Výživová specialistka Gajdošová: „Náhražky masa či mléka nejsou pro člověka nezbytné ani lepší, stravovat bychom se měli spíše intuitivně“
Rozhovor
Zdroj: Markéta Gajdošová/se svolením
<Path>

Výživová specialistka Gajdošová: „Náhražky masa či mléka nejsou pro člověka nezbytné ani lepší, stravovat bychom se měli spíše intuitivně“

Téma hubnutí je sice pro mnohé celoroční konstantou, s nástupem jara však nabývá na síle. Všichni přece touží být hezcí v plavkách… A tak drží nezřídka podivné trendy diety a věří, že do léta z nich bude Twiggy (přitom se však nezabývají otázkou, jak na nárazové hubnutí jejich tělo zareaguje). Stejně tak sílí hlasy, dle nichž pro člověka není přirozené pít kravské mléko a třeba i konzumovat maso. Jaký názor má na „přirozené stravování“, vegetariánství či veganství výživová specialistka Markéta Gajdošová, která mj. založila vlastní firmu zaměřující se na nutriční poradenství a mezi jejímiž klienty neschází řada známých osobností? A jak by dle ní měla vypadat „zdravá strava“?
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
20. 4. 2023

Markéto, pro dokonalý vzhled jsou dnes lidé schopní udělat kdeco, drží nespočet diet – a efekt se často nedostaví. Jak na různé módní diety z hlediska výživové specialistky nahlížíte?

Máte pravdu, že je novodobá situace ve výživě charakteristická všemožnými extrémy. Paradoxně většinou není problém, že by lidé neměli informace, ale že jich je naopak tolik, že se z nich stává chaos a je těžké třídit, v čem je pravda a čemu věřit. Když se k tomu přičte touha po expresním a slibně znějícím výsledku, u kterého má spousta lidí pocit, že si ho „přece musí vytrpět“, rigidní diety a restrikce se nabízí samy. A to je za mě přesně ten problém – jakmile se něco zakládá na tom, že saháme po krátkodobém řešení, také můžeme očekávat krátkodobý výsledek. Není náhodou, že statisticky 75-95 % lidí, kteří se do těchto diet pustí, do pěti let nabere ztracenou váhu zpět.

Kdybyste měla z výčtu existujících diet zvolit ty nejbizarnější, které by to byly? A které mají naopak potenciál fungovat?

Nejbizarnějších diet by se dalo jmenovat – od ananasové přes „tukožroutskou“ až po pseudo-detoxikační kúry. Ta jediná, která skutečně funguje, je kombinace šetrně a rozumně vedeného kalorického deficitu v doprovodu dlouhodobě udržitelného a dostatečného stravování.

Na svém webu uvádíte, že věříte „v přirozenost stravování“. Mohla byste přiblížit, co pod „přirozeností“ chápat?

Pod „přirozeností stravování“ vnímám především nutnost návratu k základnímu, opravdovému. Tedy prioritu v konzumaci základních potravin, které jsou přirozeně nabité živinami, ne konzumaci ultra-průmyslově zpracovaných potravin. Těmi sice v dnešní době regály supermarketů překypují, ale dostáváme se k tomu, že ač nás kaloricky mnohdy dostávají do velkých výšin, v rovině nutriční plnohodnotnosti tomu už tak bohužel není.

<Path> Výživová specialistka Gajdošová: „Náhražky masa či mléka nejsou pro člověka nezbytné ani lepší, stravovat bychom se měli spíše intuitivně“Zdroj: Redakce/Markéta Gajdošová

Mnozí lidé jsou dnes přesvědčeni, že „přirozené“ je vegetariánství či veganství. Má dle vašeho názoru smysl pít náhražky mléka a jíst náhražky masa?

Co se týče mého názoru na veganství a vegetariánství, ačkoliv se nejedná o směr, pod který bych se nutričně primárně podepsala, stále věřím, že v nich lze kvalitně a adekvátně fungovat, jen je nutné hlídat potenciální deficity. Náhražky mléka a masa mohou najít své využití především z pozice pestrosti zdrojů nebo v situacích, kdy si je žádají např. alergie či intolerance. V žádném případě bych je ale neoznačila za nezbytnost anebo dokonce za „lepší“ variantu. Vždy ale záleží na kontextu.

Tipy redakce

V kontextu „přirozenosti stravování“ se pak nabízí i jednoduché naslouchání svému tělu – a stravování se dle toho, o co a kdy si tělo „řekne“. Je to podle vás jedna z možných cest?

Celou tuto myšlenku popisuje a učí koncept tzv. intuitivního stravování. Označuji ho jako pomyslný zlatý hřeb stravovací cesty a bod, kam by se měl chtít dostat každý. Jedná se o nejpřirozenější (adaptivní) formu stravování zakládající se na plném naslouchání a důvěřování pocitům hladu, sytosti a signálům svého těla. Zkrátka stravovat se tak, kdy víme co, jak a proč, ale bez jakéhokoliv externího analyzování a s jistotou, že je to s respektem vůči zdraví správně.

Ačkoliv to zní paradoxně, intuitivní stravování má své parametry a jistá „pravidla“, resp. principy, které musí být zajištěné, aby mohlo funkčně fungovat. Výživově, metabolicky, hormonálně i psychicky. V dnešní době, kdy žijeme v kultuře ovlivněné nespočtem nesmyslných pravidel a nefunkčních vzorců, mají naše těla mírně zkreslenou interpretaci toho, co skutečně (ne)potřebují. Kdyby totiž intuitivní stravování vždy fungovalo, nikdo neřeší žádné problémy s jídlem, vztahem k němu, podváhou či nadváhou, ani ničím s tím spojeným. Proto rozhodně není vždy samozřejmostí a někdy je potřeba se k němu „projíst“.

Ačkoliv označení „zdravá strava“ je nepochybně velmi široké, lze se setkat s přesvědčením, že se velmi prodraží a není pro každého. Jaké možnosti „zdravého stravování“ má člověk, který si např. nemůže dopřát pravidelnou konzumaci ryb a vzhledem k aktuálním cenám v českých obchodech třeba ani čerstvou zeleninu a ovoce?

Argument, že je zdravá výživa drahá, slyším dennodenně. A ano, může být. Ale také vůbec nemusí. Mít kvalitní jídelníček nutně neznamená kupovat drahé fitness potraviny (to většinou spíše naopak) a povinně svou domácnost dotovat tunou ořechových másel. Pokud se zaměříme na konzumaci základních potravin, můžeme se naopak propracovat k nižšímu budgetu. Základem úspěchu je ale systematické plánování a strategické nakupování bez plýtvání. Pokud přijde na skutečně dražší potraviny, například ryby, něco je vždycky více než nic. Pokud se na základě nedostatečné frekvence ve stravování objeví deficity – narážím tu konkrétně např. na omega-3 mastné kyseliny – je to přesně moment pro jejich suplementaci. Co se zeleniny a ovoce týče, není vůbec špatnou volbou sáhnout po mražených variantách, které jsou mnohdy diametrálně levnější a množstevně výhodnější.

Zdroj: Redakce/Markéta Gajdošová

Populární
články

Jan a Michaela jsou velmi sympatický pár, jehož radostná energie se přenese na každého návštěvníka
LIDÉ

„Radiátor jsme vyrobili z odřezků trubek, místo skleniček máme kádinky,“ popisují Jan a Michaela, jak k životu přivedli Loft v podhůří

Autor: Michal Černý
Je vaše přirození "dokonalé"?
TĚLO & MYSL

Vědci určili vzhled ideálního přirození. Srovnejte to vaše se stanovenými parametry, jež poslouží trans mužům při tzv. faloplastice

Autor: Mirka Dobešová
Ne vždy jsou vztahy mezi partnery jasné
LIDÉ

„Pro kamarádku jsem se jako gay stal užitečným dárcem spermatu,“ vzpomíná David. Kde je konec jeho dítěti, bohužel neví

Autor: Mirka Dobešová
„Tátu zajímalo hlavně to, abych byl ‚chlap‘. Děsí mě, že tohle bude můj život napořád,“ říká Michail, který se obává coming outu
LIDÉ

„Tátu zajímalo hlavně to, abych byl ‚chlap‘. Děsí mě, že tohle bude můj život napořád,“ říká Michail, který se obává coming outu

Autor: Irena Piloušková
Mladí konzervativci z MotorGenu se obouvají do LGBT+ „propagandy“ už ve svém zakládacím manifestu
AKTUALITY

Na českou scénu přijíždí MotorGen: mladí odpůrci LGBT+ osvěty. Při náboru dělí nováčky do tří kategorií: muž, žena a psychická porucha

Autor: Veronika Košťálková
Kudy kam?
LUXURY TRAVEL

Karlovarský výletní průvodce pro lenochy s tipem, jak nezabloudit u Bludné a objevit „filmovou lokalitu“

Autor: Redakce
Takzvaná generace sněhových vloček volá po citlivosti, v reakcích jejich odpůrců zase můžeme pozorovat efekt sněhové koule
AKTUALITY

Nejdřív snowflakes, potom snowballs. Od (domnělého) zákazu obrázkových značek ve školkách až k (ne)korektně rozdělenému Česku

Autor: Veronika Košťálková
Pro většinu lidí je odkládání úkolů běžnou součástí života, ale jen málokdo tuší, že za tím může stát něco mnohem hlubšího než jen obyčejná nuda
TĚLO & MYSL

Berete prokrastinaci jen jako nevinné odkládání úkolů na vhodnější chvíli? Dejte si pozor, může být i znakem vážné duševní poruchy

Autor: Redakce
Součástí vzrušení může být i dominantní postavení muže, kderý kompliment „uděluje“
HOT!

„Miliony žen“ mají v posteli úchylku, o které většina mužů ani netuší. Provazy ani důtky k tomu přitom nejsou potřeba

Autor: Martin Lyko
Recyklační obchody jsou stále oblíbenější, a tak už prvek něčeho nového a neviděného k propagaci dávno nestačí
TRENDY

Udržitelnost v praxi: Navštívili jsme obchod, kde použité věci či květiny mají druhou šanci. Výhodně je zde koupíte i odložíte

Autor: Michal Černý

E-Shop