Stresuje vás, že máte na Štědrý den hostit spoustu lidí? Využijte 6 triků, jak si ulehčit přípravy
V jednoduchosti je krása
Jakmile odešlete pozvánky, měli byste si naplánovat, co za jídlo budete podávat. Nenechte se zlákat představou, že nachystáte sofistikovaný hlavní chod, k tomu pět vedlejších, a ještě pět různých příloh – je to past. Nic neskončí katastrofou tak snadno jako příliš komplikované menu – ve stresu, jaký panuje uprostřed příprav, se totiž nepochybně něco pokazí.
„Aranžování“ jednotlivých pokrmů na talíře se přeceňuje. Buďte na sebe raději hodní a připravte si něco, co se dá snadno podávat z velkých hrnců a plechů: chilli con carne, těstoviny nebo pečeni. Potřebujete poradit? Vyzkoušejte kuchařku Nothing Fancy od spisovatelky Alison Roman nebo kuchařku Mob, kde najdete snadné, jednoduché a chutné recepty.
Nepodceňte přípravu
Dbejte na to, abyste maximum práce udělali v předstihu. Cokoli, co můžete vložit do trouby už na začátku dne a pomalu vařit sedm nebo osm hodin, je ideální. Pokud bude součástí jídla pečený brambor nebo zelenina vařená v páře, suroviny si nakrájejte, umyjte a nachystejte o několik hodin dříve, než je budete potřebovat.
Pokud si můžete dezert nebo předkrm připravit už ráno, je to ještě lepší – necháte ho v lednici, kde bude nachystaný k podávání. S takhle důkladnou přípravou se budete moct socializovat na vlastní hostině – jen si to představte!
Udělejte z menu skupinovou záležitost
V dnešní době se vám většina hostů dopředu ozve s dotazem, jestli mohou něco přinést. Přijměte jejich nabídku – jen jim dejte vědět aspoň týden před akcí. Večeře „poskládané“ společnými silami jsou jedním z nejjednodušších a nejrychlejších způsobů, jak ze skupinové hostiny udělat chutný zážitek, který nezapře komunitní nádech. Dejte jedné osobě na starost předkrmy, druhé dezerty a třetí přílohy, zatímco se sami postaráte o hlavní chod.
Nejdříve podávejte to nejfantastičtější
Chcete udělat dojem? Až hosté přijdou, mějte po ruce ty nejluxusnější nápoje a sklenky. Uvítací dobroty a koktejly, navíc v krásném skle, udají příjemný tón večera – a jakmile se lidé usadí, vy pusťte stres z hlavy. Dokud poteče dobré víno proudem (a každý správný host by měl jednu láhev přinést), budou lidé spokojení.
Zdroj: Giphy
Postarejte se, aby váš stůl zářil
Nemusí vypadat jako vystřižený z Instagramu, ale dejte si na večerní „tabuli“ záležet: pozvedne to celý večer a učiní ho nezapomenutelným. Utraťte nějakou tu korunu za pěkné svíčky a svícny; a pokud si to můžete dovolit, kupte i kytici sušených květin nebo dekoraci do středu stolu (klidně s cesmínou nebo s borovicí, když už máme sváteční období). Dodá to celé akci profesionální lesk. Nezbytností je ubrus nebo centrální běhoun – když si prostření stolu vyzkoušíte pár dní předem, abyste se na vše správně připravili, zbaví vás to stresu.
Vykouzlete sváteční atmosféru
Co by to bylo za vánoční večer, kdyby mu chyběl ten správný vibe? Vyhněte se osvětlení nad hlavou (to náladu zabije, pokud vůbec bude co zabíjet): abyste vytvořili útulnou zimní atmosféru, dejte raději přednost bočnímu světlu lampiček, které doplníte svíčkami a vánočními světélky. Nezapomeňte také na hudbu. Pečlivě si vyberte vlastní soundtrack a ujistěte se, že je dostatečně dlouhý na to, aby vydržel celý večer. Pokud má vaše domácí party nějaké téma, zvolte hudební podkres tak, aby se k akci hodil. Není nic horšího, než když se v jedenáct večer nějaký podnapilý host ujme role DJe.
© The Standard Ltd