „lákový“ nápoj pro sportovce. Díky vysokému obsahu sodíku totiž pomáhá zmirňovat svalové bolesti a křeče a také tělo hydratuje.
Jednoduše řečeno, naložené okurky jsou prostě malý zázrak. A věděla to už Kleopatra, která je považovala za esenci krásy. Nejstarší záznamy o nakládačkách pocházejí již z období 2400 let př. n. l., tehdy začali obyvatelé Mezopotámie za účelem delší trvanlivosti své jídlo různě konzervovat. Antické okurky si pak namísto octa vesele plavaly v pivu či vínu. Ačkoliv však varianta s ovocným šumákem je jistě také možnou vývojovou cestou, my v LUI raději zůstaneme u octa a kopru…