Dát si maso se brzy může stát společensky zcela nepřijatelné. Kvůli klimatické změně se nám však brzy dramaticky změní celý jídelníček
Straight friendly
Zdroj: iStock

Dát si maso se brzy může stát společensky zcela nepřijatelné. Kvůli klimatické změně se nám však brzy dramaticky změní celý jídelníček

Pro dnešní dobu je příznačné, že prakticky všeho je dostatek, tedy, minimálně zdánlivě. Co se potravin týká, člověk může vyrazit do supermarketu a pohodlně nakoupit nespočet produktů z celého světa, které ještě v poměrně nedávné době platily za exotické, luxusní či přímo nedostupné. Jenže pomyslnému blahobytu může nastat docela rychlý konec – ostatně, přesně to se stalo i v minulosti. Vzhledem k tomu, že na celém světě se v důsledku nedostatečné ochrany životního prostředí mění klima, je dost dobře možné, že se brzy množství dnes zcela běžných potravin významně ztenčí, příp. se stanou naprosto nedostatkovými…
Mirka Dobešová Mirka Dobešová Autor
2. 1. 2023

„Nebezpečí, že se výrobky, které konzumujeme denně, stanou nedostatkovými, je skličující. Skutečně hrozí, že se mnohé potraviny stanou pro řadu lidí nedostupné,“ uvedla Monique Raat, která se problematice produkce potravin a spotřebitelského chování věnuje na univerzitě v Surrey. I dnes lze přitom napříč nabídkou potravin určit ty, které jsou považovány za „luxusní“. Rovnice je to snadná, figurují v ní dva faktory a pravděpodobně každého napadne, které to jsou: (ne)dostupnost a cena. To pak do puntíku platí např. pro mořské plody, jako jsou humr nebo ústřice. V obou případech přitom (možná docela paradoxně) platí, že v minulosti se jednalo o pokrmy chudých. Konkrétně humr byl ještě v 18. století pokrmem, kterému se vyšší vrstvy společnosti důsledně vyhýbaly. Důvodem bylo to, že humr se na východním pobřeží USA vyskytoval v takové hojnosti, že jej dokonce servírovali jako jídlo vězňům. Až díky rozvoji železnice se z humra stal žádaný pokrm – a to díky prosté neznalosti špatné pověsti humrů ze strany cestujících, jimž provozovatelé vlaků korýše servírovali. A jelikož cestujícím humr zachutnal, začali se jej dožadovat i po návratu domů – díky tomu se tedy tato pochoutka dostala na výsluní.

<Path> Které potraviny skutečně přežijí apokalypsu i lidstvo samo, vědí archeologové i McDonald´sZdroj: bbc.co.uk

Obdobná pak byla situace i s ústřicemi, které jsou v dnešní době také považovány za skutečně luxusní „chuťovku“. V 19. století jich ale na britském trhu bylo tolik (a za pár „korun“, či spíše liber), že je lidé běžně zapékali do koláčů, jen aby je spotřebovali. V tomto případě ale již následnou změnu ovlivnily lidské zásahy do přírody, konkrétně tedy nadměrný rybolov a znečištění moře průmyslovým odpadem – ústřic tedy postupně ubývalo a stávaly se čím dál vzácnějšími. Přesně podobná situace pak může nastat i s řadou dalších potravin, které dnes považujeme za samozřejmé…

Rovnice vnímání luxusu je přitom jasně daná – se zvyšujícím se nedostatkem roste zájem i cena. „Za naši posedlost nakupováním vzácných a luxusních jídel platí planeta. Jakmile se např. určitý druh ryb nebo mořských plodů stává vzácnějším, cena stoupá. Zvyšující se cena ale dává lidem podnět k tomu, aby lovili ještě intenzivněji a pochytali i to, co ještě zbylo, což může skončit až vyhynutí druhu,“ popisuje emeritní profesor antopologie Richard Wilk. A podobný scénář může nastat i v případě různých typů zemědělských plodin a produktů z nich.

Cukr – káva – limonáda...

Zatímco v minulosti byly např. káva, čokoláda či koření považovány za luxusní produkty, v dnešní době regály v supermarketech tímto sortimentem doslova přetékají. Ovšem rozhodně se nelze spoléhat na to, že to tak bude vždy. V tomto případě pak roli sehrává především klimatická změna (ale viníkem je opět člověk), tedy zvyšující se teploty, extrémní klimatické výkyvy a také nedostatek či nadbytek srážek. „Čokoláda a káva by se kvůli změně klimatu mohly stát opět vzácnými a luxusními potravinami,“ vysvětluje tak Monika Zurek, vedoucí výzkumná pracovnice Institutu pro environmentální změny oxfordské univerzity.

Jak totiž naznačují např. výsledky výzkumu z roku 2013, pokud globální teplota stoupne o „pouhé“ dva stupně, stanou se obrovské kakaové plantáže v Ghaně a na Pobřeží slonoviny pro pěstování kakaových bobů zcela nevhodnými. „Kakao bylo v minulosti vyhrazeno pro krále a nikoho jiného. Změna klimatu velmi tvrdě dopadá na jednotlivé pěstitelské oblasti, a tak by se kakao mohlo stát opět luxusnějším a nedostatkovým,“ dodává Zurek.   A podobný osud dle predikcí může postihnout také kávové plantáže v Latinské Americe, jejich rozloha by se tak do roku 2050 mohla snížit o téměř 90 procent. Totéž pak platí také pro oblasti v Indii, kde se pěstuje koření – mnohé druhy by se tak brzy mohly stát prakticky nedostupnými.

Banány – avokádo – víno…

Ohroženo je ale také pěstování světově nejoblíbenějšího ovoce – tedy banánů. A v tomto případě paradoxně není důvodem přímo úbytek vhodné zemědělské půdy, její rozloha by se dokonce v důsledky klimatických změn měla do roku 2070 zdvojnásobit (vlastně není divu, banány teplo milují…). Tím, co bude fatální, bude nedostatek vody v tropických oblastech – a s tímto nedostatkem související houbové infekce způsobující kompletní dehydrataci rostlin. Změna stravovacích návyků pak hrozí i mileniálům – zejména ti si totiž oblíbili avokádo. To je však obecně poměrně náročně na pěstování, a to nejen vzhledem ke klimatickým podmínkám, ale i kvůli docela velké potřebě vody.  Podle odborníků pak hrozí, že rostlina do roku 2050 kompletně vyhyne, nebo se stane nežádoucí kvůli neudržitelnosti.

Zdroj: Giphy

Děsí vás podobné představy a raději byste si dali skleničku vína? Dejte si, dokud můžete. Minimálně některé odrůdy citlivé na různé teplotní výkyvy jsou totiž také ohrožené – i ta nejmenší změna v teplotě se totiž projevuje v chuti. Vinaři tak již začínají zvažovat, že vinice budou muset posunout do vyšších nadmořských výšek, aby jejich produkce kompletně neskončila. A mimochodem, dle studie z roku 2013 se objem životaschopné půdy k pěstování vinných hroznů do roku 2050 může snížit až o 73 %. Tak na zdraví…

<Path> Pijte kávu bez obav. Ani 25 šálků denně srdci neškodí, tvrdí nová studieZdroj: theguardian.com, cnn.com, telegraph.co.uk

Maso a velké bum…

Na to, stát se luxusní potravinou, ale aspiruje i maso – které minimálně zatím patří prakticky do každodenního jídelníčku mnoha lidí. I v tomto případě může změnu ovlivnit klima, ovšem trošku jinak – jak upozorňují odborníci, řada konzumentů se dnes masa vzdává také proto, aby snížili svou uhlíkovou stopu. Existují tak názory, že časem se konzumace masa stane společensky nepřijatelnou – podobně jako se proměnily postoje společnosti ke kouření. „Situace může dojít do bodu, kdy jíst hamburger nebude zrovna skvělá náplň trávení času s přáteli,“ tvrdí pak Peter Alexander, výzkumník z univerzity v Edinburgu. A tímto prizmatem hrozí, že při onom setkání budeme vděční i za obyčejnou sklenici s vodou…

Zdroj: history.com, bbc.com, bbc.co.uk, 10best.com, researchgate.net, euronews.com, jstor.org

Populární
články

Trans a testosteronové atletky mají zákaz závodit v kategorii žen
AKTUALITY

Zdravý rozum zvítězil: Trans a testosteronové atletky mají zákaz závodit v kategorii žen

Autor: Albert Prokop
Někteří gayové skutečně touží po tom, aby byli hetero
LIDÉ

„Rozhodl jsem se, že budu hetero,“ tvrdí gay, podle nějž je jeho orientace prokletí, které mu znemožňuje žít tak, jak chce

Autor: Mirka Dobešová
The Ugly Duchess
AKTUALITY

Renesanční dílo „Ošklivá vévodkyně“ vůbec nezachycuje ženu. Odborníci míní, že na obraze visícím v Národní galerii je muž-transvestita

Autor: Mirka Dobešová
Dodnes trpí tím, že v krásných šatech prý stále vypadá jen jako chlap v sukni
LIDÉ

„Závidím všem ženám. Své kamarádky nenávidím,“ přiznává žena, která cítí, že ji na cestě za vysněným vzhledem limitují lékaři

Autor: Irena Piloušková
Pro dokonalé fotky kdekoliv
AKTUALITY

Fujifilm představuje kapesní fotoaparát Instax Mini 12, který vás okouzlí na první pohled!

Autor: Michal Černý
Marcel Gecov
Living 2023

„Lůžkoviny a ložní prádlo Lejaan vnáší do ložnic hotelový komfort,“ popisuje unikátnost české značky jeden z jejích zakladatelů

Autor: Mirka Dobešová
Láskyplná péče, nebo kontrola a manipulace? ROZHOVOR s terapeutkou o devíti znacích násilného vztahu
WELLBEING

Láskyplná péče, nebo kontrola a manipulace? ROZHOVOR s terapeutkou o devíti znacích násilného vztahu

Autor: Redakce
Miroslav Hradil je jedním ze zakladatelů zaměstnanecké pro-LGBT skupiny ve ŠKODA AUTO
LIDÉ

„Na předsudky a stereotypy narážejí LGBT lidé i v práci, podpůrné skupiny jim ukazují, že i na nich záleží,“ říká spoluzakladatel jedné z nich

Autor: Mirka Dobešová
Living 2023

Zámek v Osečanech Matěje Stropnického a Daniela Krejčíka se postupně proměňuje v netradiční bydlení. S LUI můžete nahlédnout dovnitř

Autor: Jan Witek Witek
Investování v těžkých časech? Nemovitost na žádaném místě! Prohlédněte si nové byty ve štědrých prostorách Top Hotelu v Praze
Living 2023

Investování v těžkých časech? Nemovitost na žádaném místě! Prohlédněte si nové byty ve stylu nejen Prahy, ale i Osla nebo Berlína!

Autor: Irena Piloušková

E-Shop