„Šnečí poprvé“, které budete chtít zopakovat. Méně odvážní však mohou ochutnat i speciální steaky ze stařeného masa

„Šnečí poprvé“, které budete chtít zopakovat. Méně odvážní však mohou ochutnat i speciální steaky ze stařeného masa

Pro zemi galského kohouta jsou typická skvělá vína, chutné bagety, ale samozřejmě i šneci. Ti jsou sice v nabídkách francouzských restaurací evergreenem, ne každý strávník jim ale přijde na chuť (na způsobu přípravy totiž velmi záleží), ale především – ne každý má odvahu je vůbec vložit do úst. Pokud byste tedy hledali místo pro vaše „šnečí poprvé“, rozhodně byste měli svou gurmánskou pozornost zaměřit na restauraci La Gare. Právě tam totiž vědí o přípravě šneků naprosto vše a dokáží je proměnit ve skutečně delikátní pokrm. A kdyby vás náhodou nakonec odvaha opustila, namísto šneků můžete vyzkoušet steaky ze za sucha stařeného masa. To nejenže zraje přímo v prostorách restaurace, ale kuchaři jej před vašima očima také připraví…
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
5. 11. 2019

Francouzská restaurace La Gare (ve francouzštině „nádraží“ či „stanice“, čemuž do jisté míry odpovídá i zbrusu nový interiér podniku) se nachází v samém srdci Prahy, několik málo kroků od slavného Obecního domu. Již při vstupu je patrné, že při rekonstrukci původních prostor, jimž právě ve vstupní části dominovala rozsáhlá vitrína s francouzskými lahůdkami, si majitelé ve spolupráci s architektem dali skutečně záležet. Masivní dřevěný „pult“ se tak přirozeně prolíná od vstupu až k otevřenému grilu a společně s obrovským železným kohoutem zavěšeným u stropu je dominantou celého prostoru.

Samotná restaurace je pak velmi přirozeně rozdělena do tří částí – od otevřeného prostoru, který ocení větší skupiny, přes cihlovými oblouky oddělenou soukromější část vhodnou např. pro obchodní jednání až po unikátní intimně laděný prostor s květinovými stěnami a stoly pro dva. Vhodné posezení dle situace a nálady tak v La Gare najde skutečně každý. Stejně jako si každý milovník vynikajícího jídla jistě vybere z pestrého menu.

<Path> Je rostlinná strava jen pro gaye? Skuteční muži k životu maso nepotřebují, tvrdí hegani – silní chlapi, co vyměnili steak za mrkevZdroj: vegsoc.org, sciencedirect.com, bbc.com, thelancet.com, veganfeministnetwork.com, fitisafeministissue.com, livekindly.co, fao.org, josephpoore.com

Šneci poprvé

Šneci jsou nedílnou součástí francouzské kuchyně, není proto divu, že i restaurace La Gare je do svého menu zařadila. Osobně jsem – co se jídla týká – docela nadšená experimentátorka, takže i se šneky jsem si již pár zkušeností odbyla. Ty servírované v ulitě jsem však ještě příležitost ochutnat neměla.  Volba předkrmu – tucet gratinovaných šneků s houbovo-česnekovým máslem – byla tím pádem jasná. Nutno dodat, že má spolustolující rozhodně tak otevřený vztah k jídlu nemá, takže nejenže se s výběrem držela „při zemi“ (pro změnu při zemi japonské – rozhodla se totiž pro uzeného lososa s avokádem, japonskou rýži, smaženými řasami a hroznovým vínem), ale rovnou se zařekla, že na šneka se maximálně podívá na mém talíři. Nakonec ale překvapila…nejen mě, ale i samu sebe.

O šnecích by toho bylo možné říci mnohé, pravdou ale je, že ti servírovaní  v restauraci La Gare skutečně předčili nejen má očekávání, ale dokonce i veškeré představy, které o tomto pokrmu měla moje kamarádka. Zatímco šneci byli na skus velmi jemní, houbovo-česnekové máslo jim dodalo  nejen výraznější chuť, ale i příjemné aroma. Když jsem tedy získala jistou zručnost se speciálními kleštičkami (personál vás ochotně do tajů jejich užití zasvětí, nemusíte se tedy obávat, že předvedete klasickou scénu známou ze snímku Pretty Woman), dokonce jsem přesvědčila kamarádku, aby překonala samu sebe, a jednoho šneka ochutnala. Zatímco tedy pochvala na adresu kuchaře z mé strany možná tolik neznamená, uznání, že šnek je skutečně CHUTNÝ, z úst dámy, pro kterou jsou i drůbeží játra konzumační výzvou, je poklona nejvyšší kategorie.

Stařené maso jako chlouba podniku

Ačkoliv i nabídka hlavních chodů je v La Gare velmi rozmanitá a naleznete v ní kromě francouzských specialit např. i rozličné dary moře, největší chloubou podniku jsou zdejší steaky. Ty kuchaři připravují z masa, které projde procesem suchého zrání, což v praxi znamená minimálně devadesátidenní přímé vystavení masa konkrétní teplotě. Jedná se navíc o postup, který je náročnější než jinak obvyklejší zrání mokré, výsledkem je zkřehčení a také posílení chuti masa.

Na doporučení personálu, který zároveň každého, kdo o toto maso projeví zájem, do tajů jeho zrání zasvětí (v případě zahraniční klientely i v angličtině), jsme se tedy rozhodly pro degustační masové menu pro dva obsahující mj. stařený nízký roštěnec, sekaný steak ze stařeného masa, ale také kachní prsa, vepřovou kotletu a morkovou kost.

Po té, co jsme si užily „kuchaře u grilu v akci“, jsme tak zároveň měly možnost srovnat chuť stařeného masa s tím, které daným procesem neprošlo. I když výraznější chuť masa byla patrná a chuť sekaného steaku navíc perfektně podtrhnul i svěží salátek z petržele a cibule, také ostatní masa se doslova rozplývala na jazyku. Společně s omáčkami Béarnais, Bordelaise a Perigold (právě tato – s lanýži a šalotkou – nám zachutnala nejvíce), které každé z mas skvěle doplnily, tak byla konzumace tohoto degustačního menu skutečně zážitkem.

<Path> Legendární gay party La Demence láká na velikonoční edici. „Název La Demence akci dokonale vystihuje,“ dodává se smíchem organizátorZdroj: La Demence, redbullelektropedia.be, visit.brussels

A nakonec zpět do Francie…

A zážitkem byly také dezerty. Pro tentokrát jsme nevybíraly z menu, ale z „pultu“, kde se nabídka průběžně mění. Já – když jsem „po francouzsku“ začala“ – jsem se rozhodla ve Francii také skončit. Alespoň obrazně – s francouzským čokoládovým dortem, jehož chutí prostupovaly příjemné tóny malinového likéru. O mé spolustolovnici by pak bylo možné říci, že s výběrem dezertu se docela „odvázala“ – zvolila totiž dortík s příchutí karamelu se solí (pravdou ale je, že tuto kombinaci již nějaký ten pátek milujeme obě). A jelikož oba dezerty byly vynikající, pokud do La Gare vyrazíte ve dvou, nezapomeňte od partnera/ky ochutnat ;-).

V každém případě bez ohledu na to, zda je vám francouzská kuchyně blízká, či nikoliv, v La Gare se můžete těšit na vynikající pokrmy připravené ze špičkových surovin. Management restaurace totiž dbá na místo původu jednotlivých mas, o kterých i personál ví naprosto vše.  Samozřejmostí je také párování vynikajících vín s jednotlivými pokrmy a v závěru i výborná káva, jejíž pražírnu si přímo v La Gare také můžete prohlédnout. A kdybyste chtěli zažít své „šněčí poprvé” a spojit jej s příjemným časem blížících se Vánoc, La Gare připravuje speciální akci, v níž láká na šneky ve vánoční úpravě...

Zdroj: MD

Populární
články

E-Shop