Zapomeňte na „sešněrovanou“ vysokou gastronomii. Trend casual dining změnil i špičkovou francouzskou kuchyni v dostupnou pro každého
Casual dining – nový trend, jenž vychází hostům vstříc
Ať už jde o romantickou večeři, formální pracovní oběd nebo třeba slavnostní jídlo s rodinou či přáteli, obvykle si v této souvislosti představíme vybranou restauraci. Ostatně, stravování v restauracích platí i za pomyslný dotek luxusu v jinak každodenním běžném shonu. Zatímco se však donedávna velké popularitě těšily skutečně špičkové podniky, které mnohdy konzumaci jídla proměnily v mnohahodinový rituál vyžadující také náležitý dress code a důkladné znalosti stolování, dnes strávníci obrací svůj zájem jiným směrem – k neformálnějším a dostupným restauracím, které však nijak neslevily ve svých nárocích na podávání vysoce kvalitních pokrmů, to vše v rámci nového trendu označovaného jako casual dining.
Casual dining nevyžaduje po hostech žádná speciální pravidla oblékání, stolování a zároveň umožňuje konzumaci pokrmů i v čase, který člověku neudělá rozsáhlou čáru přes jeho naplánovaný denní rozvrh. Principy casual dining tedy staví na požadavcích dnešní poměrně zrychlené doby, na druhou stranu i tak si lze v příslušných podnicích užít příjemně strávený čas a nechat se tak „vytrhnout“ z celodenního shonu (ovšem přece jen v „udržitelnější míře“).
Francouzská kuchyně pro každého
I vzhledem k výše řečenému není divu, že casual dining je na vzestupu (jen v USA je podíl podniků tohoto typu již téměř 40% a očekává se další růst) a zástupce z této kategorie najdeme i v Česku. V Praze se tento koncept stal charakteristickým např. pro v úvodu zmiňovanou restauraci La Gare, která se, jak i její název předznamenává, zaměřuje na francouzskou kuchyni. Ačkoliv právě ta je obvykle považována za nejprestižnější a nejváženější kuchyni na světě, neznamená to, že by ji nebylo možné provést v její nekomplikované (byť stále perfektní) podobě.
Je-li důraz kladen na čerstvé suroviny, jejich precizní zpracování, ale také na to, aby chutě byly jednoduché a vzájemně se harmonicky doplňovaly, stává se francouzská kuchyně srozumitelnou a dostupnou skutečně pro každého. Přitom právě francouzská kuchyně je dle mnohých také tou, která se začala v rámci změn způsobů uvažování o jídle proměňovat směrem ke konceptu casual diningu jako první.
Lahůdky na dosah
Je-li řeč o francouzské kuchyni, většinu milovníků gastronomie pravděpodobně napadnou šneci, kohout na víně a ti zběhlejší se možná rozpomenou na bouillabaisse (v základu polévka z ryb a mořských plodů spojovaná s přístavem Marseille) či na salát Niçoise (jedná se o převážně zeleninový salát, jehož původ je spojen s francouzským městem Nice). Byť to vše zní poměrně honosně, všechny tyto pokrmy si je možné vychutnat, a to klidně i v rámci úplně běžné procházky centrem Prahy (či během pracovní schůzky v podobě pracovního oběda).
V restauraci La Gare totiž všechny zmiňované francouzské speciality mají na svém menu, v němž si na své ale přijde skutečně každý (nejen ti, co si oblíbili „Francii na talíři“). K dispozici je i výběr špičkového stařeného masa či vynikající víno z vlastního vinného sklepa. Právě skvělé víno si pak v uvolněné atmosféře příjemné restaurace lze klidně dopřát i s drobnými francouzskými pochutinami a jednoduše si tak zpříjemnit třeba odpoledne s přáteli.
Zapomenout však nelze ani na slavné dezerty jako crème brûlée, mille-feuilles či éclair, které si mohou ti, co nedají dopustit ani na „sladkou tečku“, vychutnat se šálkem výběrové kávy pražené přímo v suterénu restaurace v pražírně Made In Coffee.
Přidá-li se k tomu také dostupné (a to jak cenově, tak i časově) polední menu, které je také jedním z charakteristických rysů konceptu casual dining, pravděpodobně není lepší místo, kde by i běžný strávník mohl do tajů špičkové francouzské gastronomie pronikat.
Trendům vstříc
I když donedávna bylo podávání delikátních pokrmů (navíc s dokonalým platingem) spojováno především s vysokou gastronomií (a ano, specificky také s francouzskou kuchyní, jež bez diskuse vždy platila za „špičku“), vytříbeným prostředím a číšníky ve smokinzích, v dnešní době tato představa bere z mnoha důvodů za své. I samy restaurace se snaží hosty přesvědčit, že by na tento stereotypní obraz měli zapomenout, protože i perfektně provedená gastronomie může mít neformální podobu, může být zábavou – a pro hosty nezapomenutelným zážitkem (a to i když na jídlo zamíří v obědové pauze). Zahoďte tedy i vy vaše dosavadní představy o „vybraných restauracích“ a směle vyrazte poznávat rozmanité (a klidně i francouzské) chutě.