Vzdejte hold paelle! Ve Valencii nebo u vás doma
Valencie, třetí největší město Španělska, možná není na vašem seznamu destinací snů. To ale neznamená, že byste ji tam neměli zařadit. Každý, kdo Valencii navštíví, si ji zamiluje. A pro milovníky gastronomie to platí dvojnásobně. Právě z tohoto regionu totiž pochází jeden z nejslavnějších španělských pokrmů oblíbených po celém světě. Mluvíme samozřejmě o paelle, na kterou však neexistuje univerzální recept.
Naopak lze říci, že každé městečko regionu, každá restaurace a dokonce i každá rodina má ten svůj „nejlepší“ recept. Příprava tradiční paelly je svébytným kulinářským uměním – podle jednoho do ní přijde maso kuřecí, podle jiného králičí, najdeme ale také varianty s fazolemi, hráškem nebo masovými kuličkami. A tak lze říci, že u každého stolu, ke kterému ve Valencii usednete, ochutnáte jinou, unikátní, paellu.
Oslava paelly u vás doma
Světový den paelly tak může být tou ideální příležitostí, jak se blíže seznámit s gastronomickým dědictvím Španělska. A vy se této akce můžete zúčastnit, aniž byste opustili svůj domov! Stačí připravit paellu podle svých představ, sdílet ji na sociálních sítích s hashtagem #worldpaelladay a pomoci tak tomuto univerzálnímu pokrmu stát se virálním.
S receptem si hlavu nelámejte, udělejte si ho podle svých představ! Jak už jsme naznačili, každý vám bude tvrdit, že právě jeho paella je ta pravá – tak proč by to nemohla být zrovna ta vaše? Bez ohledu na rozmanitost receptů a ingrediencí, paella překročila hranice a stala se jednou z nejuznávanějších mezinárodních pochoutek na planetě, takže nejdůležitější je oslavit ji celosvětově v její speciální den. Neváhejte se tedy připojit a nezapomeňte svou fotografii označit #worldpaelladay.
Foto: Spain's official tourism websiteValencie gastronomická
V samotné Valencii však nemusíte ochutnat pouze tento ikonický pokrm, neboť toho po gastronomické stránce nabízí mnohem více. Typickým dopoledním rituálem je zde například „esmorzaret“ tedy jakási dopolední svačinka, která může mít mnoho podob. Tradice se vyvinula z nutnosti občerstvit se při náročných sklizních. Těžká práce na polích a v sadech byla přerušena pouze vydatnými obloženými chleby podávanými v hospůdkách v blízkosti sklizně.
Dnes tato tradice pokračuje a stal se z ní opravdový rituál. Každý správný esmorzaret začíná předkrmem doprovázeným studeným pivem nebo vínem s limonádou zvaným vi amb llimonà. Následuje pořádný sendvič plněný různými masy, omeletami, smaženými vajíčky nebo čerstvou či nakládanou zeleninou. Už se vám sbíhají sliny? Po této vydatné svačině pak budete mít dostatek síly na to, objevovat krásy města. Valenci totiž nabízí spoustu zajímavého milovníkům historie, moderní architektury, ale také módy, designu a moderního umění.
Ať už do města vyrazíte za čímkoliv, jedno jisté, místní kuchyni se nevyhnete. A to je opravdu dobře, protože neochutnat místní pokrmy by byla opravdu velká škoda, město totiž dokáže něco nabídnout opravdu každému a na poli gastronomie to není výjimkou. Proto pro vás máme dobrou radu: nezapomeňte si zabalit ubrousek!