Navštivte pravou Itálii přímo pod pražským Petřínem

Jeden z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších pražských parků, který se rozkládá přímo u Pražského hradu, je Petřín. Kromě malebných zákoutí, dechberoucích výhledů a architektonických atrakcí nyní nově nabízí i příjemnou gastronomickou zastávku – foodtruck La Porchetta di Simone (čti por·ke·ta). V dobách, kdy foodtruck stával v Riegerových sadech se z něj stalo místo, kde se lidé ze sousedství setkávali při odpoledním porcování porchetty, tedy italské rolády ze selete. Svůj petřínský debut začal ve velkém stylu. Na slavnostním otevření si přiťukli Iva Janžurová se Sabinou Remundovou, Veronika Freimanová, Iva Frühlingová, David Kraus, Osmany Laffita a mnoho dalších.

Jak co nejlépe doplnit příjemnou procházku po Petříně? Přece dobrým jídlem a pitím. Pomyslnou díru na trhu nyní vyplnil foodtruck La Porcheta di Simone, který zaparkoval ve vchodu do malostranského Sokola. „Máme za sebou rok provozu na akcích po Praze a nyní nám Česká obec sokolská nabídla usadit se u jejich petřínské sokolovny. Jsem Malostraňák a krájet svoji La Porchettu přímo tady, v nejhezčí části města, byl dlouhou dobu sen, který se mi konečně splnil. Stojím pod platanem u spodní stanice lanovky na Petřín, z auta koukám na gotické věže katedrály a servíruji drinky a porchettu náhodným kolemjdoucím i těm, kteří se za námi vracejí,“ vypráví o svém splněném snu majitel a šéfkuchař Šimon Petrucha.

Vepřová delikatesa, kterou Petrucha servíruje ze svého náklaďáčku, má v Itálii dlouhou tradici. Příprava porchetty je pracná a zdlouhavá, obzvláště pokud ji připravujete podle původní receptury z celého selete. Proto si většina Italů dopřává porchettu jen o svátcích a oslavách. V Římě a okolí, odkud porchetta pochází, můžete potkat dodávky, ze kterých prodávají tuhle vepřovou delikatesu tzv. porchettari. Jestliže se necítíte na cestu do Říma, protáhněte nohy a navštivte alespoň prvního a dost možná jediného porchettariho v Praze, Šimona Petruchu, v jeho foodtrucku pod petřínským vrchem.

Šimon má v plánu, že bude foodtruck otevřen po celý rok. „Chtěl bych, aby foodtruck fungoval permanentně celý rok. Dokonce už za sebou nějaké zimní akce máme a jsme připraveni na zimní sezónu, během které připravujeme různé svařené nápoje a další dobroty,“ představuje svůj záměr Šimon Petrucha.

Jak si co nejlépe užít nadcházející slunečné dny? Stačí vzít deku a o zbytek piknikového zážitku se postará foodtruck, v jehož nabídce najdete nejen originální sendvič s tradiční italskou porchettou, ale i alkoholické a nealkoholické nápoje, výbornou italskou kávu a něco sladkého na zub. Z nového petřínského přírůstku byla nadšená i jedna ze zúčastněných osobností, Iva Frühlingová. „Petřín je naše malá pražská Eiffelovka. Když se řekne Petřín, představím si hlavně lanovku a sady pod Petřínem. Moc ráda bych sem vzala i syna s manželem. Teď už vím, že nemusím nic připravovat doma, protože se tu o nás postarají,“ plánuje příští rodinnou návštěvu půvabná zpěvačka.

Jak ale podotknul kubánský módní návrhář Osmany Laffita, foodtruck s porchettou nemusí být jen cílem, ale i zastávkou. „Je to v centru města. Když večer někam jdete, porchetta je ideální svačina. Zastavíte se tady, dáte si sendvič a skleničku prosecca a pokračujete dál. Jsem rád, že jsem se dnešního slavnostního otevření mohl zúčastnit. Dlouho jsme totiž byli všichni zavření doma a potřeboval jsem se konečně odreagovat. S Šimonem už se známe léta, takže jsem přišel podpořit nejen jeho, ale i výborné jídlo a pití, které nabízí,“ vysvětluje Osmany Laffita, který foodtruck pamatuje ještě z dob, kdy stál v Riegerových sadech.

Vybavte svou kuchyni moderními spotřebiči – nyní za zvýhodněných podmínek. Plně automatický kávovar ale můžete i vyhrát20. 5. 2021

„Jídelní vůz“ La Porchetta di Simone je zajímavý sám o sobě. Jde o model Citroënu HY, drobný nákladní automobil v červené barvě, ze kterého se sendviče vydávají jedna radost. Objednat si je můžete od páté hodiny odpolední, kdy se čerstvě upečená porchetta porcuje. „Nabídka je proměnlivá během dne. Od brzkých ranních hodin krájíme citronovou bábovku a vaříme kávu, přes horké poledne nabízíme olivy ke skleničkám prosecca a Aperolu. Hlavním hřebem dne je porcování porchetty, servírované v kváskovém chlebu z lokální pekárny, česnekovým nebo bazalkovým dressingem, polníčkem a sladkými rajčaty. Receptura je stará 120 let a svěřili mi ji mí italští přátelé z Lago di Como, kde jsem tuhle delikatesu také poprvé ochutnal. Roláda ze selátek provoněná anýzovými semeny a pepřem je vážně návyková záležitost,“ dodává Šimon Petrucha.

Majitelé Šimon Petrucha a Václav Žák
Foto: Archiv La Porchetta di Simone
Zdroj: Jan Witek