
Že dieta automaticky znamená chroustání salátu? Nesmysl! Carnivore dieta aneb když jde o maso, maso a zase maso
Principem carnivore diety je vyloučení všech potravin rostlinného původu a omezení jídelníčku čistě na živočišné produkty. V nejextrémnější formě výhradně na maso. Neexistují přitom žádné limity co do množství a četnosti porcí během dne, zastánci carnivore stravování tvrdí, že jíst se má podle toho, jak si tělo řekne.
Jedním ze smyslů této diety je kompletní odstranění sacharidů z jídelníčku, protože právě vysokosacharidová strava je prý příčinou většiny chronických onemocnění.
Dejte si maso a k němu zase maso
Vznik carnivore diety se opírá o tvrzení, že v historii lidstva se nejvíce osvědčila právě strava na bázi bílkovin a tuků z masa, které bylo vždy nejefektivnějším zdrojem živin, potažmo energie. Žádná celozrnná příloha, žádná zelenina ani ovoce, žádné ořechy. Pouze maso. Jídelníček carnivore přístupu je striktní a jednoznačný. Lze do něj navíc občas přidat i další potraviny živočišného charakteru, ale prim hraje za každé situace zkrátka maso. Obecně řečeno jsou povoleny všechny jeho druhy včetně ryb, vajíčka a v malém množství také některé mléčné produkty, jako je smetana nebo sýr, a tuky, jako je máslo a sádlo. Vše ideálně v co nejtučnější verzi tak, aby byl dostatečně dobře pokryt denní energetický výdej.
Zapomeňte na kávu i alkohol
Carnivore dieta vám ze života – kromě produktů rostlinné povahy – škrtne ale také čaj a kávu, o alkoholických nápojích a tekutinách rostlinného původu nemluvě. Měla by se při ní pít převážně voda. Na druhou stranu vám může přinést zlepšení vleklých onemocnění trávicího traktu, zejména střev, a někdy také úbytek hmotnosti v důsledku sníženého příjmu kalorií, protože bílkoviny obecně navozují pocit větší sytosti a často také urychlují metabolismus. Vše je ale velmi individuální a o žádné obecně platné výsledky se bohužel nelze opřít.
Když maso léčí
Čeho tím docílíte? Absence příjmu vlákniny a již zmíněných sacharidů. To může být prospěšné při zánětlivých onemocněních střeva, ale nepotvrzují to žádné odborné výzkumy, pouze osobní zkušenosti těch, kteří carnivore dietu vyzkoušeli a pro které se stala možná i tak trochu poslední nadějí na zlepšení jejich nemoci. Jedním z nich – a zároveň nejvýraznějším propagátorem tohoto stravovacího léčebného směru v Česku – je Petr Mára. Ten si léčí touto kontroverzní masovou dietou ulcerózní kolitidu – autoimunitní chronické onemocnění střevní sliznice, které způsobuje zánětlivé změny a vředy na jejím povrchu. Jde o nemoc, která Márovi činila každodenní bolesti, kvůli nimž nemohl běžně fungovat, v noci se budil a zabírala mu pouze kortikoidová léčba.
Tak trochu experiment
Podle Petra Máry je carnivore dieta spíše o tuku, které maso má. Na ten je prý v moderní době pohlíženo neprávem špatně. „Je to nejekonomičtější palivo pro tělo a zároveň dlouho vydrží. Jeden gram tuku má devět kalorií, jeden gram cukru čtyři a navíc s cukrem se pohybuje energie nahoru a dolů a neustále ji musíme doplňovat dalším a dalším cukrem,“ uvádí na YouTube a ve svých videích také vysvětluje, proč se rozhodl tento stravovací experiment vyzkoušet a jak jej vnímá. „Jsme všežravci, ale já vám chci popsat, proč jsem si tento extrém zkusil,“ říká Mára, který má za sebou zkušenosti z různých stravovacích přístupů, jako je například paleo nebo low carb. O carnivore dietě ale tvrdí, že pro něj byla tou nejzajímavější. Proč? Protože se po ní prý cítí ze všeho nejlépe a díky ní již neprožívá každodenní bolesti břicha, se kterými se celoživotně potýkal. Tvrdí také, že díky tomuto stravování přeprogramoval svůj střevní mikrobiom/mikroflóru – mikrobiální osídlení těla.
Dokonalost masa
„Maso je tučné a šťavnaté, takže když jíte podle principu carnivore diety – tedy pouze tehdy, kdy máte skutečně hlad – pak vás ,jenom‘ maso nikdy neomrzí. Navíc z hlediska trávení se maso a tuk z velké části zpracují ještě předtím, než se dostanou do tlustého střeva,“ popisuje své zkušenosti Petr Mára, který považuje maso za vůbec nejlepší potravinu, jaká na světě existuje – z energetického i výživového hlediska.
Co vám může chybět
Nejvýraznějším propagátorem carnivore diety ve světě a autorem knižního bestselleru The carnivore diet je americký lékař, voják, atlet a kouč Shawn Baker, který tvrdí, že tímto stylem stravy můžeme – kromě zformování postavy – léčit také deprese, hormonální dysbalance, chronické vyčerpání, kvasinkové choroby či cukrovku. To ale nikdy nebylo žádnými lékařskými výzkumy dosud s jistotou prokázáno. V souvislosti s carnivore dietou tedy vyvstává mnoho nezodpovězených otázek, mezi nimiž je i problematika absence látek a vitaminů, které jsou pro naše tělo nepostradatelné a které jinak, než rozmanitou stravou nejsme schopni nahradit. Navíc vyškrtnutí vlákniny může našim střevům i dost ublížit. Minimálně může způsobit problémy se zácpou, tvrdí odborníci na výživu. Stejně tak jako nebezpečně vysoký obsah cholesterolu spojený s tučným masem.
Strava předků
Carnivore dieta se sice ohlíží do minulosti a bere si příklad z jídelníčku našich předků, ale je třeba se zamyslet nad tím, že ti měli zcela jiný životní styl a životní podmínky než současná společnost. Navíc se stravovali podle toho, co bylo v té době k dispozici. A to bylo převážně maso ze zvířat, která si buď ulovili, nebo která chovali, ale většinou jej vždy kombinovali s produkty rostlinné povahy, které si vypěstovali nebo nasbírali. Princip jejich jídelníčku nebyl sofistikovaný, ale řídil se tím, co příroda v danou roční dobu nabídla, v jakých podmínkách žili a v jaké společenské vrstvě se nacházeli. Šlo spíše o intuitivní stravování s ohledem na jejich ekonomické postavení.
Extrém? Záleží na úhlu pohledu!
Říká se, že žádný extrém není dlouhodobě dobrý. Navíc neexistuje nic, co by platilo univerzálně pro všechny, protože každý z nás má jiné predispozice, genetické předpoklady, jinak rychlý metabolismus, odlišné pohybové aktivity a také rozdílné zdravotní problémy. Je tedy na každém z nás, aby si na základě vlastního zdravého rozumu uvážil všechny plusy i minusy, které pro něj carnivore dieta může znamenat. A až podle toho se rozhodl, zda mu dává smysl ji vyzkoušet.