
Dvanáct Čechů se utká o místo ve finále nejprestižnější barmanské soutěže světa. Finalista získá cenu, která zmizí!
Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku nyní probíhá 8. ročník soutěže, poprvé ho pořádá společnost STOCK Plzeň-Božkov. Do finále se probojovalo 12 barmanů, jejichž úkolem v semifinále bylo v časovém limitu 7 minut namíchat dvě porce koktejlu, se kterým se do soutěže přihlásili. Obsahovat musel některý z tmavých destilátů z portfolia Diageo Reserve, jmenovitě z whisky Singleton 12 y.o., Talisker 10 y.o. nebo Johnnie Walker Black Label, bourbonu Bulleit, whiskey Bulleit Rye, rumu Zacapa 23 nebo tequily Don Julio Añejo.
Nebylo to však tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát! Koktejl mohl obsahovat maximálně pět surovin, z nichž pouze dvě mohly být domácí. Musel také obsahovat čaj, nebo kávu! „Mám velkou radost, že se nám letos přihlásilo tolik barmanů a že budeme mít ve finále zastoupeny různé osobnosti, bary a styly práce,“ shrnuje dosavadní soutěžní dění World Class ambasador Petr Kymla. „Finalisty čekají tři soutěžní disciplíny, po nichž bude následovat cut na super top 5 a velké finále, které bude hostit unikátní prostor Pražské Křižovatky na Starém Městě.
Kromě postupu do celosvětového finále v Sydney získá vítěz barmanského klání také unikátní cenu navrženou designérem Janem Plecháčem. „Při výrobě ceny jsem se inspiroval samotnými barmany. Barmani jsou totiž takoví mágové, kteří vytvářejí něco nefyzického. Samozřejmě, že drink, který umíchají, je hmotný, ale po vypití vám zůstane jen chuť a vzpomínka, kterou si nikam neodnesete,“ prozradil o své inspiraci Plecháč.
Vítěz tak neobdrží cenu, na kterou by se mu poté léta prášilo na polici, ale vyhraje jedinečnou cenu z ledu, která během několika hodin roztaje a zmizí, stejně jako zkonzumovaný drink. „Lžička, která po roztání zůstane, se může stát každodenním pomocníkem při práci. Jde tedy o spojení okamžiku (led) a vzpomínky, kterou můžete nosit u sebe (lžička) a cestovat s ní třeba i na celosvětové finále,“ popisuje Jan Plecháč.
Lidé si mohou dát drinky ze soutěžních ingrediencí ve vybraných barech, které se zapojují do World class cocktail festivalu. Zapojily se jak domovské bary soutěžících, tak i mnohé další z celého Česka.
O letošní cestu do finále se utkají:
Petr Bachtík, No. 3 Bar, Pardubice
Matúš Brath, Hemingway bar, Praha
Luca Cerqueglini, L’Fleur, Praha
Vítězslav Cirok, Becher’s Bar, Karlovy Vary
Roman Gaudl, Oblaca, Praha
Tomáš Karlík, Bugsy’s Bar, Praha
Peter Pilný, Beyond The Bar, Praha
Jan Šebek, Becher’s Bar, Karlovy Vary
Alice Tieriekhova, Back Doors Bar, Praha
Carola Urru, AnonymouS, Praha
Martin Vogeltanz, Zapa Bar, Plzeň
Radek Zabloudil, Bar, který neexistuje, Brno