Proč je střevní mikroflóra tak důležitá?

4. 7. 2018 12:00 Co se děje
Proč je střevní mikroflóra tak důležitá?

Určitě jste někdy o mikroflóře slyšeli. Je důležitou součástí lidského organismu, bez ní by naše trávení nefungovalo tak, jak potřebujeme. Pojďme se podrobněji podívat, jak funguje naše tělo a jak by bez naopak nefungovalo v případě nedostatku „správných“ bakterií ve střevech.

18. 9. 2018Profesor z Harvardu prozradil, jakých pět druhů cvičení je nejlepších pro vaše tělo. A je to docela překvapení

Bakterie mléčného kvašení se přirozeně nacházejí ve střevě a jsou označovány jako střevní mikroflóra. Zajišťují správný průběh trávení, výrazněji se podílejí na mnoha funkcích našeho organizmu a mají příznivý vliv na celkové zdraví člověka. Zabraňují totiž přemnožení patogenních (špatných) bakterií.

Proč užívat probiotika

Do těla se „správné“ bakterie dostávají již při našem narození (kolonizují střevo). Jejich množství i druh závisí na několika faktorech: výživa, věk, cvičení, genetika, stres, stav imunitního systému a užívání léků. „Důležité je si uvědomit, že tyto bakterie v našem těle nepřetrvávají od narození až do smrti a tělo si je samo ani neumí vyprodukovat, proto je třeba je pravidelně doplňovat z výživy, obzvlášť pokud užíváte nebo jste užívali antibiotika. Ta mohou porušit normální složení bakteriální střevní flóry, kombinací probiotik s antibiotiky preventivně zabráníte průjmům a břišnímu diskomfortu“, vysvětluje hepatoložka MUDr. Edita Kadlubiaková, PhD.

1. 10. 2018Vzteklí a hladoví: proč se vyhýbat ostatním, když máte hlad? A jak souvisí vztek s prázdným žaludkem?

Jogurt nestačí

Zvýšení konzumace kysaného mléka, jogurtů nebo kysaného zelí není pro správnou funkci střev dostatečné. Přestože obsahují zdraví prospěšné bakterie, není u nich definován konkrétní kmen, ani počet. Doplňky stravy na rozdíl od běžných potravin garantují počet, druh i kmen živých bakterií. Doporučuje se ale vybírat taková probiotika, která garantují obsah živých bakterií do konce doby použitelnosti, tedy jak je tomu v případě nejnovějších doporučení Mezinárodní asociace probiotik a obsahují i prebiotickou vlákninu.

Zdroj: www.generica-bohemia.cz
Petra Járková

Autor

Petra Járková

Vystudovala Literární akademii, obor tvůrčí psaní a mediální komunikace, kde získala titul MgA. Poté pracovala několik let v největším vydavatelství v naší zemi jako redaktorka, reportérka a PR specialistka. Miluje dobré jídlo, pití, cestování, společnost a drby. Nyní je však jejím největším koníčkem malá dcera Laura.

E-shop