Překvapivé následky dojmu zdravého stravování: Pět způsobů, jak se vám tělo snaží sdělit, že jíte MÁLO tuku

Chceš zhubnout? Cvič, nepřejídej se a změň jídelníček, dozví se většinou ten, kdo se pokouší se svou váhou něco dělat, aby trochu klesla. Jako první laika možná napadne: „Nebudu jíst tučné věci!“ No jo, ale víte, že i v tomto případě platí, že všeho moc (či málo) škodí?

Jestli jste někdy zabrouzdali do diskuzí na internetu, které slibují dokonalé výsledky v boji proti nadváze, není od věci být kritický a opatrný. Jakékoli neuvážené kroky v rámci výběru toho, co našemu tělu poskytneme, nám mohou potenciálně uškodit. Proto se raději vždy obraťte na odborníka – zeptejte se lékaře nebo jiného specialisty, který má dostatečné vědomosti, aby vám (byť třeba v dobrém úmyslu) neuškodil.

Nechte svou domácnost ovládnout moderními technologiemi, ulehčí vám život i ušetří peníze13. 5. 2022

Bez ohledu na to, co jste se kde dočetli, obyčejná formulka „jezení tuku nás dělá tlustými“ není tak úplně pravdivá. Nějaký tuk přijímat je úplně normální, dokonce zdravé. Úplně jej vynechat je prakticky nemožné a extrémní eliminace škodlivá. Dieta – jakákoli – musí být vyvážená a ušitá na míru tělu, které ji přijímá. A jak víme, náš zdravotní stav je jedinečný. Co fungovalo na sousedčinu pratetu, nemusí zabrat na nás. A co hůř – naopak si můžeme spíš zavařit než dobře uvařit.

Typů tuků je hodně. Nejen ten, který si možná představíte jako první – sádlo, na kterém se škvaří něco opravdu omaštěného. Rozdíl je v jejich chemické struktuře, na jejímž základě se rozdělují podle toho, jak moc jsou „nasycené“. Ano, je pravda, že nasycené mastné kyseliny vyhrožují zvýšením toho „špatného“ cholesterolu, a tak není od věci jejich příjem moderovat. Takový tuk je například v oblíbené kuřecí kůžičce, červeném mase, sýru, zmrzlině a dalších mléčných pochutinách včetně másla, ve vajíčkách nebo v palmovém, a dokonce i kokosovém oleji.

Existuje vědecká debata, která se zaměřuje právě na to, jak moc jsou nasycené tuky nezdravé. A tak jste možná už zaregistrovali vlny doporučení, abychom pili více mléka a později pro změnu zcela opačné stanovisko. Stejně je tomu s vajíčky nebo třeba máslem. Obecně American Heart Assosication doporučuje, abychom se drželi na maximálně pěti nebo šesti procentech, pokud jde o poměr nasycených tuků v rámci celodenního příjmu kalorií. V překladu – například pokud konzumujeme 2 000 kalorií, limit saturovaných tuků by měl představovat kalorií 120 (13 g).

Existují i jiné tuky a jejich přítomnost v našem těle je jednoduše potřeba. Proč?

-        Pomáhají absorbovat vitamíny, které nejsou rozpustné ve vodě. Hovoříme zde o vitamínech A, D, E a K. Zjednodušeně to znamená, že je tělo zvládne zpracovávat jen pokud je s nimi přítomen v těle i vhodný tuk. V opačném případě je prostě vyloučí s ostatním odpadem bez větších přínosů a můžeme se snažit je zobat v pilulkách, jak chceme…

-        Podporují růst buněk. Jsou totiž prospěšné vnějším buněčným membránám.

-        Podporují zdraví mozku a očí. Omega-3 mastné kyseliny napomáhají zdraví centrálního nervového systému, mozku a sítnic. Tělo tyto mastné kyseliny neprodukuje samo a musí je získávat právě ze stravy.

-        Urychlují hojení ran. Esenciální tuky hrají klíčovou roli, pokud dojde na zranění. Jsou potřeba k hojení a dobrému srážení krve na povrchu rány.

-        Umožňují produkci hormonů, které jsou pro nás naprosto klíčové – včetně testosteronu a estrogenu.

-        Tuky jsou zdrojem energie. Každý gram tuku lze přepočítat na asi devět kalorií energie. Pro porovnání jeden gram uhlohydrátů či proteinů dodá jen asi čtyři kalorie energie.

real housewives of orange county drugs GIFZdroj: Giphy

Pokud máme tuků málo, poznáme to: Chybí nám nějaké vitamíny, protože se nemají v čem rozpouštět. Podle výzkumu se v případě nedostatku tuků v těle může objevit i dermatitida. To proto, že trpí buněčné stěny a kůže neprodukuje dostatek mazu jako ochrannou bariéru. Další výzkum potvrdil, že otevřené rány se hojí mnohem pomaleji – zpomaluje se totiž odpověď těla na poškození a současně procesu nepřispívá ani fakt, že postrádáme vitamíny A a D. Pokud vám padají vlasy nebo ztrácíte obočí anebo se mění jejich struktura, i to může být neblahým důsledkem nevhodné odtučněné diety. A nezapomínejme ani na imunitu. Časté nemoci nejsou výjimkou.

Samozřejmě není od věci přistupovat opatrně k nasyceným tukům, avšak příjem, díky kterému se vyhnete neblahým následkům nedostatečného příjmu tuků obecně, můžete zkusit spíše z těch ostatních tukových škatulek. Dobrou volbou bude konzumace například oliv a olivového oleje, oříšků a semínek, ryb a rybího oleje nebo avokáda.

„Novinář nikdy nespí. Pracuju i na dovolené,“ říká moderátor Josef Mádle. V kolik musí vstávat a jak vlastně probíhá jeho den?15. 4. 2022

Na druhou stranu bez výčitek vypusťte trans tuky. Jistě dobře hádáte, že ty jsou obsaženy v těch produktech, které řadě lidí chutnají. Jsou totiž uměle přizpůsobeny tomu, aby nám lahodily jak svou chutí, tak texturou. Jedná se o tuk obsažený například v hranolkách a dalším smaženém jídle, v dortech, koláčích, sušenkách, margarínech, popcornu z mikrovlnky nebo v mražené pizze.

Přestože se z občasného hříchu nepostaví peklo, je dobré si hlídat hranici. A tak naslouchejte svému tělu a jeho potřebám a pokud zjistíte, že mu jednoduše nerozumíte, nebojte se požádat o radu a pomoc odborníka. Nikdy není pozdě udělat pro sebe něco dobrého a jít svému zdraví naproti.

Zdroj: healthline.com, webmd.com, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, heart.org, Anez-Bustillos, L., Dao, D. T., Fell, G. L., Baker, M. A., Gura, K. M., Bistrian, B. R., & Puder, M. (2018). Redefining essential fatty acids in the era of novel intravenous lipid emulsions. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 37(3), 784–789. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.07.004, Anez-Bustillos, L., Dao, D. T., Fell, G. L., Baker, M. A., Gura, K. M., Bistrian, B. R., & Puder, M. (2018). Redefining essential fatty acids in the era of novel intravenous lipid emulsions. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 37(3), 784–789. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.07.004