Od prodejny s vůní oběda až po nejlepší retail na světě. „Naší filozofií jsme se lišili už v roce 1992,“ má jasno Pavel Staněk
Rozhovor
Zdroj: Pavel Staněk / publikováno se svolením
<Path>

Od prodejny s vůní oběda až po nejlepší retail na světě. „Naší filozofií jsme se lišili už v roce 1992,“ má jasno Pavel Staněk

Byznysman, jehož příjmení je doslova vetkáno do názvu firmy Potten & Pannen - Staněk, působí na tuzemském trhu už přes třicet let. Jako vizionář se Pavel Staněk úspěšně uplatňuje nejen v podnikání, ale i v proměně vaření a stolování v Čechách a na Slovensku. Daří se mu totiž velmi přesvědčivě demonstrovat, že se příprava a konzumace pokrmů dá povýšit na estetický zážitek – a že každodennost rozhodně není argument pro to, abychom se v kuchyni odbývali, ba naopak. Které milníky hodnotí v rámci své profesní dráhy jako nejzásadnější, od devadesátých let až po současnost, svěřil v příjemném rozhovoru, v němž nezapřel další ze svých mnoha talentů. Ten vypravěčský.
Veronika Košťálková Autor
5. 11. 2024

Když se vrátíme na úplné začátky vaší kariéry – který moment hrál zásadní roli pro vaši budoucnost?

Prvním milníkem byl asi můj první rok v České republice. Tehdy jsem se po studiu a práci v USA vrátil zpět a založil své první miniaturní podnikání s prodejem prémiových značek do kuchyně. Jednalo se o nádobí a také o mlýnky na pepř a koření, které se vyráběly právě v USA. Psal se rok 1991 a já jsem tyto produkty nabízel prodejnám domácích potřeb, které v té době ještě fungovaly, a také hotelům a nově vznikajícím privátním restauracím. Bohužel se moje aktivita až na výjimky nesetkala s větším úspěchem.

Na jaké bariéry jste narážel na pomyslné startovní čáře?

Ve většině případů jsem byl se svojí nabídkou odmítnut pro tehdy příliš vysokou cenu. Produkty, které jsem prezentoval a nabízel, se všem líbily, ale nerozuměli, proč jsou mnohdy i desetkrát dražší než produkty, na které jsme byli po mnoho let zvyklí. V té době jsme téměř všichni měli ve svých kuchyních stejné smaltované nádobí a také stejné příbory či jeden dostupný mlýnek na pepř. Bylo velice náročné přesvědčit lidi, že existují i jiné, o mnoho kvalitnější a hezčí produkty, kterými si mohou svůj každodenní život zpříjemnit, a lépe si ho užít.

<Path> VĚK JE JEN ČÍSLO: Nový online projekt LUI, který si klade za cíl dokázat, že limity a omezení se nacházejí pouze v našich myslích a že nikdy není pozdě...Zdroj:

Díky čemu přišel další klíčový průlom ve vašem podnikání?

Druhým milníkem bylo naprosto náhodné setkání s mým jmenovcem Milošem Staňkem, který je dodnes mým nejlepším kamarádem a také společníkem. Setkali jsme se v jedné malé restauraci na Žižkově, kterou tehdy po revoluci Miloš nejen celou vedl, ale také zde i obsluhoval a vařil. Po krátkém rozhovoru jsem se ho zeptal, zda by mi jako profesionální kuchař nemohl pomoci předvádět kvalitu a funkci produktů a značek, které jsem tehdy zastupoval, a Miloš souhlasil. Měl však jednu podmínku…

Hádám správně, že musel být dost limitovaný časem?

Ano, řekl mi, že může spolupracovat a předvádět mé produkty jen o víkendu, kdy má volno. Souhlasil jsem a toto nastartovalo naši cestu po mnoha restauracích a hotelech, které v té době nově vznikaly. Cestovali jsme také po hotelových školách – většinou jsme tam jezdili vlakem s našimi produkty v kufrech a poté jsme je prezentovali žákům na speciálně domluvených hodinách odborného výcviku, společně s jejich učiteli. Nejdřív jsme tedy museli pedagogy přesvědčit, aby tuto možnost dali jak nám, tak vlastním studentům.

Tipy redakce

Mám skvělý pocit z toho, že mnozí z těchto tehdejších žáků jsou dnes našimi zákazníky – a říkají nám, že mě a Miloše poprvé viděli právě při naší prezentaci v jejich škole. Velice mě těší, že nám zůstali věrní dodnes, kdy už působí jako šéfkuchaři či majitelé prestižních restaurací.

Co dalšího posunulo váš byznys výrazně kupředu?

Třetí zásadní zlom přišel v listopadu 1992, kdy jsme na moje narozeniny otevřeli úplně první prodejnu Potten & Pannen - Staněk. Podařilo se nám přesvědčit naprosto skvělého pana Bednáře, který restituoval krásný dům ve Vodičkově ulici číslo 2, aby nám tento prostor pronajal. Nastěhovali jsme se tak do místa bývalé lékárny, která za komunistů sloužila jako výrobna klobouků. Nabízeli jste prémiové vybavení do kuchyně, na které Češi v devadesátých letech nebyli zvyklí.

Přišli jste i s podobně inovativním vzhledem a konceptem prodejny?

S Milošem jsme si v prodejně sami položili korkovou, tehdy velice módní podlahu a instalovali jsme dřevěné regály, na kterých jsme prezentovali zhruba osm značek s produkty na vaření a stolování – těch nejlepších, jaké tehdy existovaly. Jejich zboží u nás do té doby nikdo pořádně ani neviděl. První tři roky našeho podnikání jsme v prodejně každý den také sami prodávali. Vše bylo prezentováno tak, aby si každý zákazník mohl na vše osobně sáhnout, a dokonce si i jakýkoliv produkt rovnou vyzkoušet na velkém varném kuchyňském pultu. Na tom Miloš navíc denně vařil i naše obědy a ochutnávky pro zákazníky, díky čemuž to v naší prodejně krásně vonělo.

To musela být na porevoluční poměry velmi moderní filosofie…

Tato forma prezentace byla doposud zcela nevídaná. Klasické prodejny domácích potřeb měly vždy vše „schované” za pulty a tehdejší prodavačky obvykle nebyly příliš ochotné vám něco blíže vysvětlit, a už vůbec ne cokoliv ukázat či dát do ruky. V tomto jsme se naším konceptem a celkově maximálně přátelským a profesionálním přístupem už od samého počátku naprosto odlišovali. Tuto naši filozofii a přístup vyznáváme dodnes ve všech našich 14 prodejnách, které provozujeme v České republice i na Slovensku.

Jeden ze showroomů navíc dodnes držíte na adrese Vodičkova 2, že?

Ano, jsem hrdý na fakt, že naše historicky první prodejna je po mnoha změnách a rekonstrukcích i po 34 letech stále na svém místě – a mimo jiné v ní už devět let působí i naše prémiová škola vaření „Gourmet Academy“ pod vedením Martiny Muldoon. Té se podařilo soustředit do naší školy nejlepší tuzemské i zahraniční šéfkuchaře a cukráře. Každý den tak učí lidi, aby si užili vaření a pečení v té nejlepší možné kvalitě, a naplňuje tak naše přesvědčení, že „Kuchyň dělá člověka“.

Když přeskočíme do současnosti, co nejzásadnějšího se ve vašem byznysu odehrálo v posledních letech?

V roce 2023 jsme otevřeli novou prodejnu ATELIER - POTTEN & PANNEN - Stanek jako náš zcela nový, exkluzivní koncept. Nachází se v Cukrovarnickém paláci na Senovážném náměstí v Praze, v sídle pětihvězdičkového hotelu Hyatt - Andaz. V březnu letošního roku získala tato naše prodejna titul nejlepšího retail konceptu na světě.

V rámci ceny Global Innovation Awards prodejny se do hodnocení každoročně zapojí 50 nezávislých porotců a odborníků na retail z celého světa, a poté je GIA vyhlášena u příležitosti světové výstavy „The Inspired Home Show“, která se koná v Chicagu. Že zde náš concept store zvítězil, je pro mě i pro celý náš tým nejen obrovská radost, ale především potvrzení toho, jak věci cítíme. Vše, co společně děláme, se nakonec dočkalo krásného ocenění v porovnání se světovou konkurencí.

Zdroj: Redakce / respondent (Pavel Staněk)

Populární
články

Kibler trpí pohybovými problémy, diagnostikována mu totiž byla mj. dětská mozková obrna. Podle lékařů se měl dožít maximálně 4 let a nikdy neměl chodit.
LIDÉ

Narodil se jako HIV+, navíc s těžkým postižením. Americký herec ale boří jedno stigma za druhým, s partnerkou nyní čeká zdravé dítě

Autor: Mirka Dobešová
Těhotný muž je pro mnohé absurdní představa, nicméně i s takovým obrázkem se dnes můžeme setkat poměrně snadno
LIDÉ

Trans muž porodil dítě a své zkušenosti sepsal do dětské knihy. Konzervativci burcují k odporu

Autor: Michal Černý
„Žít odděleně, ale společně“ je způsob soužití, který bychom spíše očekávali od mladší generace, avšak mnohem více výhod z něj čerpají starší generace
TĚLO & MYSL

Starším párům, které žijí v oddělených domácnostech, se podle nové studie žije mnohem lépe

Autor: Michal Černý
V současnosti působí Daniela Špinar jako režisérka na volné noze. Cestuje mezi scénami v Brně, Plzni, Olomouci a Ostravě
LIDÉ

„Tranzici je dobré nemytizovat,“ myslí si režisérka Daniela Špinar. „Mám silné mužské vlastnosti – a nepotlačuju je,“ říká o své identitě trans ženy

Autor: Veronika Košťálková
Pocitem viny, že nejsou „dost dobré“, už netrpí jen matky malých dětí. S ohledem na fakt, že se 54 % majitelů psů situuje do role psího „rodiče“, ohrožují pocity viny i řadu běžných „pejskařů“
TRENDY

Rozmazlujete svého psa jako „mimino“? Syndrom „psího rodiče“ postihuje 54 % majitelů. Podle odborníků se pouští na „nebezpečné území“

Autor: Veronika Košťálková
Domácí násilí je pro oběť často obtížně rozpoznatelné
LIDÉ

„Že mě partner týrá, jsem nechápal. Překvapilo mě, že k domácímu násilí dochází i mezi gayi,“ vzpomíná Radek na život s násilníkem

Autor: Mirka Dobešová
Robertův život se za patnáct let změnil ve všech směrech
LIDÉ

Ohlédnutí Roberta Paulata: Co se změnilo v jeho životě za posledních patnáct let a kam směřuje dál?

Autor: Irena Piloušková
Toby Wehle si v Olomouci otevřel manikérské studio, kde se queer klientela nemusí bát, že se na ni někdo bude dívat skrz prsty
LIDÉ

„I triviální manikúra se může proměnit na noční můru,“ říká majitel queer nehtového studia, kam na barevné „drápky“ chodí trans ženy i cis muži

Autor: Veronika Košťálková
Hledání životního partnera je pro řadu gayů velmi obtížné
LIDÉ

Sebestřednost většiny duhové komunity vs. hledání životního partnera v ní

Autor: Redakce LUI
Není konsent jako konsent. Pokud si chceme být jistí, že protějšek po sexu opravdu touží, měli bychom počkat na „nadšený“ souhlas
HOT!

Stačí k sexu „obyčejný“ souhlas? Podle odborníků byste měli chtít „nadšené“ svolení – jinak riskujete „zdvořilostní“ hrátky

Autor: Veronika Košťálková

E-Shop