Co jsou „clean“ potraviny a jak funguje Clean eating? Odhalte na cestě za štíhlým a zdravým tělem záškodníky ve vašem jídelníčku
Straight friendly
Zdroj: Adobe Stock

Co jsou „clean“ potraviny a jak funguje Clean eating? Odhalte na cestě za štíhlým a zdravým tělem záškodníky ve vašem jídelníčku

Kalorie i živiny máte v malíčku, ale co když vám něco jiného dělá nepořádek ve výživě? Někdy totiž není potřeba sledovat kalorie ani gramy, ale spíše to, co jíte, a hlavně – jak je to kvalitní. Jídlo zásadně ovlivňuje zdraví i to, jak se cítíme. Proto bychom se měli zaměřit na potraviny a suroviny, které jsou tzv. clean.
Eva Novotná Autor
4. 5. 2023

V posledních letech se pohled na jídlo mnohokrát proměnil. Jeden rok je v kurzu přísné vyřazování některých potravin, podruhé zase organizace jídla během dne. Pohled na to, co jíme, a ještě víc na to, co bychom jíst měli, se neustále mění. S každým novým trendem přichází vzrušení a radost ze změny. A také příslib zázračné proměny.

Když budeme jíst to nebo ono, zhubneme, budeme lépe vypadat, zlepšíme náš zdravotní stav. Zdá se, že jídlo má obrovskou moc ovlivnit kvalitu našeho života. Vyzkoušeli jste zázračné potravinové doplňky, zaručeně fungující jídelníčky a možná jste i dosáhli kýženého efektu. Ovšem – na jak dlouho?

Co tedy doopravdy funguje?

Odpověď je vlastně snadná. Chce to najít ve stravování rovnováhu, inspirovat se jídelníčkem našich předků, tzn. myslet na lokálnost a sezónnost surovin, a vrátit do každodenního rozhodování zdravý selský rozum. Inuité i Masajové například konzumují téměř výhradě živočišné tuky, zatímco ve střední Evropě má tradici konzumace obilovin, luštěnin a omezené množství masa, a tím bychom se měli řídit.

Dobré, čisté, poctivé

Zatímco 80. a 90. léta byla posedlá hubnutím a po Sametové revoluci u nás nastal boom fastfoodových restaurací, kde si všichni chtěli všechno vychutnat do posledního sousta, dnes se zaměřujeme na celkové zdraví a také etické souvislosti konzumace jídla. Je třeba si uvědomit základní fakt: Za levné jídlo ve skutečnosti platíme mnohonásobně víc. Platíme totiž svým zdravím a poškozeným životním prostředím. Tuto souvislost pojmenovávají hnutí, která se snaží navrátit jídlu jeho hodnotu a šířit edukativní programy. Dobré, poctivé a čisté jídlo, to jsou tři navzájem propojené principy, které definuje hnutí Slow Food jako základ své filozofie. Dobré jídlo je čerstvé a chutné. Jeho konzumace je smyslovým prožitkem. Čisté jídlo je pěstované s ohledem k životnímu prostředí. Výroba potravinářských produktů nesmí poškozovat lidské zdraví a musí se obejít bez chemických náhražek. Poctivé jídlo vzniká za férových podmínek pro výrobce, kteří ho spotřebitelům poskytují za dostupnou cenu.

<Path> FOTO: „Když nemáte hovězí, dejte tam cvrčka!“ Show MasterChef nabídla „hmyzí menu“ a poukázala na jídlo budoucnostiZdroj: Nova TV, iflscience.com, bbc.co.uk

Přirozené jídlo

Pokud se rozhodnete o svém jídle víc přemýšlet a třeba taky přidat více čistých potravin, začněte tím, že si budete poctivě zapisovat všechno, co sníte. Po týdnu se podívejte na svůj jídelníček a zkuste identifikovat hlavní problémy. V seznamu zaškrtněte jídla, která jsou vyrobená z procesovaných surovin, to znamená připravená z mražených polotovarů, uzenin, konzerv, vakuově balených potravin, ve kterých jsou použité stabilizátory nebo jiné chemické přípravky.

Podle mezinárodních vědeckých průzkumů je v procesovaných jídlech mnoho soli a látek, které jsou pro lidské tělo nepřirozené. Ty pak mohou narušovat hormonální rovnováhu v organismu a mohou být příčinou metabolických poruch, jako jsou obezita, cukrovka, problémy s plodností nebo s psychomotorickým vývojem u dětí. Když odhalíte hlavní záškodníky, začněte přemýšlet, jak byste je mohli nahradit kvalitními čistými surovinami, případně zvažte, zda je ke svému životu vůbec potřebujete. Ideálně postupujte pomalu a malými krůčky, jedině tak bude změna udržitelná.

Tipy redakce

Jak tedy jíst clean eating?

Zaměřte se na opravdové potraviny. Místo cukru použijete stévii nebo med od včelaře, místo bílého chleba raději celozrnný žitný chléb, těstoviny a rýži nahraďte bulgurem. Vyhněte se i potravinovým doplňkům, protože jsou umělé a váš organismus je při kvalitní stravě nebude potřebovat.

Na co se zaměřit:

Zelenina, a to včetně brambor

Ovoce – ideálně to lokální, tedy jablka, hrušky, bobulovité ovoce, peckoviny, ale nemusíte se vzdát ani melounu nebo banánů

Maso – ideálně od farmáře a nemusí ho být tolik

Jezte celozrnné výrobky – těstoviny, rýži, pečivo

Omezte přidaný cukr

Sledujte sodík

Upozornění: Jakoukoli dietu je vhodné konzultovat s odborníkem, který zváží váš zdravotní stav, potřeby a cíle.

Zdroj: eatingwell.com, cleaneatingmag.com, vitalia.cz, idnes.cz

Populární
články

Volně k použití kdykoliv a kdekoliv?
HOT!

„Volně k použití“ aneb nový sex-trend s prvky fetiše. Prý je vzrušující, ovšem balancuje na hraně znásilnění

Autor: Mirka Dobešová
Mnoho z těch, kdo jsou donuceni podstoupit nelidské praktiky v ruských „nápravných“ centrech, nedokáže o svých zážitkých promluvit
AKTUALITY

„Nutili mě vykastrovat prase“, popisuje trans žena praktiky, kterým musela čelit během tzv. konverzní terapie v ruském „nápravném“ zařízení

Autor: Martin Lyko
Pevný zadeček bez posilovny? Inspirujte se naším výběrem cviků, které lze provádět téměř všude, kde máte chvilku nazbyt
TĚLO & MYSL

Pevný zadeček bez posilovny? Inspirujte se naším výběrem cviků, které lze provádět téměř všude, kde máte chvilku nazbyt

Autor: Irena Piloušková
Převlékání mužů za ženy bylo v Londýně 18. století docela běžné
LIDÉ

Princezna Serafína nepatřila do královské rodiny, jako drag queen se ale vepsala do historie. Jaká byla britská gay kultura 18. století?

Autor: Mirka Dobešová
Petr Kavrentzis vedle svého nápadu
LIDÉ

„Projekt vznikal ‚odspodu‘, od zaměstnanců. Pro finance jsme sahali do rezerv,“ prozrazuje o výrobě duhového auta Enyaq Respectline autor nápadu ze Škoda Auto

Autor: Martin Lyko
Panoramatický vlak Bernina Express u ledovce Morteratsch. © Rhätische Bahn
Travel Trends 2023

Váháte, kam na pozdní letní dovolenou? Zde je několik důvodů, proč byste měli jet do Švýcarska

Autor: Michal Černý
Asexuálové skutečně nejsou emočně plošší
HOT!

Co jste nevěděli o asexuálech a báli jste se zeptat: Mohou prožít pocit, že je někdo přitahuje? Masturbují? A jaké mýty kolují?

Autor: Irena Piloušková
HIV+ diagnóza nemusí být překážkou pro zplození potomka "tradiční" cestou – ilustrační foto
LIDÉ

HIV pozitivní tatínek Jonáš (35): „Byli jsme překvapení, že můžeme mít normálně děti,“ přiznává. Nečekaná diagnóza mu v životě pomohla

Autor: Martin Lyko
Větší sexuální výdrž, lepší výkon a vyšší prožitek - to prý zaručí injakulace
HOT!

Nový sexuální trend: injakulace. Co byste o ní měli vědět a proč díky ní prožijete netušené potěšení?

Autor: Mirka Dobešová
Se surogátní matkou Chelsea to bylo pro Lukáše a Jakuba perfektní spojení, které si od začátku sedlo
LIDÉ

Dva tátové Jakub a Lukáš: Naše rodina je sice netradiční, pro nás je ale normální. Pro naše děti uděláme první poslední

Autor: Irena Piloušková

E-Shop