Všechno zdražuje, ale přesto se chystáte péct na Vánoce? Inspirujte se radami našich čtenářů na levné a snadné varianty cukroví!
Piškotové dobrodružství podle maminek z Berounska
Rodina o dvou maminkách a dvou dětech je podle svých slov zvyklá šetřit dlouhodobě, nejen letos. Děti navíc milují piškoty, a tak bylo jasno, které cukroví se stane jejich domácím hitem. Že by snad složité recepty nebo zdlouhavé přípravy byly tím, co uchvátilo tuto akční, neposednou rodinku? Ani náhodou! Vše, co jim stačí, je:
- balíček kulatých piškotů
- balíček podlouhlých piškotů
- (ideálně domácí) tužší marmeláda
- čokoláda pro rozpuštění
- barevné posypky dle vkusu – ideálně drobnější
Děti milují být součástí týmu, a tak je maminky zapojují do slepování piškotů marmeládou. Poté tyto „sendviče“ dospělí obalí v rozehřáté čokoládě, a nakonec přichází to nejlepší – do mokré čokolády přidat posypky podle vlastní chuti a fantazie!
Rodina, která piškotové cukroví tvoří, si nemůže výsledek vynachválit. Děti baví, chuť piškotů znají, takže toto cukroví milují, a navíc se u toho všichni čtyři moc dobře pobaví.
Kokosové „sněhové“ kuličky zapadající do studentského rozpočtu
Student Petr nám nabídl svůj recept na jeho oblíbené kokosové kuličky. Dlouhodobý milovník Raffaela se rok co rok snažil vytvořit něco, co jeho chuťové pohárky uspokojí a poslední Vánoce mu záleželo i na tom, co na to peněženka. To od chvíle, co se rozhodl odejít z koleje a začít společný život s partnerem v pronájmu. Pro skvělé – jak je sám nazývá – sněhové koule budete potřebovat:
- balíček strouhaného kokosu
- balíček „nejlevnějších oříšků v obchodě“ – ideálně mandlí, ale může být i cokoli jiného
- konzerva kondenzovaného mléka
Z těchto tří ingrediencí lze vytvořit opravdovou lahůdku, která se k zimním svátkům skvěle hodí. Stačí si vytvořit hutné „těstíčko“ z kokosu a kondenzovaného mléka a tvarovat kuličky kolem oříšků. Tyto kuličky nakonec ještě oválet v suchém kokosu a hotovo!
Kuličky musí držet tvar, tudíž bude vaše těsto celkem tuhé. To znamená hodně kokosu a celkem málo kondenzovaného mléka. Z jedné plechovky tak možná vytvoříte dokonce tolik kuliček, že vám jeden balíček kokosu nevystačí. Tak jen do toho, hosté si určitě budou chválit vaše dobroty!
„Synův recept“ na „vánoční sendviče“
S receptem na „vánoční sendviče“ přišel šestiletý chlapec, který mamince vždycky dával zabrat co do jídla. Tohle nechtěl, tamto mu nechutnalo, toto mu připadalo nepoživatelné… Jak to tak u některých dětí bývá, jíst je ochoten pouze to, co dobře zná. A to dokonce i pokud se jedná o vánoční cukroví. Jakmile zacítí rumovou tresť či jinou neobvyklou ingredienci, pokus o ochutnání skončí ještě, než vůbec začne. A tak vznikly sendviče. Ty má totiž malý Dominik moc rád, pokud jde o jejich velké verze ke svačince nebo hlavnímu jídlu.
Své rodiče potěšil nejen tím, že si sám navrhnul něco k snědku, navíc se ukázalo, že se jedná o velmi levnou záležitost, kterou lze „překopat“ na hit letošních Vánoc. Budete potřebovat:
- balíček máslových sušenek
- hotovou oříškovou pomazánku
- mleté oříšky dle chuti
- kousek papíru a nůžky
Sušenky slepujeme oříškovou pomazánkou, kterou následně potřeme i vršek celého „sendviče“. Následovat mohou oříšky jako posypka a hotovo!
Složitější variantou, která je ovšem velmi efektní, je vystřižení šablonky z papíru, kterou lze na sendvič přiložit a namazat pomazánku pouze tam, kde bude tvořit hezký vzor – třeba srdíčko, hvězdičku nebo jednoduchý vánoční stromeček!
Skořicové „motánky“ pro krásnou vůni
Předchozí recepty se všechny týkaly nepečených variant. Jestliže se nebojíte pustit troubu a obětujete nějakou tu korunu navíc ve vyúčtování energií, třeba jsou to právě Vánoce, které za to stojí. Jste-li pro, pak pro vás máme i jeden tepelně upravený tip.
Rychle, snadno, a navíc levně lze vytvořit takzvané skořicové motánky, které si zvykli dělat v rodině na Kroměřížsku. Tento jejich zvyk se přenesl díky dospělému synovi až do Prahy, kde mladý muž i přes poměrně slušný příjem tuto dobrotu s partnerem pravidelně připravuje. „Mám rád vůni skořice, ale nemám trpělivost se zdlouhavým pečením,“ svěřil se s úsměvem na rtech a doporučil nám zakoupit:
- listové těsto
- skořicový cukr (případně skořici a cukr pro dosažení vlastního ideálního poměru)
- (ideálně vanilkový) puding v prášku
- mléko
- troška cukru do pudingu dle chuti
- troška hladké mouky na vál
Pro popis postupu využijeme citace samotného autora:
„Listové těsto vyválíme na tenko na válu posypaném hladkou moukou, aby se nepřichytilo. Polovinu plochy posypeme skořicovým cukrem a plát přeložíme. To opakujeme ještě dvakrát.
Těsto, které má nyní skořicový cukr v několika vrstvách, vyválíme na tři až pět milimetrů podle toho, jestli máte radši křupavější výsledek. Čím silnější těsto, tím budete ve finále při konzumaci méně křupat a zůstane vám nějaký ten vláčný vnitřek.
Nyní přichází na řadu nůž. Těsto pokrájíme – my děláme proužky asi centimetr široké. Rád je ještě zatočím na plechu do vrtule, aby měly hezčí tvar, ale to není povinné. Pečeme podle vlastností naší trouby. My na 180°C asi deset minut. Ale to se může lišit. Radši si sedněte k troubě a koukejte – hlídejte přes sklo! (smích)“
Takto můžete mít hotovo. Ovšem nároční mohou uvařit i řidší puding a skořicové tyčinky z listového těsta v něm při posezení namáčet. Výtečná záležitost!
A nakonec malá poznámka: Je vám nejspíš jasné, že toto cukroví nevydrží celé měsíce. Je nutno jej zkonzumovat do pár dní nejpozději. Do tvorby se tak pusťte až těsně před Ježíškem nebo tvořte na etapy menší várky po celý prosinec.
Ať chutná!