
Pocit plnosti bez jídla? Zdravé hubnutí beze snahy? Jak dobře doopravdy funguje zázrak jménem psyllium
Co je vlastně psyllium?
Tento podivný název skrývá jednoduše rozpustnou vlákninu. Ta je přírodního, rostlinného původu: Vyrábí se z jitrocele indického – respektive z vyčištěných obalů jeho semen. Svou oblibu mezi hubnoucími si psyllium získalo díky tomu, že dokáže způsobit pocit sytosti bez zvýšení kalorického příjmu – zjednodušeně řečeno, lze se cítit najezeně a nejíst. Kdo by to nechtěl, když přijde na dietu a chuť na dobroty?
Tento pocit plnosti byl ověřen studiemi a stejně tak existují i odborné práce, které potvrzují, že se psyllium umí zasadit i za řadu dalších pozitivních vlivů na lidské tělo. Na druhou stranu – než začnete jásat – je dobré si uvědomit, že se stále jedná o doplněk stravy. Neměla by jím být strava nahrazována a už vůbec ne taková, která nám vyloženě prospívá – nevypouštějme pravidelný vyvážený jídelníček ze svého života v honbě za vysněnou postavou. To rozhodně není dobrý nápad.
Vlákninu jako takovou konzumujeme i v naší stravě – není to tedy tak, že by bylo potřeba zakoupit si nějaké zobání z lékárny. Pokud tápete v tom, kde asi tak vlákninu najít, existuje poněkud zjednodušená poučka, která maličko zavání babskou radou, ale není od věci: Vlákninu lze najít v takových jedlých rostlinách, které mají tvar a strukturu – například ve fazolích, čočce, bobulích, avokádu, celozrnných obilovinách nebo v ořechách.
Možná vás nyní napadá, že je dobrý nápad dát si nějakou tu šťávu. To sice není špatně, avšak právě ty části, které často scedíme, aby bylo naše pití čisté a bez dužiny či kousků, v sobě mají vlákniny nejvíc. Vzpomeňte na babskou radu v minulém odstavci – hledáme to, co drží tvar a strukturu. Nyní už se na „zbytky“ z přípravy budete dívat jinak, že?
Psyllium rovná se velký obsah vlákniny rozpustné ve vodě. Když se rozpouští ve vodě, logicky se rozpustí i v našem (dostatečně hydratovaném) trávicím traktu. Jakmile se rozpustí, začne trávení zpomalovat. Tím pádem se cukry přijaté z jídla budou pomaleji dostávat do krevního oběhu – pomaleji a vyrovnaněji. Tím se kromě jiného moderují i inzulínové skoky, které často způsobují chutě – neboli přímo pažravost –, kterou si jistě všichni sem tam vyčítáme.
Výhody konzumace psyllia:
- Může pomoci s občasnou zácpou.
- Podporuje růst těch „správných“ bakterií, které se starají o naše trávení.
- Zvládne podpořit imunitní systém.
- Má vlastnosti snižující cholesterol, zejména pokud je podáváno jak doplněk ke stravě s nízkým obsahem cholesterolu a nasycených tuků.
- Může zlepšit pravidelnost vyprazdňování.
- Může být použito ke snížení rizika ischemické poruchy srdeční.
- Lze užívat pro snížení hladiny cukru v krvi a hladiny HbA1c (glykovaný hemoglobin) u lidí s diabetem druhého typu anebo u osob s rizikem této nemoci.
- Užívat ho mohou také lidé, které trápí syndrom dráždivého tračníku.
- Dostupné je ve více variantách pro snadné užívání: Granule, prášek, kapsle, dokonce i oplatky/sušenky.
- Vybírat lze z poměrně široké škály značek.
Jak to tak ale bývá, každá mince má dvě strany, a tak je vhodné si ukázat i na nevýhody či řekněme stinné stránky užívání psyllia. Pokud je vám mezi 18 a 60 lety a neřešíte žádné zdravotní komplikace / dlouhodobě neberete žádnou medikaci, přesto můžete pocítit následující vedlejší účinky:
- Běžné jsou nepříjemné křeče v břiše, nadýmání a změny konzistence stolice.
- V případě nedostatečného pitného režimu či přímo dehydratace může psyllium paradoxně zácpu způsobit. A to poměrně dost ošklivou.
- Zhoršit se tím pádem mohou i hemoroidy nebo anální trhliny.
- Doplňky stravy obsahují samozřejmě látky, kterým by se někteří lidé měli vyhýbat – záleží na náchylnosti každého z nás. Obzvláště opatrní by měli být lidé na dietě s nízkým obsahem soli s vysokým krevním tlakem, problémy se zažíváním, polykáním…
Jak se do hubnutí s psylliem pustit?
Je zřejmé, že je důležité se vždy poradit se svým lékařem, než si sami něco naordinujete. Štíhlá linie je fajn, ovšem zdraví je přednější, a proto neexperimentujte s náhodnými dietními radami – včetně těch, které se týkají psyllia. Když už se do hubnutí pustíte, vždycky myslete především na dlouhodobé výsledky a možné následky.
Psyllium lze konzumovat i v jídle a obecně platí, že dieta s vysokým obsahem vlákniny znamená stravu, která obsahuje 25-30 gramů vlákniny denně. Že to nezní jako moc? V porovnání s váhou každodenního jídla je to samozřejmě ždibec, avšak ždibec velmi účinný. Když se to s ním přežene, umí nadělat paseku, a tak se konzumuje v malých dávkách. Dlouhodobě je dobré se namísto lásky k psylliu obrátit spíše ke vzdělávání v ohledech složení potravin, aby nebylo nutné žádný doplněk stravy doplňovat.