
Snídaně ve světě: Jakým jídlem většinou začínají den v jiných zemích?
O snídani je známo, že se jedná o nejdůležitější jídlo dne, které by v žádném případě nemělo být vynecháno. V některých případech nám dokonce pomáhá hubnout, jelikož zrychluje metabolismus a brání nám pojídat další jídlo navíc během celého dne. Jak nejčastěji vypadá snídaně v jiných zemích světa? Podívejte se na výčet níže, a to nejen pro informaci, ale také pro inspiraci. Dost bylo rohlíků se šunkou!
Švýcarsko
Během týdne se Švýcaři většinou rozhodnou pro rychlou, ale sytou snídani. Nejčastějším pokrmem ve Švýcarsku tak je „birchermüesli” – tedy granulová směs obilnin s ovocem a ořechy, většinou zalitá hustým jogurtem. O víkendu pak Švýcaři preferují pořádný brunch s „rösti“ (tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, které se zapékají nebo smaží), sýry, uzeniny a tzv. „zopf“, což je vaječný chléb, podobný briošce, podávaný s medem, máslem a džemem.
Etiopie
Když si dáte snídani v Etiopii, je pravděpodobné, že to bude nějaká kaše. V Etiopii je nejpopulárnější tzv. pikantní „genfo“. Tato kaše se vytváří smícháním ječmenné mouky s vroucí vodou, kdy vznikne jakési husté lepkavé těsto, které se formuje do tvaru koblihy s dírou uprostřed. Kobliha je naplněna přepuštěným máslem smíchaným se směsí pikantního koření a na její okraje Etiopané ještě obvykle dávají jogurt.
Japonsko
Ani v Japonsku nejsou neobvyklé pikantní snídaně. První jídlo dne se často skládá z několika malých talířků s výběrem menších porcí tradičních japonských jídel, mezi která patří třeba ryby jako losos a makrela, miso polévka, nakládaná zelenina a rýže. Často nechybí ani tzv. „tamagoyaki“ – do obdélníku tvarovaná omeleta, vyrobená z tenkých vrstev vajíček.
Island
Lidé na Islandu svůj den většinou začínají s životodárným „lysi“, což je olej z tresčích jater, který je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a je jedním z hlavních produktů rybářského průmyslu v této zemi. Tento olej má spoustu zdravotních benefitů a místní obyvatelé jej používají v kombinaci s nejrůznějšími pokrmy. Na snídani se však můžete na Islandu setkat i s miskou ovesné kaše (tzv. „hafragrautur“), která je posypána ořechy, rozinkami a cukrem. Často se přidává také skyr či čerstvý sýr.
Singapur
Není neobvyklé vidět spoustu místních obyvatel, jak si na snídani nabírají velkou misku pikantních nudlí s kari. Velmi oblíbené jsou snídaně v místním Hawker centre, což je open air komplex restaurací v Singapuru. Právě zde určitě musíte ochutnat „kaya toast“, což je malajský národní sendvič, který se připravuje s kokosovým džemem, vejcem a s pandánovým listem, který má sladkou chuť a aromatickou vůni.
Maroko
Spolu s mátovým čajem je základem ranního jídla v Maroku tzv. marocké „baghrir“, což jsou palačinky, které jsou typické svým vzhledem, kdy se na povrchu objeví dírky, do kterých pak krásně zateče med či máslo. Dalším typickým jídlem je tzv. „harcha“, což je typ marockého chleba, který se vyrábí z mouky a krupice. Jsou to velké a kulaté kusy, které si pak místní namáčejí do medu či měkkého sýra.
Austrálie
Pro ty, kteří milují mísy plné obilovin, avokáda a zeleniny, bude Austrálie rájem na zemi. Australské snídaně jsou zaměřeny na čerstvé suroviny a opravdu výživné kombinace. K tomu samozřejmě nesmí chybět káva s velkým množstvím našlehaného mléka.
Argentina
Existuje jedno slovo, které definuje argentinskou snídaní, a tím je „facturas“, což je souhrnný název pro pečivo, pod kterým se skrývá množství různých druhů a tvarů sladkého i slaného pečiva. Na snídani si místní pak často dopřejí také velmi silnou kávu.
Brazílie
Není snad nikdo, kdy by odmítl brazilskou sýrovou slast „pão de queijo“, což jsou bochánky nebo sýrové kuličky z tapiokové mouky a sýra. Pokud máte rádi opečený či v čemkoliv zapečený sýr, na tomhle jídle si zcela jistě pochutnáte.
Jamajka
Nemůže být snad více vlastenecká snídaně, než když si hned ráno dáte národní jídlo. Tím je v Jamajce tropické ovoce „ackee“ a slané ryby. „Ackee“ je jemně sladké ovoce ve tvaru hrušky, které se na snídani většinou smaží s treskou, rajčaty, česnekem, chilli a cibulí. Dochází tak ke spojení sladké, slané a kořeněné chuti. Ačkoliv pokrm vypadá podobně jako míchaná vejce, jedná se o smetanově žluté ovoce „ackee“.