Co vaše stolice říká o vašem zdraví? Barva, tvar, konzistence i zápach mohou být varovnými signály vážnějšího onemocnění

Pro některé může být téma střev a všeho, co produkují, trochu nepříjemné. Ale pojďme být dospělí, každé malé dítě ví, že „kakat“ nebo „dělat bobíka“ chodí…

Autor: Tomáš Boroš / Zdroj: self.com, Youtube / 6. 4. 2018

Pro některé může být téma střev a všeho, co produkují, trochu nepříjemné. Ale pojďme být dospělí, každé malé dítě ví, že „kakat“ nebo „dělat bobíka“ chodí úplně všichni. Pokud se přeneseme přes prvotní nechuť, je důležité si uvědomit, že „poklad“, který necháváme v záchodové míse, nám může říci opravdu hodně o našem zdraví a je dobré věnovat mu alespoň nějakou tu pozornost. Stolice se může vyznačovat různými barvami, tvary, konzistencí i zápachem a každý z těchto ukazatelů něco znamená.

13. 9. 2019JAKUB BLOG: Život po třicítce teprve začíná. Jak si jej naplno užít a těšit se i na čtyřicátiny?

Co je normální ho**nko?

V tomto případě neexistuje všeobecně uznávaný standard pro to, co je považováno za normální. Pro každého „normální“ znamená něco jiného. „Frekvence, struktura a zápach stolice. Pro každého je normální stav ten, který se děje konkrétně jemu nejčastěji,“ říká Sophie Balzora, gastroenteroložka Zdravotního centra Langone v New Yorku. „Myšlenka, že každodenní pravidelná stolice je zárukou zdraví, je mylná. Jde o mýtus,“ tvrdí Balzora. „Stravovací návyky hrají velkou roli nejen ve frekvenci, ale také v textuře, velikosti, tvaru a zápachu. Ale kromě toho, co jíte, může pohyb vašich střev i stolice ovlivňovat i cvičení, spánek, příjem vody, hormonální výkyvy, menopauza či léky,“ vysvětluje gastroenteroložka.

12. 7. 2019Konkrétní plastické operace neovlivňují jen vzhled, mění i osobnost. Efekt a potřebné zákroky se ale liší dle pohlaví

Tvary

Lékaři používají pro pohyb střev a výsledné produkty něco, co se nazývá schéma Bristol. Tento přehled označuje sedm kategorií (či typů) stolice. Typ 1 a 2 představuje zácpu, typ 3 a 4 je ideální stolice a typ 5, 6 a 7 pak představuje průjem.

Klasifikace stolice

Typ 1 = takzvané „kozí bobky“, oddělené a tvrdé hroudy velikosti vlašských ořechů. Ve vašich střevech byly delší dobu a těžko se dostávají ven (zácpa).

Typ 2 = podlouhlý tvar, ale i tak hrudkovitý, tvrdý, konzistencí podobný typu 1.

Typ 3 = dle doktorů je tento typ považován za normální – tvar párku s prasklinami na povrchu, měkká konzistence a snadno jde ven.

Typ 4 = nejideálnější stolice, podle doktorů. Tvar párku, hladký povrch a měkká konzistence.

Typ 5 = měkké kusy s jasnými hranami. Tento typ je počátkem hranice, kdy stolici považujeme za průjem.

Typ 6 = Nadýchané kašovité kusy s jasnými hranami, rovněž se jedná o průjem, stejně jako u Typu 7 = vodovité, tekuté, bez tvaru.

Pokud máte vytvrzenou stolici nebo oddělené hrudky, důvodem je, že tlusté střevo odstraňuje vodu ze stolice, která jím prochází. Snížená motilita (buď problémy se svalstvem ve střevě, nebo strava s nízkým obsahem vlákniny) způsobuje, že stolice se vyskytuje v tlustém střevě déle a vyčerpává se z ní mnohem více vody, než je normální stav.  Tomu může zabránit konzumace vlákniny, která působí jako houba a pomáhá zadržet vodu. Je doporučeno konzumovat denně devět různých potravin, které obsahují vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny). Vaše stolice pak bude hladká a bez problémů půjde ven. Jako doplněk můžete použít i psyllium, magnézium a pít více vody, protože dehydratace hraje také svou roli.

Na druhém konci spektra máme opačný problém. Mnoho lidí má průjem pravidelně a mnohem častěji, než si uvědomuje. Pokud máte průjem v sedmdesáti pěti procentech, může jít o chronický průjem. Zde by mohla také pomoci vláknina, která vodnaté stolici pomáhá tuhnout. Mezi další možné příčiny chronického průjmu patří nadměrný růst bakterií a kvasinek v tlustém střevě, citlivost na potraviny, přebytek stravy s vysokým obsahem tuku nebo mastných potravin, neschopnost dostatečně trávit a absorbovat živiny a chronický stres nebo úzkost.

Při návštěvě toalety si lehce zkontrolujete své zdraví

Barva

Pokud je barva vaší stolice mimo „padesát odstínů hnědé“, je to obvykle kvůli tomu, co jste nedávno jedli. Zelené listy, červené ovoce a zelenina, umělá barviva potravin a některé léky mohou také ovlivnit barvu stolice. Ale v některých případech mohou barvy znamenat něco mnohem závažnějšího. Zde je průvodce barev stolice...

Téměř černá

Pokud jste nepožili Pepto Bismol (který v podstatě vždy barví vaší stolici dočerna), tmavě zbarvená stolice může naznačovat krvácení z vyšší části vašeho GI traktu. Může to být i výsledek žaludečního vředu nebo vysokého obsahu železa.

Bílá

Léky jako Kaopectate mohou někdy způsobit bledé a jílovité stolice. Bílá stolice rovněž ukazuje na problém, kdy se žluč nedostává do trávicího traktu nebo kdy játra neprodukují dostatek žluči. Pokud je žlučovod zablokován kamenem či nádorem, žluč se nedokáže dostat do střeva, stolice se pak změní na bílou. Jde o častý jev onemocnění jater, jako je hepatitida a cirhóza.

Červená

Pokud má stolice červenou barvu (nebo ji vidíte ve vaší moči), nemusíte hned panikařit. Může to být opět tím, co jste jedli. Například konzumace červené řepy může zanechat obarvenou stolice po dobu dvou dnů. Podobný efekt mohou mít i rajčata a brusinky. Ale pokud jste si jistí, že stravou to není, může jít o krev ve stolici. Ta, je-li skutečně červená, je zároveň čerstvá, tedy ze střev. Tento stav rozhodně vyžaduje návštěvu lékaře, protože může jít o hemeroidy či - v horším případě - rakovinové onemocnění.

Žlutá

Všimnete-li si žluté stolice, která se vznáší na hladině, můžete mít problémy s trávením tuku. Důvodem může být odstranění žlučníků, užívání léků pro ztrátu hmotnosti nebo třeba různé prodělané operace. Žlutá mastná stolice může také naznačovat chronickou pankreatitidu nebo celiakii.

Zelená

Je-li vaše stolice tónovaná dozelena, může jít o následek konzumace zeleniny anebo se jedná o příznak infekce. Obzvlášť, pokud jste si jisti, že jídlem to není, je rozhodně vhodné poradit se s lékařem.

Video rovněž popisuje, jak podoba stolice odráží vaše zdraví

Zápach

Pokud vaše stolice zapáchá tak, jako by ve vás něco umřelo a shnilo, problém je v procesu trávení. Je dost možné, že trpíte nesnášenlivostí laktózy nebo celiakii, kdy nestrávíte lepek. Jde v podstatě o to, že trávicím traktem projde nedotčená potravina, která začne v tlustém střevě fermentovat. Bakterie ve vašich střevech způsobí kvašení (fermentaci) nestrávené potraviny a začnou procesy, jako je přeměna cukru na kyselinu, plyn nebo alkohol. V tomto případě jde o plyn. Výsledkem je opravdu zapáchající stolice a vedlejší účinek je nadýmání.

Pokud je vaše stolice téměř bez zápachu, tak vše funguje tak, jak má. Vaše tělo zpracovává potraviny velice dobře již v tenkém střevě a do tlustého střeva se nedostane téměř žádná nestrávená potravina. Více zeleniny eliminuje zápach a naopak maso zápach zhoršuje. Užíváním probiotik rozhodně nic nezkazíte.